Idee de weekend – Vizitati Cel mai Batran Stejar din Romania

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

Batranul Carpatilor – Stejarul de 900 ani

Batranul Carpatilor – Cel mai Batran Stejar din Romania
Toamna frumoasa ne imbie la drumetii. Din pacate ziua scurta si frigul ne mai limiteaza optiunile.
Vreau sa va dau o sugestie pentru o tura scurta si relaxanta de weekend la un obiectiv frumos:
Va propun sa vizitati cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor, iar in drum, la intoarcere, puteti vizita si Cetatea Rupea, Biserica Fortificata Viscri sau vulcanul si Coloanele de Bazalt de la Racos, toate aflate oarecum in aceeasi zona la 10-30 km distanta.
Despre cel mai batran stejar din Romania: Un timp acest titlu a fost contestat de alt stejar secular aflat in judetul Suceava, localitatea Cajvana. Insa varsta stejarului sucevean a fost estimata prin radiocarbon la 810ani, prin urmare stejearul de la Mercheasa cu cei peste 900 ani a castigat. Cel mai batran stejar din Romania e de fapt gorun sau stejarul de deal, tot o specie de stejar, usor diferit datorita ghindelor sale mai alungite si a frunzelor mai putin alungite si mai putin franjurate.

Localizare pozitie GPS si drum Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

Harta cu accesul catre stejar si localizarea. Click pentru marirea imaginii

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

Trunchiul Stejarului – amintiri de 900ani

Stejarul se afla langa localitatea Mercheasa, judetul Brasov. Distanta:  65km de Brasov sau 55km de Sighisoara. Se poate vizita cu masina sau cu bicicleta. Ajungeti acolo iesind de pe drumul european E60 din Rupea pe DJ132 sau din Rupea gara pe DJ131A, si o luati spre Homorod iar apoi pe DJ132 pana in Mercheasa. Din E60 pana la Mercheasa sunt 10km pe drum judetean, relativ ok, doar cateva gropi va mai strica ocazional bucuria.
Ajungeti si treceti de satul Mercheasa si la 300m dupa iesirea din sat veti observa pe dreapta un drum de pamant care urca pe un deal.
Pentru orientare folositi imaginea cu harta. Din sosea si pana la stejar sunt 2.5 km. Puteti lasa masina jos in sosea, sau, daca nu vreti sa urcati pe jos, puteti urca motorizat o bucata buna de drum, cat va tine masina. Un vw passat si o skoda fabia au urcat fara probleme. Daca nu e noroi puteti urca destul de sus.
Gasiti un loc unde va hotarati sa opriti si apoi porniti la pas catre stejarul secular. Arborele se inalta singuratic intr-o poiana. Il gasiti imediat dupa coordonatele pe care le-am scris aici, (un gps va ajuta) sau puteti tipari fotografia cu locatia si cautati-l old fasion way, pe jos sau intreband ciobanii din zona.
Nu e greu sa-l recunoasteti. E… MARE. Si are si un gard de jur imprejur.

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

E…. Mare!

Maretul stejar secular va va impresiona.  Are o coroana frumoasa, 22 m inaltime si 9.3 metri circumferinta.
Are chiar si un greiere care il pazeste. Iar greierele are si el un prieten. 🙂
Lipiti-va de trunchiul urias si incarcati-va din energia sa. Si nu uitati un gest mic… il puteti ajuta culegand o ghinda de pe jos si plantati-o undeva departe intr-un loc protejat. Ajutati-l sa mearga mai departe.
Opriti-va un timp sub coroana sa imensa si meditati la secolele care au trecut de cand acest copac a fost doar un micut si firav lastar, rasarit plapand dintr-o ghinda acum aproape 1000 de ani. Meditati la toate evenimentele la care a asistat.
Ganditi-va ca a vazut formarea Transilvaniei si apoi a Romaniei. A asistat la venirea sasilor in Ardeal, la venirea si plecarea cavalerilor teutoni, apoi la invaziile popoarelor migratoare, la toate razboaiele si rascoalele, si in tot acest timp el a crescut si a avut norocul sa scape de animale, apoi de toporul oamenilor, de traznete, vijelii, daunatori…ganditi-va ca el a fost aici atunci cand descoperirea americii era la sute de ani in viitor, cand credeam ca pamantul e centrul universului, sau cand Romania nu era o tara. Si va fi tot aici, la fel de mare si calm, atunci cand noi vom fi istorie. Imbratisati-l si lasati-i un gand bun pentru viitor…
Excursie placuta va doresc.

Localizarea GPS a celui mai batran stejar din Romania:

Coordonatele stejarului: 46.0661965N ,  25.3620458E


Iesirea din sosea: 46.0726315N , 25.3415295E

Greierele Paznic al stejarului

Greierele Paznicul Stejarului

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor & Valentin Ghincolov

Paznicul Greierului paznic.

Paznicul paznicului 🙂

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

Stejarul de 900 de ani, cel mai batran stejar din Romania, Batranul Carpatilor

TAGS: Batranul Carpatilor , Cel mai Batran Stejar din Romania , stejearul din Mercheasa, localizarea celui mai batran stejar din romania, idee pentru tura de weekend , Gorunul de la Mercheasa , stejarul din Mercheasa harta, coordonate gps ale celui mai batran stejar din Romania, localizare cel mai batran stejar din Romania locatie, 

Un comentariu

Din categoria Auto, Din Brasov, Stiinta, Travel - Excursii - Aventuri

Un răspuns la „Idee de weekend – Vizitati Cel mai Batran Stejar din Romania

  1. Pingback: Batranul Carpatilor – Stejarul de 900 ani – Genu Network

Lasă un comentariu