Gest uluitor al Patriarhului Daniel si al Bisericii fata de victimele de la Colectiv!

Gest uluitor al Patriarhului Daniel si al Bisericii fata de victimele de la Colectiv!

Daniel_AurVoi ati auzit de gestul uluitor al patriarhului Daniel si al Bisericii Romane?
Patriarhul Daniel impreuna cu un sobor de preoti au vizitat fiecare famile care a pierdut un copil in clubul Colectiv pentru a rosti cuvinte de mangaiere si a-i ajuta pe oameni sa-si duca profunda durere. De asemenea asa cum 12000 oameni au putut sa se adune la locul tragediei, si Patriarhul alaturi multi alti preoti si inalte feţe bisericesti, au venit si tinut o frumoasa si emotionanta slujba la locul unde au murit tinerii aceia. Apoi Preafericitul Daniel a decretat ca alaturi de militarii, studentii sau politistii care au venit in grup sa doneze sange, ca si preotii si calugarii tineri si in putere, sa se duca in grup sa doneze sange. Sunt peste 18000 de preoti si alte multe mii de calugari, deci vom avea sigur mii si mii de donatori. Iar Preafericitul Daniel a recomandat ca acest lucru sa se intample lunar, deoarece citez: „asa e crestineste, feţele bisericesti sa-si ajute mereu semenii”. Va dati seama? Asa nu vom mai avea niciodata probleme cu lipsa de sange in Romania. Multumim bisericii!

Apoi patriarhul Daniel a hotarat ca fiecare biserica din cele 18000 de biserici sa doneze cate 1000 de euro pentru spitalele din Romania in semn de respect pentru medicii care au ajutat voluntar acesti tineri.
Daniel spune: „In fond ce inseamna 1000 de euro pentru o biserica, cand preotii isi iau masini de multe zeci de mii de euro. Biserica nu pierde. Din 3-4 nunti isi recupereaza banii.”
Va dati seama! Incredibil! Un total de 18 milioane de euro donati de biserica si care vor intra in cele numai 425 de spitale din Romania!
Iar patriarhul Daniel nu s-a oprit aici! A mai hotarat ca fiecare biserica sa mai doneze o mica suma simbolica, numai cate 100 euro pentru familiile victimelor din Colectiv.
Rezulta insumat inca 1.800.000 euro pentru victime din partea bisericii! Doamne Ajuta!

Si acum revin la intrebarea de la inceput: Voi ati auzit de acest gest profund crestinesc din partea unei institutii pline de bani si scutita de multe taxe? Voi ati auzit?!? Ca eu nu am auzit nimic asemanator din partea bisericii!
Nici nu cred ca vom auzi.
Articolul este doar o fantezie de-a mea. Un vis frumos despre ce ar putea face biserica pentru a ajuta cu adevarat.

Si acum realitatea: Am citit destule opinii din partea bigotilor religiosi, cum ca acei tineri si-au meritat soarta, fie pentru ca erau rockeri, deci automat satanisti, fie pentru ca serbau Halloween si invocau fortele malefice care au venit peste ei. E inutil sa comentez asemenea afirmatii din partea unor retardati care nu-si au locul in acest secol si care-i critica pe copii pentru ca cioplesc dovleci si se imbraca in fantome. Dar care uita ca ei se inghesuie la coada sa pupe cadavre, reale, mumificate!
Pai sa pupi cadavre mumificate, aia chiar pare un Halloween real!

Nu vreau sa va spun unde am citit ca sa nu fac reclama acelor bloggeri destul de cunoscuti din pacate. Insa ajunge sa va spun ca tot pe acele site-uri se discuta la modul foarte serios ca pamantul este plat, iar afirmatia ca pamantul e rotund este o conspiratie. Asta ca sa va dati seama de nivelul lor cultural & intelectual.
Insa nu e de mirare. E rezultatul a avea peste 18000 de biserici si numai 4000 de scoli. Pai atunci va mai mirati?!

UPDATE: Dupa ce scrisesem articolul, a aparut un mesaj de raspuns din partea bisericii apropo de lipsa unei slujbe tinuta acolo. Iata raspunsul:
Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preotul nu vine neinvitat….. Si ce sa sfintim, e un local.”
Deci nu tu Preafericit, nu tu sobor, ci numai „un preot”, „o mica slujba”, si numai „la cerere”. Cu spaga aferenta probabil. (pardon, donatie).  Si pentru ei e un local, nu locul unde au murit zeci de copii si unde s-au adunat sa vegheze 12.000 romani.
Deci ati inteles cum sta treba si cat ii doare pe ei, da?

UPDATE 2: astazi, la patru zile si dupa tragedie, si dupa ce le-a sarit toata lumea si toata presa in cap, in sfarsit s-au urnit: Multpreafericitul Daniel a coborat din Mercedes si a tinut o slujba de comemorare a victimelor. La Patriarhie desigur, ca doar nu era sa se deplaseze pentru un moment de reculegere acolo unde s-au deplasat alti 12000 de oameni sa vegheze.

Publicitate

127 comentarii

Din categoria Filozofie - Religie, Politica - Evenimente

127 de răspunsuri la „Gest uluitor al Patriarhului Daniel si al Bisericii fata de victimele de la Colectiv!

 1. DESCHIDE-ȚI MINTEA”

  Cum ajutați preafericiților o nație de prea nefericiți?

  În România sunt 18.300 de biserici și doar 425 de spitale !
  În România ultimilor 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare 2 zile !
  De 25 de ani, statul nu a construit niciun spital !

  Tuturor celor care susțin cu bani „Cheltuiala Neamului” dar nu ar dona pentru un spital, celor care vin cu creierul spălat în fața noastră și ne invocă lipsa credinței, acestora le spun :
  Când voi, care vă dați și pâinea de la gură pentru „săraca” biserică, dar nu ați ajuta oameni cu nevoi sau copii talentați, voi care în numele credinței vă îmbulziți și vă blestemați la cozile la moaște și de marile sărbători religioase, voi care ne huliți pe cei care ne punem întrebări, voi cei care credeți în 2015 că numai biserica vă va salva, când voi veți fi bolnavi chemați preoții și lăsați-i pe medici să ne ajute pe noi, cei care îi susținem!

  Voi care adulați biserica ai cărei „preoți cu crucea-n frunte” nu s-au alăturat durerii a mii de români în marșurile din toată țara, voi care spuneți că tinerii aceia nu aveau ce căuta la acel eveniment, că erau sataniști, că i-a bătut Dumnezeu și alte „cuvântări” de ev mediu, voi nu aveți dreptul de a fi consultați și tratați în spitale !*

  Unde sunt preoții a căror societate de televiziune (Trinitas) a difuzat interviuri, documentare și orice altceva decât știri despre starea cumplită a răniților și durerea familiilor și a prietenilor? Unde e comunitatea celor credincioși care să-și ajute semenii? Unde e biserica mobilizatoare în momente de restriște?

  Acesta nu e un manifest împotriva credinței!

  Acesta e un manifest pentru normalitate, e un manifest împotriva ipocriziei și a manipulării oamenilor inculți!

  *P.S. 1 – Celor care înfierează tinerii cu cercei, tatuaje , care ascultă rock sau orice altă muzică ce nu vă e pe plac, vă spun atât:
  Acum 100 de ani femeile care purtau pantaloni sau erau tunse scurt, bărbătește, erau excluse din societate, marginalizate sau chiar mai rău…Câte dintre voi preacredincioaselor purtați pantaloni sau sunteți tunse scurt? Câți dintre voi preacredincioșilor aveți mame, soții, fiice care se poartă așa? Trimiteți-le în bejanie, voi judecătorilor supremi, a tot știutorilor!

