1 Aprilie, Ziua Pacalelilor – Idei de pacaleli si originea obiceiului

1 Aprilie – Ziua pacalelilor, origini si idei de farse 🙂

Toata lumea stie de 1 Aprilie, ziua pacalelilor dar mai putini ii stiu originea. Vreau sa va povestesc un pic despre originile si legendele zilei de 1 aprilie, iar apoi va dau si cateva idei de pacaleli! 🙂

poisson_davrilOriginile zilei pacalelilor se pierd in legenda, insa avem cateva posibile indicii ale aparitiei acestui obicei.
In Franta, dupa anul 1582, odata cu trecerea la calendarul gregorian modern (si decalarea calendarului cu 3 luni inapoi) apare mentionat si celebrul Poisson d’Avril, un peste de hartie care era lipit sau agatat de spatele „prostilor”. Acest obicei inca se mai pastreaza in Franta.
Dar de ce prosti si de ce peste? Pai erau considerati prosti cei care nu trecusera la noul calendar si continuau sa serbeze Anul Nou la sfarsitul lui martie. Iar pestele, un posibil raspuns ar fi ca Soarele iese din zodia Pestilor in acesta perioada a echinoctiului, si farsorii le atrageau atentia „prostilor” asupra zodiei in care se afla. Ar mai putea avea legatura si cu pestele lui Iisus dar eu nu vad ce legatura ar avea asta cu prostia.
Totusi ziua pacalelilor pare sa aiba origini si mai indepartate, sa fie o succesoare a sarbatorii romane Hilaria (veselie) care avea loc tot la echinoxiul de primavara. De asemenea e interesant ca si evreii si indienii au la sfarsitul lui martie sarbatori vesele, festivalul Purim respectiv Hali, ambele serbate printr-un carnaval foarte colorat si cu farse, iar aceasta poate fi mai mult decat o coincidenta si poate indica o origine straveche comuna a acestor sarbatori.
masina_folieE frumos de constatat cum, fata de alte sarbatori nationale sau religioase care sunt localizate, aceasta zi de 1 Aprilie Ziua Pacalelilor, a ignorat granitele si cultura si a devenit un obicei intins pe tot globul.

Ok, stiu, ajunge cu filozofia, vreti sa trecem la lucrurile cu adevarat serioase si pe care le astepatati!

Idei de farse si pacaleli !
In primul rand cateva idei de farse pe Facebook:
Va alegeti o victima si ii dati like la absolut tot ce gasiti la profil. La fiecare poza in parte, fiecare status, tot, tot. Cand o sa-si vada notificarile, va avea sute. Iar daca telefonul ii bipaie la fiecare notificare, cu atat mai interesant! 🙂
Alta idee,  va puneti la status urmatorul link (exact ce e intre ghilimele):
http://facebook.com/profile.php?= ”  Acest link redirectioneaza pe oricine va da click catre propriul sau profil. Aveti grija inainte sa postati, sa stergeti preview-ul ca sa nu se prinda. carucioareLanga puteti scrie ceva de genul: „Acest profil e al unuia care e cautat de politie, va rog share.” sau „Profil raportat la Facebook ca fals” sau ceva asemanator, gasiti voi idei…

Apoi daca aveti acces la contul de facebook al cuiva, sa-i schimbati ziua de nastere cu ziua de maine. A doua zi va fi bombardat de mesaje frumoase 😛
Mai sadic, sa-i treceti setarile de limba in chineza sau ebraica. Nu va intelege absolut nimic si ii va fi imposibil sa le puna inapoi.
Sau il treceti la relationship cu sora/mama/fratele lui sau ii treceti la orientare gay. In fine, ati prins ideea.
Farse la computer: de exemplu ii puteti schimba de la setarile mouse-ului ca sa-i fie inversate butoanele de click stanga-dreapta.

claxon_scaun claxon_usa
Si unele idei de pacaleli mai practice: Usor si spectaculos. Luati un pahar sau doua si le umpleti pe jumatate cu apa. Apoi luati o foaie neteda de plastic (merge si un carton lucios) si acoperiti paharul. Il duceti pe biroul victimei, tineti hartia cu mana si il intoarceti cu gura in jos. Il puneti pe birou si trageti cu grija hartia de sub el. Stergeti apa care s-a prelins si farsa e gata. Aerul nu poate se intre, apa nu curge si asteptati sa vina destinatarul. Cand va ridica paharul, surprizaaaaa! 😀

Pacaleala_1_Aprilie_pahare
Atentie: daca biroul sau gura paharului nu sunt perfect netede, apa se va scurge. Va puteti ajuta cu un pic de crema data pe buza paharului sau pe masa pentru etansare. Si neaparat apa plata, nimic gazos. Puteti condimenta cu un bilet gen: „Happy 1 Aprilie!”
Alte glume: schimbati sapunul lichid cu ceva gel lubrifiant sau ulei. Sau vopsiti un sapun cu oja alba sau sidefie si dupa ce se usuca oja il lasati la chiuveta si observati cum incearca sa se spale lumea cu el.
La supermarket: mai ales seara cand e parcarea libera, incercati sa faceti un cerc inchis de carucioare in jurul masinii victimei. (foto de sus)
Sau faceti biscuiti Oreo cu pasta de dinti in loc de crema si lasati la indemana pentru servit lumea.oreo
Injectati maioneza sau mustar in gogosi si oferiti. Sau puneti un spray-claxon sub un scaun de birou sau dupa usa.
Alta gluma faina: pe stergatorul de parbriz stoarceti cate un pic de vopsea de fiecare culoare (acuarela) si cand va porni stergatorul ii iese un curcubeu. Atentie, aveti grija sa fie ingust si sa nu acoperiti campul vizual al soferului!
parbriz1parbriz2

Sau imbracati o masina total in folie de nylon. E rapid, ieftin si spectaculos!

Tot la computer, dar mai elaborat, saditi iarba in tastatura omului. 🙂
tastaura iarba  tastaura iarba2

Cam astea ar fi pentru azi, daca aveti si dv idei, nu fiti egoisti va rog sa le impartasiti. Distractie faina si Happy 1 Aprilie!

PS: subliniez, don’t try this at home! Toate glumele sugerate sunt evident doar exemple de glume care nu trebuiesc facute si nu recomand sa le faceti nimanui niciodata (asa cum…hmm, nici eu nu le-am facut 😉 ), dar daca le faceti, le faceti pe pielea voastra eu nu-mi asum absolut nicio raspundere. Am zis, Howgh!

 

TAGS: 1 Aprile originea zilei pacalelilor,  Ziua Pacalelilor idei de pacaleala, Poze cu pacaleli, Idei de 1 aprilie, 1 aprilie , idei de pacaleli pe facebook, idei de pacaleala la computer

Scrie un comentariu

Din categoria Filozofie - Religie, Politica - Evenimente, Uncategorized

Lasă un comentariu