Go Sarkozy, go! Tigani nu romi! Ep2

Solicitare adresata Parlamentului European pentru inlocuirea termenului ‘rom’ cu cel de ‘tigan’

In sfarsit cineva cu cap si bun simt!
Europarlamentarul Sebastian Bodu. Acesta a depus o motiune de rezolutie care, daca va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene.
Inlocuirea termenului de rom este justificata de europarlamentarul roman prin confuzia pe care cuvantul respectiv o creeaza, acesta facand trimitere atat la poporul roman cat si la locuitorii orasului Roma.
In textul motiunii de rezolutie, Sebastian Bodu spune ca aceasta confuzie este regretabila atat pentru romani, pentru locuitorii Romei dar si pentru reprezentantii unei minoritati numeroase a Europei, a caror identitate se pierde.

‘Avem in Europa chiar si un stat care doreste sa isi schimbe numele doar pentru a indeplini niste criterii, si aici ma refer la Macedonia. Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre român, rom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are nici un avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociatii ale celor care acum se numesc romi care solicita revenirea la numele de tigan. Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam’, a declarat Sebastian Bodu, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

Europarlamentarul roman spune ca avea in plan inaintarea acestei propuneri de rezolutie inca dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franta. ‘Este oarecum o coincidenta faptul ca vin cu aceasta propunere acum. Pentru ca imi era clar de mult timp ca reinstaurarea termenului de tigan trebuie facuta. Dar in acest context devine cu atat mai importanta’, a declarat Sebastian Bodu.

In fond eu stiu de Tiganiada, de muzica tiganeasca, sau opera Voievodul Tiganilor, etc…
Pana si Shakira canta „I’m a gypsy” nu „I’m a rom” (melodia ok, versuri cretine)
Ahhhh, vedea-le-as pe Madona si Shakira intr-o sambata seara prin ceva sate de tigani, sa le vad atunci romantismul.
Revin….sa nu uitam ca Macedonia este impiedicata de Grecia sa adere la UE pentru ca numele tarii este la fel cu cel al unei provincii Elene.
Pai si noi am permis si chiar sustinut ca tiganii sa se numeasca romi?
Aaa, si inca o chestie! Europenii sunt idioti. Il ataca pe Sarcozy pentru ca elimina taberele ilegale si insalubre de tigani?
Pai daca la dv in curte s-ar instala o gasca de insi murdari care mai si fura si traiesc (pt ca asa vor ei) ca in evul mediu, v-ar conveni?
Mie nu! Ok, primesc musafiri cu drag, dar daca esti musafir la mine in tara sau in casa, te porti ca la mine acasa si nu cum iti vine tie cheful!
Go Sarkozy, go!
Ce parere aveti?

6 comentarii

Din categoria Politica - Evenimente, Uncategorized

6 răspunsuri la „Go Sarkozy, go! Tigani nu romi! Ep2

 1. Salve,

  O veche vorba batraneasca suna cam asa: Tiganul cand ajunge Imparat, prima data o ucide pe mama lui.
  Sau alta: Tiganul e tigan si in ziua de Craciun.
  So, sunt clar impotriva lui Sarkozy, sincer. Trebuia folosit glontul. Repatrierea e scumpa, avioane etc………
  Acum mi-am exprimat dragostea fata de ei, este clar asta:))

 2. Acest Bodu este clar un imbecil. Nimeni in Occident nu-i confunda pe romi cu romani din cauza denumirii, care de fapt este destul de diferita. Daca romanii au o imagine proasta in Vest, este pentru ca sint ei insisi cirminali, hoti, mincinosi, si mai ales rasisti si nationalisti, ca Domnul Bodu, caruia ii este frica ca proiecta sa rasista asupra romilor sa nu fie ea insasi proiectata asupra romanilor!
  Mircea Ionescu, Bruexelles