  Revoltat, consternat, scârbit
  Aero Graf

  • Alin Tudose

   Stimabile…Romania are 6.3 paturi de spital la 1000 locuitori, este in jumatatea superioara a tarilor din UE, comasarea spitalelor a fost impusa de UE , media bisericilor este mai mica decat in alte state, biserica are dogmele ei… tu de ex. nu ai nici o regula …Cand discutam de moralitatea altora incepem cu moralitatea noastra..Uiti de liberul arbitru…Biserica nu te poate obliga sa nu iti tai parul, este alegerea ta…Voi cei care „va puneti intrebari” desi rationalismul si logica ar trebui sa primeze, sunteti deficitari in acest sens…vorbim de imbulzeala la moaste? poate vrei sa discutam si de imbulzeala de la concerte, sau nu?! Discutam de evul mediu? hai sa comparam evul mediu cu modernismul.. moralitatea acelor oameni cu moralitatea din ziua de azi…Painea de la gura? unii macar nu o dau pe tigari droguri alcool femei si toate mizeriile impachetate frumos…Te consideri fiinta rationala? :)) Atunci fi cu adevarat! Te consideri mai moral decat altii? e vorba cumva de morala hedonista? sau morala lui Freud? morala lui Marcuse? Stimabile…Amesteci sufletul si constiinta cu trupul …ce legatura are sanatatea sufletului cu cea a trupului? Aberezi aiurea cu aceleasi idei fixe….Sa iti fie rusine!

   • Roxana

    Nu iti mai lua tu paine,alcool,tigari etc…doneaza banii bisericii,isi cumpara preotul si pentru tine:))) Si n-o spune p-aia cu „preotii nu consuma alcool,nu fumeaza sau nu merg la curve”.

   • Costache Nicu

    Ideea in acest articol e de solidaritate din partea oamenilor Bisericii care ar trebui sa fie mereu primii in ajutorul oamenilor in necaz. In realitate nu sunt nici macar ultimii. Oamenii Bisericii (din fericire nu toti ) sunt doar prestatori de servicii.

   • ionut

    stimabile mai bine taceai esti un idiot si un prost pe limba romaneasca nu ai inteles articolul de loc ai extras din el doar ce te-a interesat pe tine,tu pupincurist de fete bisericesti asa ca rusine sa iti fie tie

   • Pogdan Petru Dascalu

    Aveti multa dreptate domnule Tudor, doar ca va adresati unor minti opace! Asa zis „moderni”sunt in fapt niste primitivi inculti ce confunda internetul cu cunoastera. Curaj si credinta va doresc in lupta dumneavoastra cu prostia „multa” si aroganta! Cu stima Petru Bogdan Dascalu

   • Ela Pap

    Scutește-ne, că are mare dreptate! Toți dobitocii se duc ca boiii la moaște că de altcvea nu sunt în stare!

   • Geo Negură

    Aveți dreptate, domnule Tudose! Sunt chiar prea multe paturi la mia de locuitori, în timp ce media bisericilor e mai mică decât în alte state. Dar nu cumva sunteți într-o eroare în privința acestei aprecieri? Postarea căreia i-ați răspuns, revoltat, se referea la biserici ortodoxe!! Pe lângă cultul ortodox, în România, mai există cel romano-catolic, cel greco-catolic, cele neoprotestante, cultul mozaic și cel musulman. Mai adunați o dată acum și refaceți împărțirea la mia de locuitori, să vedem cum stăm cu numărul de biserici la mia de locuitori. Trebuie să fim riguroși până la capăt, nu-i așa? Lumea nu manifestă o revoltă față de creștinismul ortodox (e absurd, 86,5% dintre români s-au declarat crștin-ortodocși), ci față de reacția (inițial lipsa reacției) instituției bisericii ortodoxe! Problema cea mare, în situația de față,e că B.O.R. a reacționat necorespunzător. Si aceasta doar pentru a-și manifesta oprobiul față de prezența tinerilor într-un club, la un concert rock, uitând că Iisus a intrat de bună voie și din proprie inițiativă în casa vameșului (păreți un creștin practicant și citit, pe deasupra, deci vă amintiți de episodul biblic al vizitei în casa lui Zaheu, vameșul). Noul Testament e plin de pilde privind păstorul care merge după oaia rătăcită. Și mai e un vechi proverb românesc: „Omul sfințește locul!” Sunt creștin ortodox și mă întristează reacția B.O.R.. a ratat o mare ocazie de a coborâ lângă poporul care îi arată atâta încredere în toate sondajele de opinie. Mare păcat! Nu vă revoltați la strigătul celor care au așteptat de la Biserica Ortodoxă Română ceea ce aceasta nu poate să ofere!

   • Cineva

    Hai sa iti explic ce legatura este intre sanatatea trupului si cea a sufletului- cand ai un suflet bolnav, trupul tau devine usor, dar sigur un cimitir ambulant( asta sa fiu „finuta” si sa nu cumva sa iti provoc scarba, spunand ca al tau „trupsor” va fi hrana in devenire pentru celulele canceroase, si ulterior viermi ( si nu numai)..:))))).Iar cei care ” macar nu o dau ( painea de la gura) pe tigari droguri alcool femei si toate mizeriile impachetate frumos”, o dau pe pornografie si alte vicii, totul, bineinteles, intamplandu-se in spatele usilor inchise, ascuns de privirile „spionilor”;doar nu se preteaza ca unul care isi asteapta cumintel randul la pupatul de oase descarnate, aka moaste, sa fie surprins in ipostaze compromitatoare ( cu tigara in gura, la un pahar, cu o „gagica”)- lucruri care, la urma urmei fac parte din naruta umana, oricat am incerca sa le reprimam si sa le negam.Sunt uimita cum unii sunteti sustinatori atat de indarjiti ai bisericilor ( si aici le includ pe toate)! O simpla curiozitate am – mai-marii lor va platesc pentru ca le faceti lobby?Sau voi faceti treaba asta din pur spirit crestinesc, „pro bono”? Sau poate in schimbul unei spalari de creier….ramane de vazut..

   • Hoddor

    Pffffff, nea Alin, te rog frumos stai jos prietene. Ce sanatate sufleteasca, ce tigari si alcool? Ce dracu ai ma ? Ba prietene eu din cate am inteles din cartea aia groasa numita Biblie, prima carte tiparita alcatuita din testamente, prin limbajul ei antic, ca na, are cativa anisori acolo, de fapt si de drept spune ca Dumnezeu se afla in sufletelul tau ma, nicidecum in cele 18 mii de biserici din romania ma, ca de fapt si de drept el nu are nevoie de un barbos pletos si puturos care nu a pus mana pe munca o viata ci a cantat ca guta numai ca in fata altarului cu un public de varsta a 3-a sa`i spuna lui ce fel de om esti tu si ce sufletel ai in carcasa ta de carne. Tot carticica aia spune ca domle tu de fapt si de drept esti un nenorocit de incest ma, ca din 2 oameni sunt acum 7 miliarde ma. Cum naiba ma vii tu aici cu aceste cuvinte elevante si pompoase si contrazici tu ceea ce toti vad cu ochiul liber zi de zi ? Ba prietenas, cat mortii tai de duci tu la biserica intr-un an ma ? Ii calci pragul de 5 ori ? Cum dracu ma sa fim asa de prosti incat sa credem balivernele spuse de un pletos si un papagal la costum si sa platim taxe si impozite ca sa traiasca ei bine. Ba geniule, tu stii ca astia sunt platiti din bani publici ? adica taxe si impozite pe care le platesti tu, da, au salarii si remuneratii lunare, tu stii ca asta te taxeaza si la nunta si la inmormantare si la botez si la sfintirea masinii si la sfintirea case si la pomelnic si la lumanari si la aghiazma ? Baiat citet ce esti, stii ca astia iti bat la usa cu diverse „sarbatori” sa ceara cotizatia la biserica ma ? Tu ori esti prost ori esti popa, una din 2 sigur. Imi cer scuze ca am folosit un limbaj de strada, am vrut sa scot in evidenta cuvintele tale elegante incomparabile cu ale mele si tot odata sa evidentiez faptu ca ca mesajul meu vulgar se pisa pe mesajul tau elegant si lipsit de esenta. PS : nu compara tu europa cu romania, nu stiu daca ai trecut granita da in orice tara civilizata au loc in spitale pentru 200 de raniti crede-ma, iar serviciile jos palaria :). In incheiere Suflet=Constiinta tot biblia iti explica si treaba asta, da na tu esti prea ocupat sa citesti Kant, Sigmund Freud sau George Orwell, mi-am dat seama dupa vocabularul elevat. TACI !