 3. Salut Mircea.
  Evident confuzia poate apare, rom – roman.
  Suna practic identic: roma sau romanes rapist sau romanian rapist. (violator)
  Confuzia apare mai ales printre cei mai putin cultivati, destui in vest, enorm de multi in SUA.
  Si inca ceva, fara sa fiu rasist, chiar nu e felul meu, doar sunt matematic.
  Statistic nu romanii ci rromii sunt criminali si hoti.
  E statistica, perfect demonstabila, fara nicio suparare.
  Iar imaginea proasta in vest este creata tot de acesti ambasadori omi-tigani care tin emisiunile de senzatie si agreseaza oamenii in piete, gari, etc.
  Asta o stiu din calatoriile mele nu din povesti.
  Nimeni nu-l vede pe romanul care munceste cinstit, dar o Europa intreaga ii vede pe cei care cersesc si fura in piete publice sau au parte de
  Breaking News cand ucid sau violeaza.
  Si pentru asta chiar tiganii ar trebui sa-si faca ordine in etnia lor si sa spele reclama negativa care o au. Dar nu vor. Si atunci?
  Pe de alta parte, tot statistic, vis a vis de infractiuni, romanii sunt hoti si lenesi, dar comparati cu nemtii sau olandezii.
  Si nu inteleg de ce ne faci nationalisti si rasisti?
  Mie nu mi se pare ca romanii sunt asa.

 4. clara

  Perfect de acord!
  Tiganii sa ramana tigani si sa o lase mai usor cu r(r)omul.:))
  Cat despre Sarkozy,si Clara spune(Carla sigur a facut-o de multe ori pana acum :))
  Allons-y Sarkozy !

 5. Constantin AZ

  Da cine va pune mai fratilor sa le spuneti romi ? Spaniolii si portughezii le spun GITANOS, francezii GITAN, gernanii TZIGOINER, italienii TZINGANI si vorbitorii de limba engleza GIPSY. Noi, de cand lumea le spunem TIGANI. Am spus !

 6. Exista o zicala in folclorul romanesc: cand taranul vrea sa-si inece caine,spune ca e turbat. A doua zicala: se spune ca,daca munca era buna o luau boierii.

  Falsi romani:
  Autenticii romani sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106. Replica:
  Go Valahule,go! Valahi,nu romani! De sute de ani (1330-1862) valahi,romani doar din anul 1862! Desteapta scoala ardeleana,nu?

  Pentru Constantin:
  Gipsy nu inseamna tigan,ci insemna egiptean. Romii au origini indice,iar egiptenii au origini arabe/africane. Romii vorbesc o limba ” indo-europeana”,iar egiptenii vorbesc o limba ” afro-asiatica”. Deci,exonimul
  ”gipsy” este gresit 100%! Nici macar nemtescu zigeuner nu inseamna tigan,ci insemna escroc. Zigeuner (vine de la gauner – escroc ). Germanii
  culti care stiau ceva istorie si geografie,le spuneau ” sinti and roma”. Sinti sunt o populatie din orasul Karachi,districtul Sindh,Pakistan. Iar argumentul tau” noi,de cand lumea le spunem tigani”,este pueril si neconvingator.

  Nu iti pot spune de cand e lumea,in schimb,iti spun ca exonimul tigan exista de cca. 800 de ani. Vechimea unui exonim sau etnonim nu este un argument bun,d-le constantin! Etnonimul ”dac” avea o vechime de 1300 de ani,iar celalat termen ” valah” avea o vechime de jumamate de mileniu
  (1330-1862). Etnonimul ”roman” are o vechime de 160. Sa utilizam termenul corect si istoric…? Si inca ceva… daca etnonimul ”romanilor” este unul corect,etnonimul ”rromilor” de ce ar fi impropriu? Desi,ambele sunt etnonime,d-le constantin! Iar faptul ca germanul,francezul,englezul,italianu
  il intituleaza pe ixulestii ” cacarai”,asa nu insemna ca si sunt/sau ca si isi asuma aceasta intitulatura data de altii si de identifica nu ea. Spre exemplu:
  daca eu intiulez poporul roman ,,tigani latinizati si romanizati de catre cezarica si ai lui romani autentici in anul 106”,asa insemna ca si sunt/sa ca si isi asuma aceasta intulatura data de mine si se identifica cu ea? Desigur,nu! Nu pot sa-mi asum o identitate data de izulescu doar pentru ca el ma intiuleaza: valah,caraorman,bogdanlau,bozgor,tigan,s.m.d.a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s