    • „suflet=constiinta”
     in contextul asta DA,suflet=constiinta dar…suflet mai inseamna ceva
     citeste primele capitole ale cartii GENEZA[prima din sfanta scriptura]
     tot in BIBLIE s-ar putea sa mai gasesti si alte intelesuri…

    • alin

     Hodore, nu esti doar nesimtit care vrei sa pari civilizat si elegant, esti si indolent, dezinformat si..tampit.
     Ai iesit vreodata din bautura sau halucinogene sa vizitezi manastirile (pt care app, vin turisti din alte tari, sunt unele dintre putinele noastre atractii turistice) unde TOTI muncesc, nu stau sa cante cum iti camnta tie alcoolul sau trasul pe nas in cap? Da, muncesc la camp, stupi, staule cu animale si implicit sa faca branza, cascaval, livezi si implicit soropuri, dulceturi, sau renovarea, intretinerea constructiei, dar si ajutarea satenilor? Nu pt ca tu visezi cazut pe jos sub masa si crezi ca lumea reala este de se vede prin stricla. Ei bine nu, aia miuncesc greu si, se autointretin. Evident ca Freud, Kand nu au scris despre asta, si, din ce scrii ma indoiesc sa-i fi citit. Poate doar partea cu sexul, ca nivelul la care esti doar atat poate intelege de la ei.

   • STELIAN

    Domnule Alin Tudose…va spun un fapt real.Anul trecut (2014) au venit la usa preotul cu dascalul de SF BOBOTEAZA.Acasa era logodnica mea,care nu avea bani.I a spus preotului ca nu are bani si ca sunt la mine,dar ca poate sfintii.Acest „preot” a spus ca”daca nu ai bani,asta este,revenim cand o sa aveti sau este logodnicul acasa”.Pai d.nule Alin Tudose,eu acum ma rog sa vina tapul si tarcovnicul”cand este logodnicul acasa…sa le atarn cadelnita de gat si sa le trag cate un spitz in gaoaza.Stau in Bucuresti in dr.Taberei.Daca aveti norocul sa fiti fata bisericeasca in aceasta zona…

   • frumos comentariu mai putin cuvintele ,,,,,ce legatura are sanatatea sufletului cu cea a trupului? uneori da… pentru ca slabanogind o parte o poate slabi si pe cealalta si uinvers..

  • arrletty

   si cine sa lucreze in inca vreo 400 de spitale ?????? Ca nici in acelea care sunt in fostele resedinte de raion NU SUNT DOCTORI

  • Robert

   desteptu-le bisericii se construiesc de sute de ani , Spitale trebuie sa construiasca guvernu , nu biserica . esti doar un nefericit care-si mai suge degetu mare , caci ai avut o copilarie nefericita :)))

 2. Silviu Dagomir

  exact asta spunea un preot la o slujba intr-o biserica din italia…chestia cu halloween-ul…doamne ce ignoranti de romani mai suntem…

 3. Ion

  Foarte bun punctul de vedere din articol, felicitari!

   • Unu' care a citit mai mult

    Am citit cu mare interes articolul dumneavoastra si trebuie sa va marturisesc ca va consider un mare bou indolent.
    Capul scos afara din cur, mie mi-ar fi rusine sa aberez despre ceva ce nu cunosc si nu am abilitatea de a intelege. Desi nu il agreez, v-as recomanda Shoppenhauer, pentru ca in viitor sa puteti abera fara a va si contrazice.
    PS: Cand o masa de alti indolenti te sustine, nu te considera superior. Nici macar fata de ei.
    Va doresc mai multa intelepciune pe viitor!

    • Nimeni de aici (poate cu exceptia dv) nu se considera superior. Era doar o parere. Iar indolenta tot dv manifestati prin limbaj. Insa apreciez raspunsul si cultura dvs (sublima dar lipsa cu desavarsire) precum si exprimarea „civilizata” si argumentata doar de invective si fara niciun fel de alt argument rational. Va arata nivelul cultural, intelectual si de civilizatie. Lipsa scolilor din societate loveste din nou. Pacat ca si dv ati citit (ma indoiesc) Shoppenhauer dar sigur inainte de a avea cei 7 ani de acasa. Eu nu sunt fan al pesimismului sau. Si nici nu fac parada de „cultura” mea dintr-o singura carte, pe care sigur nici nu am inteles-o. Va recomand sa cititi si cartea bunelor maniere inainte de orice. Apoi cititi (nu rasfoiti) Toma de Aquino, Platon si Leibinz si mai vorbim. O seara frumoasa.

 4. sscd

  eu propun un boicot national de boboteaza ca doar nimeni nu ii invita sa sfinteasca casa.trebuie arsi unde ii doare mai tare. la bani

 5. Alex

  Da mai, preotul nu vine neinvitat. Decat prin ianuarie, cand vrei nu vrei, vine sa-ti sfinteasca casa. Pe banii tai, desigur.

  • Ma bucur ca a fost cineva inspirat sa raspunda la afirmatia cu „neinvitat”. Exact acest comentariu l-as fi postat si eu. Acesti preoti pleaca in gasti organizate sa iti sfinteasca casa de sarbatori „neinvitati”. Ipocritele fețe bisericesti!!! Rusine. Sunt curioasa daca voi chiar credeti in iad. Daca credeti in iad si in asa zisa judecata de apoi, cum puteti sa fiti asa de pacatosi? Oare va spovediti pacatele unul altuia si gata sunteti spalati pe suflet ca un nou nascut si o luati de la capat? Mi-e rusine ca am cunostinte apropiate care isi indreapta rugile si atentia catre biserica in aceste momente tragice in loc sa deschida ochii si sa ia atitudine. Oare cate dintre fețele bisericesti s-au inghesuit la coada sa doneze sange? Suntem exact o tara de oi proaste care sunt conduse catre abator de o caracatita infecta lasata libera fara sa fie trasa la raspundere pentru faptele sale. TREZITI-VA SI LUPTATI ! Naparliti blana de oaie si puneti-va costumele de lupi dacici !

  • nu uiti cumva si de alte „ocazii de a face un ban cinstit”?Craciunul iti suna cunoscut?si nu numai…
   ca tot ati pomenit de subiectul „facem bani si de boboteaza”…ei bine,la romano-catolici sfintirea casei E GRATIS
   oh,am uitat…EI ANUNTA ZIUA IN CARE VOR VENI S-O FACA[sau o perioada de zile in care sa te pregatesti de venirea musafirului[fiindca e unu’ singur nu ca la ortodocsi]]

 6. Alex

  Tot ce vreau sa afle si habotnicii si bigotii nostri ortodocsi, de o incultura fara margini, cultivata cu sarg de b.o.r., este ca Halloween-ul nu este o sarbatoare nici diavoleasca, nici pagana (poate are ceva influente celtice), ci este o sarbatoare RELIGIOASA CRESTINA, in care se pomenesc mortii, echivalentul Sambetetei Mortilor din calendarul ortodox, pe care de altfel, de fatada majoritatea, il respecta cu sfintenie.
  Orice cretin indobitocit de personajele fantasmagorice ce guverneaza mizeria noastra de biserica ar fi putut afla asta deschizand o pagina de wikipedia, dar cu totii stim sa aruncam cu vorbe inainte de a avea o idee despre ce vorbim.

  • Catalin

   Buna. Nu stiu unde ai vazut tu ca se sarbatoreste ziua mortilor de Halloween. In cluburi? Costumati in cine sti ce? Nu cred. In cimitir la morminte nu am vazut asa ceva. Poate sa fie o sarbatoare celta pe care binenteles am transformato in ceva pur economic. Sunt sigur ca nu ai fost la biserica de ziua mortilor de Halloween, da in club ai fost primul.

  • bizman

   Amice, esti idiot

 7. Gabriel Luca

  Pentru o secunda chiar am sperat ca articolul e pe bune (prima parte mai exact), insa am continuat sa citesc.
  E trist. E foarte, foarte trist.

 8. Oricata durere ar fi (si eu sunt mama si incerc sa traiesc zilnic aceasta durere), nu e deloc o scuza pentru hulirea lui Dumnezeu, a casei sale si a lucratorilor lui (mai buni sau mai rai). Noi ne tinem departe de Dumnezeu, ne dam mari ca putem tot fara el, ne batem joc de cei care cred si-si lasa viata in mana lui, si cand dam de necaz il acuzam ca de ce nu ne-a salvat – pai nu i-am dat nici o sansa, l-am refuzat total. Cum ar fi putut sa o faca impotriva vointei noastre?
  Deci decat sa hulim si sa blestemam in stanga si in dreapta, sa ne plecam capul si sa ne plangem amar pacatele, caci de aici vine totul.
  Dumnezeu sa ne deschida ochii, urechile si sufletul. Doamne-ajuta!

  • Dar nimeni nu îl huleşte pe Dumnezeu ci instituția bisericească. Dacă nu credeam în Dumnezeu nici nu interesa pe nimeni prezența vreunui preot. Tragedia e că oamenii în suferință au nevoie de sprijin și alinare, au nevoie să înțeleagă și să li se amintească mereu că Dumnezeu nu îi pedepsește ci îi iubește, că El e iubire, că toată suferința, deși barbară, are un rost în planul Lui pentru fiecare. Dar e greu să gândești așa când trimișii Lui pe pământ, „angajații” Lui, trimit un email. Degeaba se roagă ei în taină în biserică dacă tu ești în spital lângă copilul tău. Trebuie să se roage lângă tine, de mână cu tine, tu, cel frânt de suferință. Nimeni nu e supărat pe Dumnezeu, dar are nevoie de staff mai bun că ăsta e de tot râsul

  • Nimeni nu a spus nimic de Dumnezeu sau despre credinta, ci doar despre oameni.
   Ne deranjeaza opulenta si sfidarea a acelora care se dau oamenii lui Dumnezeu, tocmai ei care ar trebui sa fie cei mai modesti sfideaza prin opulenta si superioritate.

   • Loghin Gilda

    De ce ar trebui ca preotii sa fie „cei mai modesti”? Ca asa vrea cine? Lumea trebuie sa inteleaga ca preotia este o profesie ca oricare alta ! Invocati cumva principii si norme de moralitate? Stiti ca aveti haz?Doar cei care aplica aceste principii pot invoca astfel de motive. In rest, totul e vorba-n vant !

   • bizman

    Prietene, te compatimesc, asatanar si ai luat-o deja pe campii?!

   • Claudiu de la ...

    Am înțeles domnule blogger ca acest eveniment a fost o tragedie, dar de ce nu va turați așa tare cind vine vorba de avorturile care se fac zilnic in România si care sunt cu zecile. Acest fapt este o tragedie si mai mare si se întîmplă zilnic in țara noastră, sau nu va interesează prea tare acest subiect?

  • EMIL

   Nu se huleste biserica ci pe cei ce nesocotesc iubirea de aproape. Ajutorul fata de sufletul indurerat. Biserica este adunarea bunilor crestini calauziti de duhovnic si nu cladirea si nici conducatorii ei de pe pamint. Biserica nu e zarafie si amanet! Pastorii trebuie sa fie linga oile pierdute sau ranite!

 9. Ioanca

  Da si pe mine m-au dus in eroare primele randuri, nemernicii astia doar primesc valuta si dau doar sfaturi, bineinteles remunerate.

 10. Maria

  Eu tare as vrea sa stiu macar unul dintre blogurile unde se mentioneaza ca panatul este plat si alte conspiratii. Inca nu-mi revin din socul pe care l-am avut citind asta.

 11. Nicolae

  Pai de Crăciun si Boboteaza cine draq ii cheamă de vin neinvitati pe la usi? Mirosul banilor?

 12. xf

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Asta dupa ce au fost taxati pentru ignoranta de catre tot internetul. Normal ca acum fac astfel de gesturi.

 13. Radu

  Când vine popa la cerșit de sărbători nu îl primiți pentru ca nu a fost invitat 🙂 și sa le aduceți aminte unde au fost ei pe 1 noiembrie și întrebați și de ce a venit sa sfințească pentru ca e ‘o casă doar’

  • Laurentiu

   Ma bucur cand vad ca si alti oameni gandesc ca mine. Eu daca afirm ca sunt agnostic imediat se gasesc cativa care sa-mi reproseze acest lucru. Credinta si BOR sunt doua lucruri total diferite. Asa cum se doreste raderea din temelii a actualului stat corupt si ucigas in ultima instanta, la fel ar trebui facut si cu BOR. Ar trebui reinvatati ce inseamna umilinta, compasiunea, bunatatea, etc, si sa renunte la lacomie, aroganta si altele. Felicitari autorului pentru gandurile adevarate. Sper sa le auda cati mai multi tineri. Puterea reformei e in ei.

 14. Homeboy

  De unde ai inventat toate fanteziile astea din articol?

 15. Viorel

  Prietene, cat de de simplu sa dam cu rahat.. fara sa avem cea mai vaga idee ca rahatul asta il inghitim toti de la politruci si de la altii cu tot felul de interese ..

  BOR a facut actiuni de caritate in 2013 de vreo 14 mil euro si in 2014 de aproape 20 mil euro – Cati bani au plecat de la politicienii pe care noi i-am votat sa ne fie bine???

  Cati bani s-au recuperat din zecile si sutele de milioane de euro furate din banii nostrii de la Sanatate, Educatie, Infrasturctura ..dupa ce au inceput anchete cu concluzii clare??!! – de banii astia nu ne intereseaza?? Aici cu siguranta ai cotizat tu si eu si noi toti mult mai mult decat a ajuns de la noi la BOR sau la alte culte.. !!! De ce nu facem nimic in privinta asta ..? Ca ne e frica si e mai usor sa dai in cineva care stii ca nu va riposta? ..Adevarul nu ne intereseaza?

  Se tot vehiculeaza sloganul Spitale – nu Biserici! – Cine a inchis spitalele? Stii? Biserica? Nu prietene .. Politicienii care noi prostimea i-am votat sa ne fie mai bine !!! Era ministru la Sanatate unul de la UDMR .. probabil ca le-a inchis cu placere.. ca noi cei multi sa mergem sa lasam banii in spitalele si clinicile din Ungaria !!! Boc s-a ascuns la Cluj..

  In campanie Ponta s-a jurat aproape ca va redeschide spitalele.. a deschis vreo cateva si s-a oprit.. ca deh a öbosit” …

  A venit Iohanis .. „Romania lucrului bine facut!” .. mare rahat am mnancat si de la asta.. totul e la fel prietene .. tot ei sunt acolo si noi tot aici jos..

  Prietene .. astia ar trebui acuzati de genocid si de crime impotriva umanitatii !!!

  Dar noi ce facem.. Huoo Biserica .. !! Nu ne pasa ca politrucii nostrii iau spagi si ca noi murim pe capete .. cum a fost la Colectiv ..

  Hai sa vedem cu adevarat unde e vina ..! Ha sa nu ne orbim singuri cu mizeria data de altii..

  Ne miram ca nu mai avem scoli.. ca s-au inchis scoli… pai nu mai avem copii .. Biserica zice : stop avorturilor si casatoriilor pers de acelasi sex ! Noi ce zicem: Huooo Jos Biserica .. ! Noi ne-am emancipat .. ne-am europenizat .. vrem „dreptul”sa ne scadem natalitatea .. !

  Prietene.. Hai sa nu mai fim atat de superficiali si sa nu ne asumam chiar atat de tare blestemul Mioritei – unde doi il omoara pe al treilea ca ia ce are .. nu se gandesc sa munceasca mai mult ..

  Nu zic ca in Biserica nu sunt derapaje .. sunt.. ptr ca toti suntem oameni .. dar nu Biserica e de vina pentru bataia de joc a politicienilor .. si implicit a nostra .. Asta e si paradoxal .. noi ne batem joc de noi si strigam la altii ca sunt de vina .. !!!

  Indiferent de problema care apare in Romania .. Biserica e de vina .. ? Parca am orbit si nu mai vrem sa vedem realitatea.. !

  • @Viorel. Pai cu un „sărci pă gugăul” poti sa vezi cati bani au mers din visteria statului direct in visteria BOR. Acest lucru se datorează faptului ca biserica joaca un rol activ in politica. Curios a fost faptul cum, in campania electorala, Puie Monta a donat din Fondul de rezerva bugetara a sase milioane lei pentru finanțarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona…. foarte curios 😀

  • Johnny

   O singură intrebare stimabile: Ai fost vreodata la o biserica de la tara înainte de alegeri?

 16. alex

  Salut uite ce am gasit referitor la reactia BOR

 17. Viorel

  apropos .. Stii ca Patriarhia are o campanie de donare de sange unde pana acum s-au recoltat peste 7000 de litrii de sange? !!

  Dar nu conteaza .. ca deh . nu au dat bani la presa sa scrie despre asta.. nu?

 18. alex

  Vorba fetei care a spus „pune.ti.va blanile de lup” … hai pe ei ca suntem atatea milioane in tara noastra ! Toata compasiunea si dragostea pentru cei trecuti in umbra,cei ce se zbat,pentru familiile lor si pentru tot poporul roman care trebuie sa se destepte. Limba romana e cea mai veche limba aparuta in Europa. Nu latinii ne.au facut,ci noi pe ei. Capus sus si pieptul inainte copii.

 19. Mihai

  A, deci ei nu vin neinvitati? Asa cum nu vin neinvitati nici la boboteaza sau la inviere, nu? Si acolo, fiecare asociatie de locatari inainteaza o scrisoare parohiei de care apartin pentru a invita formal preotul la colectat de bani. Bine ca am inteles si eu acum.

 20. Aly

  ” Apoi patriarhul Daniel a hotarat ca fiecare biserica din cele 18000 de biserici sa doneze cate 1000 de euro pentru spitalele din Romania in semn de respect pentru medicii care au ajutat voluntar acesti tineri.” . O prostie. Sa impui tu la cele 18000 de parohii sa doneze cate 1000 de euro, care de altfel acei preoti vor fi nevoiti sa ceara lumii ce vin la biserica, o lume saraca care traieste de pe o zi pe alta, si tu Patriarhe sa stai pe maldarul de bani si sa nu dai din visteria Mitropoliei ?? O nesimtire mare !! RUSINE Patriarhule Daniel !!

 21. ece

  felicitari eu cred ca foarte putin oameni au inteles din acest articol

 22. Geo

  Vezi ca din 3-4 nunti nu faci 1000€..sunt cazuri cand nici banii de benzina nu.si scot preotii din parohii de pe o nunta,pentru ca taxele impuse se duc la PATRIARHIE,si nu la preotii din parohie,ce se da peste acea taxa impusa, se imparte la preotii slujitori, insa de cele mai multe ori nu se mai plateste NIMIC in plus.(deci ar fi cazul sa te interesezi inainte de a posta aberatii pe net)
  Si nu inteleg ce legatura au bisericile cu spitalele…vrei cifra inversa? 18.000 de spitale si 425 de biserici? Spune „Doamne fereste!” Ca asta ar insemna sa fim un popor infect, bolnav,fara pic de credinta…
  Si.mi place ca ai omis faptul ca s.au inchis atatea spitale moderne, fara niciun motiv…vrei o solidaritate din partea B.O.R sa inchida un numar triplu de biserici doar asa ca sa nu mai fie atatea guri mari si „intelepte” rasarite peste noapte?…sunt biserici de sute de ani…cu timpul s.au tot construit pana au ajuns la aceasta cifra..sa nu uitam ca spitalele pana sa devina institutii proprii tot in biserici erau improvizate..dar ce sa vezi?? Prea putina cultura, si prea multe aberatii..
  Spui tampenii de parca nu toata lumea cunoaste statisticile astea, care pana la urma nici nu stii cat de adevarate sunt…e o manipulare in masa si constat ca tot mai multi oameni au cazut in ea pe masura ca apar articole ca acestea.

  • Articolul era o parabola, nu-l lua ad literam, dar ideea ramane:
   Tu daca ai un accident unde te duci? Sau daca copilul tau face apendicita? Daca sotia ta are complicatii la nastere? Ce faci? Fugi la moaste? Bafta!
   Nu am auzit ca oamenii sa moara pentru ca nu mai era loc in biserici. Sau ca nu au ajuns banii pentru tamaie. Sau sa fuga preotii in vest din cauza salariilor mici.
   Insa oamenii mor daca nu au medicamente. Sau loc in spital. Deci prefer spitale. Si scoli.

   • Geo

    In primul rand,in medie un salariu de preot este 1200 lei…aproape cat al unui profesor, mai mult decat atat,preotii nu fug in vest pentru ca acolo sunt CATOLICI, si foarte putina ortodoxie mai este intalnita in occident..cum spuneam, scrii niste aberatii fara macar sa ai un minim de cunostinte in domeniu. Mie mi-ar fii rusine sa ma afisez cu remarci ca ale tale.
    Am auzit de complicatii la nastere, pacienti pentru care nu se mai putea face nimic, in moarte clinica,etc..dar care si-au revenit miraculos, fara ca macar medicii sa-si explice cum a fost posibil, pentru ca exista minuni, si pentru ca intai de toate, nimic nu misca,trieste,se vindeca,etc fara voia lui Dumnezeu, Daca am eram cu adevarat crestini, nu mai era nevoie de atatea spitale si nici nu s-ar fi produs atatea nenorociri…

    • Iar iei ad literam si pierzi ideea. In plus ataci aiurea si spui aberatii. As putea sa-ti dau cateva nume de preoti care cu 1200 lei se plimba in jeep. Si sunt sigur ca sunt mult, mult mai multi. Si ti se pare normal ca o institutie care predica umilinta si modestia sa umble in haine aurite si cu bogatii ostentative?! Sau cu masini de lux?
     Il vezi tu pe Isus coborand din limuzina in haine aurite? Avem vederi prea diferite, deci inchei aceasta conversatie si iti urez succes sa te bazezi pe miracole data viitoare cand te imbolnavesti grav. Sa nu fi ipocrit si sa mergi la spital. Dar te rog mult, daca doamne fereste, copilul tau se imbolnaveste, du-l la spital nu la moaste.

    • John Doe

     @The Vale….prietene…habar nu ai niste notiuni ,,basic” despre ce inseamna ierarhie bisericeasca sau macar de istorie…sau pe de-a dreptul de religie…..si de moralitate,..ca tot vad ca te plangi de problemele societatii
     in primul rand …ca sa stii si tu….Iisus Hristos se scrie cu doi de ,,i” pentru ca Isus in aramaica inseamna asin…adica pe limba ta magar.
     In al doilea rand, ai preluat o idee si o informatiie a prealuminatilor de la ASUR conform careia avem 18,000 de biserici in Romania. Conform evidentei B.O.R. avem totusi 15,300 de preoti cu aprox (nu stiu exact numarul exact)…avand in vedere ca exista biserici cu 2-3 preoti te rog sa imi explici tu…de unde va da voua numarul de 18,000 ca mie nu prea imi iese decat daca clonati preotii..
     in al treilea rand, sa te gandesti ca acei preoti de care vorbesti tu sunt casatoriti…iar unele sotii de preot chiar au functii de conducere in anumite institutii (manageri la firme private/banci,etc.) asa ca nu il poti judeca pe el ca are o masina buna doar pentru starea familiei i-a permis.
     Nu in ultimul rand, in bucuresti avem 22 de mall-uri (http://bucuresti.wikia.com/wiki/Lista_mallurilor_din_Bucure%C5%9Fti) conform acestei liste…plus ca se mai construiesc in continuare cateva …oare chiar cu acei bani investiti acolo nu se putea face scoli si spitale?
     sunteti atat de orbiti de toata propaganda asta impotriva bisericii…spuneti de crestinii de pe la diverse biserici ca sunt oi..dar voi nu mai ganditi pentru voi si luati de bune tot ce va spun cernea & compania….cine e oaia acum?

    • Bine Jon Doe. Si ideea ta este ca…??
     Ca daca sunt numai 15000 de biserici atunci preafericitul nu mai trebuia sa vina la locul tragediei? Nu trebuia sa-i ajute moral si cu bani pe oamenii aia?
     Sau poate pentru ca am mancat eu un „i” nu a venit…? Si tot de acolo ai tras tu concluzia ca eu nu stiu istorie, religie si moralitate? Wow! 🙂 Ok, daca asa zici tu.
     Si tot dupa ideea ta pare ca nu conteaza ca nu avem bani pentru dotarea spitalelor, dar sunt prea putine biserici si mai trebuie cheltuit pentru constructia altora in plus, nu-i asa?
     Pai hai sa-ti mai spun ceva. O biserica il ajuta doar pe un credincios. Si mai e si cu program.
     Insa un spital ajuta pe oricine. Oricand. Nu mor daca nu am un loc in biserica. Sau daca i s-a terminat tamaia popii. Dar fara un loc in spital, sau fara medicamente…mmmm… ce zici tu ca patesc?
     PS: iar un mall e chiar folositor altfel nu ar functiona. Fa si tu o socoteala ca vad ca tot iti place statistica. Cati oameni zici tu ca intra pe zi intr-un mall? Sau intr-un spital? Acum compara cu o biserica. QED
     O seara faina.

    • @John Doe
     pentru documentarea ta…Isus se scrie,in functie de limba,intr-un fel
     tu ti mortis sa scrii altfel…

   • Viorel

    De acord! – dar de ce nimeni nu a facut NIMIC!!??

    Cand Cseke Attila a lansa programul de „eficientizare” din santate sustinut de Boc si de Basescu ..prin inchiderea a 69 de spitale .. CE am facut noi romanii??

    Ce am facut cand s-au taiat salariile?? Am „boscorodit” 3 zile si am dansat dansul pinguinului ..!?

    Prietene .. hai sa luam atitudine atunci cand trebuie si pe cauza concreta si corecta !!

    Inca o data: nu ridic la rand de sfinti preotii si Bisericile dar ce ne doare pe noi si ce avem noi nevoie in infrastructura si sanatate.. trebuie sa rezolve politrucii din banii care ii dam la stat!!

    • Viorel

     @The Vale: Faptul ca un preo are o masina de lux: nu ma intereseaza.. la fel cum un medic sau un profesor poate sa aiba ..
     Faptul ca un calugar are masini de lux: da ma deranjeaza ca si credincios .. nu ca cetatean ..
     Dar inca o data .. trebuie sa vedem problema la radacina si sa cautam vinovatii si implicit rezolvarea ce en ajuta … nu una care ne distruge si mai tare..!

   • bizman

    E prietene aici te-ai dat de gol. N-ai spus „prefer spitale, scoli si biserici” ci ai spus „prefer spitale si scoli”. Tu nu vezi cata ura ai impotriva bisericii? De Stefan Cel Mare ai auzit? De Brancoveanu? Daca acestia nu ar fi existat cum te chemai bozgor, rus… orice altceva numai roman nu. Dar s-ar putea nici sa nu fii roman ca prea iti pute tot ce e romanesc

   • @John Doe
    sa nu uitam ca,in fiecare limba,sunt si exceptii[cum ar fi,in limba romana,quintal,kilogram,wolfram,etc]
    se pare ca si tu esti una din exceptii…

 23. Adrian

  Cu totii suntem indurerati si furiosi pentru cele intamplate. Dar nu cumva ne indreptam acuzele catre acarul Paun? Nu cumva tragem gloantele dispretului nostru in vant? Nu cumva e mai important sa facem presiune pentru a-i trage la raspundere pe cei care au permis asta sau care au facut evenimentul posibil? Hai sa sta stramb si sa judecam drept, macar acum cand , daca nu toti, macar majoritatea au, inca, lacrimi in ochi. Poate lacrimile astea ne vor ajuta sa vedem mai clar ce trebuie vazut. Pana nu dispar sau va fi prea tarziu. Altfel, ne vom trezi dupa o vreme ca am pierdut o alta ocazie sa schimbam in bine lucrurile sau sa fie pedepsitit cei cu adevarat vinovati, iar oamenii aia chiar au murit degeaba. Ma intrebam daca e mai vinovat un preot care a construit o biserica, poate inclusiv cu bani de la primarie, in care cel putin bunicii intra sa se roage in asteptarea sfarsitului, sau un primar care a facut un parc la marginea satului sau un teren de sport in panta, sau un drum catre nicaieri sau mai stiu eu ce „treaba inteleapta” sau care a permis o bodega in care amaratii beau „fiertura de ciorap” pana habar nu mai au de ei….. Hai sa ne gandim

 24. Anca

  Și eu.. naiva de mine, citind primele rânduri chiar am crezut ca este adevărat că ajută și Biserica..cred ca a durat cam 30 de secunde fericirea mea!!

 25. Viorel

  @ Popescu Adriana: nu vorbi din auzite .. 1 biserica la 2 zile? :)) nu e cazul sa si nu ne ajuta exagerarile .. Avem nevoie de lucruri si actiuni concrete..

  Chiar citeam zilele trecute un articol unde se zicea ca o concluzie .. „nu cred ca ne-am dori sa avem atatea spitale pe cate biserici sunt si mai ales nu cred ca ne-am dori ca toata lumea din biserici sa fie in spilale..” Bisericile s-au construit pentru lumea care merge in ele .. Oamenii au dat bani ..

  Apropos de spitale: nu mai avem medici !! Ii scolim pe banii nostrii ca sa plece sa lucreze in alte tari.. Ma intreb de ce se facem un sistem ca in MAI: te scolezi gratis, iti dau un salar decent de la stat si din veniturile proprii ale spitalelor.. dar semnezi un contract pe X ani, iar daca pleci mai repede, platesti.. Si bineinteles .. nu iei spaga! Daca un spital privat se poate descurca.. se poate si unul de stat, crede-ma ! – Asta se rezolva tot politic …

  Referitor la cum stam fata de alte tari din punct de vedere al nr. de biserici vs. nr. de spitale:
  http://www.activenews.ro/stiri-social/Minciuna-are-picioare-scurte.-In-Suedia-sunt-97-de-spitale-la-4.000-de-biserici-in-SUA-sunt-350.000-de-biserici-la-5.500-de-spitale.-Romania-are-un-spital-la-43.000-de-locuitori-SUA-are-1-la-100.000.-CIFRELE-126270

  • sebbyluc

   Chiar credeti ca putem compara spitalele din America si din Suedia cu cele din România? 🙂 Incomparabile din punctul de vedere al marimii, numarului de paturi sau al utilarii acestora cu echipamente decente (nu mai zic performante). Inselator articolul care spune ca avem un numar de spitale mare decat cel din Suedia sau din America. Avem multe, dar mici si ineficiente. 😦

 26. Ratatilor

  Altceva nu va duce capul, nu v-ati plictisit de formulari gen „gest uluitor” „incredibil…” „n-ai mai vazut asa ceva …” Nu am intrat sa va citesc articolul care probabil e la fel de de cacat ca si titlul, ci doar sa va las niste carne …

 27. Emily

  Ati participat cumva la toate slujbele din tara de cand s-a petrecut tragicul accident ca sa vedeti ca preotii nu s-au rugat pentru cei raniti si decedati ? Pentru a face o donatie este nevoie de presa si publicitate ? Ca sa faci un gest frumos, oricare ar fi acesta, nu cred ca este nevoie de reclama . Asa e romanul, el vrea totul cu mare fast, face o fapta buna numai ca sa fie admirat si apreciat . Slujbele se tin in Biserica, casa domnului, nu pe strada, oricare ar fi circumstantele. Preotii se roaga in altar nu pe bulevard . Dar oare doctorii, politicienii, avocatii si alti oameni cu functii nu au masini ? Preotii nu sunt tot oameni ? Si cine esti tu, altceva decat un om, ca sa ii judeci pe altii. Uita-te la barna din ochiul tau inaite de a vedea paiul din ochiul celiulalt.

 28. bizman

  Ti-a spus ma-ta ca a facut un idiot? Nu, era doar un vis frumos! Ti-a spus ma-ta ca din 18000 de biserici doar 14000 sunt ortodoxe? Ti-a spus ma-ta ca din cele 14000 doar 10500 sunt biserici iar restul sunt capele si manastiri? Ti-a spus ma-ta ca Romania are 11000 de localitati, deci mai avem de construit biserici de la 10500 pana la 11000 cel putin? Nu putea sa spuna ma-ta unui mort crestineste!

  • Draga bizman. Multumesc pentru atentia dvs. Insa se pare ca mama dumneavoastra nu v-a invatat sa vorbiti cuviincios si nu v-a spus ca sunteti grobian. Nu ar merita sa-mi bat capul cu specimene de bigoti prost-crescuti care se reped sa injure si sa atace fara macar sa inteleaga despre ce e vorba. Dar evident aici este meritul excesului de biserica si o evidenta lipsa a scolii. Am zis eu ceva de ortodox-catolic-evaghelic… etc?
   Apoi era un nr. general nu o statistica. Nu intelegeti o analogie? Fuga la scoala. La moaste nu se invata scoala. Si nici cei 7 ani de acasa.
   Si va recomand din suflet sa fugiti la o biserica cand aveti vreun accident, nu la un spital. Pentru ca spitalele, din pacate, ii salveaza si pe acei indivizi care nu-si au locul intr-o societate civilizata.
   O seara frumoasa va doresc.

   • bizman

    Desteptul pamantului, titlul articolului se refera la Patriarh care este ortodox, desteptul pamantului, nu crapa pamantul sa te-nghita de pe fata pamantului. Ti-am dat cel mai tare argument dar tot prost esti. Numai un prost ca tine nu poate intelege. Ai inteles perfect argumentul care ti l-am dat dar tu libric ce esti catolic, ateu sau botezat cu briciul ce sa-ti cer. Spor Patriarhului la facut biserici pentru ca romanii inca nu au cate o biserica in fiecare localitate din tara. Si am spus la minimum pt ca in orase, municipii si in Bucuresti nu se poate doar o biserica. Mai e nevoie de cateva mii. Doar credinta a stat in calea desfiintarii statului roman si doar credinta a unit poporul. Sa crapi de ciuda dar esti prea prost ca sa intelegi

    • Nu-i asa ca restul oamenilor nu merita sa traiasca? Sa-i inghita pamantul. Cine nu e de acord sau nu e ortodox sau roman trebuie sa dispara, omorat eventual?
     Cum vrei? Sa-i ardem pe rug asa cum a mai facut biserica? Sau taiat gatul ca islamistii? E tare faina religia ta. Foarte pacifista. Sunteti toti niste oameni foarte toleranti. Si vorbiti frumos si civilizat. Educatia religiei si lipsa scolii. Felicitari.

    • bizman

     Nu doar tu trebuie sa dispari ca esti prea destept pentru secolul asta

    • bizman

     Crezi ca daca scrii scrii „frumos” de pe contul asta dar plin de greseli gramaticale si cacofonii inseamna ca esti fat frumos? Nu vad ca injuri si tu de mama focului de pe alte conturi pentru ca faci aceleasi greseli. Nici macar nu iti asumi raspunderea sa scrii de pe acelasi cont. Esti prea parsiv si prea mujic pentru secolul asta

 29. Tudoran Bogdan

  Acest articol este o voma. Vreau sa cred ca este o gluma dar din pacate, pare pe bune. Draga nevertebrata care ai scris acest articol cu minte spalata, esti o imbecil notoriu.

  • Da, articolul si regretele sunt pe bune. Mortii aceia nu sunt o gluma. Poate pentru dv. Sunteti probabil un alt pupator de moaste habotnic dupa cum rezulta din limbajul dv. Acestia se diferentiaza prin graba de a ataca vulgar pe oricine nu e de acord cu ei si prin vastul repertoriu de injurii.
   Apreciem cultura si limbajul dvs si va multumim pentru comentariul elevat.
   O seara frumoasa.

  • bizman

   Subscriu si completez, cap patrat cu mintea-n colturi. Cred ca individul este un limbric de bozgor catolic

   • bizman

    La autorul articolului ma refeream daca nu s-a inteles. A ajuns un minoritar jegos sa ne faca pe 89% din romani pupatori de moaste. Mai bine pupatori de moaste decat pupatori in fund. Dar de ce trebuie tu minoritar sa te legi de ortodoxi, nu poti tu sa-ti vezi de credinta ta?! Cine face acum discriminare in mod PUBLIC PE CRITERII RELIGIOASE? Ia sa facem o petitie catre CNCD sa vedem daca mai indreznesti vreodata sa mai ranjesti si sa-ti bati joc de credinta unui popor intreg alogenule care esti

   • Te certi singur bizman, bati campii, confunzi persoane, esti total pe langa si ce este cel mai urat, insulti. Esti musafir tolerat pe blogul acesta. Nu-ti sterg comentariile tocmai pentru ca eu respect dreptul la cuvant al oricui chiar daca ma insulta. Insa ii insulti si pe ceilalti cititori. Esti oricand binevenit cu drag aici atat timp cat vii cu argumente. Dar daca singurele argumente ale tale sunt insultele care deja se si repeta, va trebui sa te blochez intrucat nu am de gand sa transform dialogul in cocina. Imi rezerv dreptul sa nu-ti mai raspund deoarece nu merita efortul sa ma cobor ca sa-ti ridic tie nivelul de educatie. Asta trebuia sa o faca cei 7 ani (lipsa) de acasa, nu eu.
    O seara faina iti doresc!

    • bizman

     Ti-am dat cel mai bun argument dintre toti comentatorii la care nici nu te-ai obosit sa raspunzi. Atentie tu intentionat DEZINFORMEZI si nu ca esti in eroare pt simplul motiv ca esti minoritar cu o religie incerta oricum alta decat credint pa stramoseasca a poporului roman. Vezi-ti de credinta ta oricare-ar fi ea si lasa-ne pe noi astia 89% de prosti care suntem ortodocsi sa credem ce vrem noi. Faptul ca ai indraznit sa scrii un asemenea articol dovedeste ca nu esti roman, insasi numele tau spune ca nu esti roman si n-ai nici o treaba cu credinta si traditiile acestui popor. Nu ai nici un drept moral sa vorbesti de credinta sramoseasca a acestui popor. Urmezi vad strict programul de defaimare al BOR al minoritarilor de la ACCEPT si a lui Remus Cernea. Tot poporul roman stie cine sunt acesti indivizi si cu ce va ocupati voi. Si daca ar fi unele adevaruri, cand vorbim de biserica, nu se spun. Nu taiem toata padurea din cauza unor uscaturi. Tu cam asta ai facut. Poti vorbi cu prietenii la o bere dar nu in public. Crezi ca noi ortodocsii nu avem un cui impotriva unor personaje care s-au cocotat in fruntea BOR sprijiniti de masonerie? Stim, dar nu trebuie sa acuzam toata biserica. Tu vad ca duci o campanie total impotriva ortodocsilor si bisericii ortodocse.Esti platit cumva? Chiar nu putem sa ne vedem fiecare de credinta lui? Poate te gandesti totusi, daca esti corect, sa raspunzi la cel mai tare argument care ti l-am dat dintre toti comentatorii

    • Am spus ca nu mai raspund insa argumentatia ta de acum a fost buna si mai ales civilizata. Sincer, nu stiu ce raspuns astepti, insa un lucru vreau sa fie clar. In niciun caz nu sunt platit si consider ca fiecare om, indiferent de opinie, e liber sa si-o exprime public. Daca as fi platit, as sterge orice comentariu impotriva. Insa asta este esenta democratiei. Libertatea de opinie. De asta si acceptam sa ma insulti fara sa-ti sterg vreun comentariu. Fiecare e liber sa-si spuna parerea. Si crede-ma, din tata in fiu sunt roman ortodox. Stra-stra bunicul a fost chiar protopop. Insa asta ma face sa ma doara si mai tare cand am vazut ca oficialii preoti nu s-au dus sa pastreze un moment de reculegere sau sa consoleze familiile care si-au pierdut copii, pe cand oameni straini total sau vedete sau ambasadori s-au putut duce.
     Ma bucur ca putem vorbi si fara insulte. O seara faina.

    • bizman

     Argumentul meu era faptul ca avem mai putine biserici decat numar de localitati din Romania. Ai facut misto de numarul de biserici fara sa tii cont si de acest aspect. Pot sa-ti aduc argumente la orice lucru care ai facut misto si argumente puternice ca si acesta. Toti cei care lovesc in biserica ortodoxa se leaga de acest argument cretin ca sunt prea multe biserici. Atata timp cat avem doar 10500 de biserici ortodoxe la 11000 localitati in toata Romania este evident ca nu este suficient. Fiecare localitate trebuie sa aiba cel putin o biserica. Acesta este argumentul la care ti-am cerut parerea pentru ca ai facut misto de numarul de biserici. Nu astept decat sa-ti recunosti eroarea pentru ca este evident ca ai gresit INTENTIONAT nu din eroare

 30. Ela Pap

  Bravo! Foarte bun articolul, niște observații foarte pertinente! Nu mai pot spune nimic în plus!

 31. Felicitări pentru articol! Sincer, de mult timp nu am mai ras asa de bine 😀

 32. cos

  Faptul ca preotii nu au fost la Colectiv,nu inseamna ca au fost absenti.A fi in fata camerei si a ziaristilor si a pastra un moment de reculegere nu inseamna ca noi restul Romaniei nu am fost prezenti si solidari cu acest eveniment.Au fost si sunt prezenti preoti la capatiul bonlavilor in toate spitalele si prezenti in rugacine in biserici,dar din pacate nu au fost mediatizati sau filmati si din aceasta cauza nu pot fi aclamati ca restul. In loc sa fim uniti si solidari in aceste momente ne multumim sa facem bascalie si sa aruncam cu URA in stanga si in dreapta.
  PS. Nu am inteles niciodata de ce din cauza Bisericii nu se construiesc spitale sau scoli.!?

  • bizman

   Ati pus punctul pe i. Bineinteles ca nu din cauza bisericii nu se fac spitale si scoli. Legatura asta o fac doar dusmanii poporului roman le trebuia doar un motiv. Abereaza ca de ce nu se fac spitale si scoli in loc de biserici ortodocse, de ce nu se fac ore de educatie civica, sexuala, prim ajutor … in loc de religie… Dar de ce sa nu se faca toate? De ce trebuie sa dispara bisericile, de ce trebuie sa dispara religia? Doar pt ca asa vor dusmanii poporului roman? Suntem majoritari in tara noastra si oricat de mult ati lovi in noi asta ne face mai puternici iar voi nu veti fi decat pleava societatii. Turcii au incercat sa neia credinta, ungurii la fel, cum poate crede plevusca ca poate lua credinta unui popor cand nici Baiazid nu a reusit?!

   • zamolxes

    mesaj sincer pentru unii de aici, se stiu ei, voua ma adresez: sunteti extraordinar de inculti si de batuti in cap si asta v-o spune un ortodox.
    Nu vrea nimeni sa va ia credinta, nici a voastra si nici a poporului…ideea este sa aratam lumii si sa discutam pe baza a ceea ce biserica( nu credinta in orice dumnezeu vreti voi) care este o mare institutie de hoti in toata lumea nu numai in romania , ce face ea in momente de astea si ce face ea in general …..presupun ca voi, celor care ma adresez ,sunteti mult prea putin informati dar printr-o minune dumnezeiasca desigur, a-ti pus mana pe un calculator sau telefon si aveti legatura cu internetul ….va rog din suflet sa va documentati inainte de a vorbi si daca aveti ceva de spus macar fiti educati ca nu toti suntem enoriasi la acelasi hot.

 33. Din dragoste pentru existență.

  Om care citești ce scriu, te rog mult, te rog din toată inima, oprește o secundă după ce citești , mintea care caută vinovații în preoți, conducere, muzică..si toate celelalte.
  Oprește puțin rulajul acesta de negativitate, cu întrebarea: cu ce ar ajuta ce gândesc negativ, sufletele celor morți în incident? Cu ce ajuta ce gândesc negativ sufletele părinților îndurerați? Cu ce ajut umanitatea dacă ma încăpățânez sa arunc jigniri la terțe adrese pentru a demonstra vinovații? Cu ce ajut sa susțin involburarea de durere prin discuții mânate de furie?????????
  Om frumos, după cum știi, exista ceea ce se numește Conștiință Colectivă (poate nu-i întâmplător ca numele clubului este „COLECTIV „hmmm..), care la momentul acesta abundă de durerea pierderii.. te rog cu toată ființa, imaginează-ți ca un firicel de apă ce curge din sufletele familiilor acelor oameni; firicelele se întâlnesc și formează un râu.. care este zbuciumat de durere, furie, neputință, frustrare- care agita și mai mult acest râu.. și curge.. ei bine, acum ca ai imaginea asta, mai adauga și firicelele care izvorăsc din alții ca tine, ca mine, îndurerați de durerea acelora, frustrați de frustrarea aceea, neputincioși de asemenea- căci nu-i putem aduce inapoi, furioși pe conducere, voitori să ajute.. dar.. vezi tu.. noi toți contribuim la mărirea acestui râu – ceea ce nu-i rău sau bine, fiindcă e firesc sa fim mișcați de durere, e firesc sa fim solidari.. vreau sa îți mai imaginezi: faptul ca acel râu mai conține și revoltă – ceea ce iarăși, nu-i nici rău, nici bine; este ceea ce e firesc sa simtă o ființă rezonantă cu o alta. Ceea ce nu este constructiv în toată treaba asta-i faptul ca mărim volumul râului cu revolta în căutarea și condamnarea cuiva, în loc sa curgă din noi spirit de conciliere. E drept, poate nu au avut aprobări cei de la club, însă sunt și ei oameni .. și ei sunt îndurerați acum, chiar în clipa asta! Nu ești singur în suferință! Poate și ei au ființe dragi care au murit în urma incendiului.. și ei plâng.. Uite, nu vreau sa apăr sau acuz pe cineva, ci doar îți cer sa îți imaginezi ca dacă tu cu mintea ajuți la împingerea bulgarelui de ură împotriva altor oameni, nu va consola pe nimeni decât pentru moment- pana când alte vieți vor fi atinse de durere( ca poate vor intra în închisoare oameni- iar familiile lor nu vor fi sprijinite așa..fiindca acei oameni „au greșit iar acum platesc”.. e cruuuuud, OMULE!!!), sufletul nu caută să condamne!!!.. te rog, uita-te în inima ta și simte compasiunea pe care o ai și plângi, țipă , vorbește din prisma ei.. nu a urii,condamnării pentru vinovați, care îți vin primele.. lasă ura și condamnarea și fii aproape cu gânduri frumoase de părinții aceia.. indreaptă-ți aceasta putință de a gândi spre susținerea cu gânduri frumoase!!!!! Ura, condamnarea- nu sunt nutrienți pentru a crește semințe de iubire, acceptare, dreptate, maturitate, sănătate psihică.. ci le vor ucide! Aceasta mentalitate nu va ajuta ca alte ființe sa treacă peste acest eveniment, ci le va alimenta sămânță cu aceeași rezonanta! (vom aduna în noi prin conștiința de popor acest fapt si-l vom trimite mai departe noilor ființe).
  Dacă noi toți vom simți acestea, nu-i vom putea ajuta niciodată cu ceva!!!!! Iar Bucureștiul va fi poluat și cu aceasta pâcla a condamnarii mânate de minte- cu scop nobil, am zice; dar uita-te puțin mai profund la situație: iubirea e cea care repara!!!! nu zic sa nu fii trist și toate celelalte, căci ar fi nedrept sa nu te lași sa simți.. însă, nu te lasă pradă.
  Imagineaza-ti o discuție frumoasă, asa cum crezi tu cu părinții, imaginează-ți ca ii îmbrățișezi ca semn ca le împărtășești durerea și le ești aproape.. imaginează-ți armonie în viata lor, căci au nevoie!!! Daaaaaaa!!! E nevoie sa ii susții cu gânduri de pace și iubire! Supărarea n-o poți pune pe-o rană, dragă suflete.. căci va face infecție.. pune pe rana lor ce ai tu mai frumos în ființa ta..lasa-te sa simți frumusețe și ritm( căci ei nu o mai vad și nu-l mai simt..), lasa-te printre lacrimi sa simți speranță și o vor simți și ei! Căci ne leagă conștiința de-a fi oameni! Daaaaa! Și ce oameni.. ce putere! câtă fragilitate- reflectează la fragilitate.. și ce minunată fragilitate!!!… ești măreață tocmai fiindcă ești fragilă, ființă dragă.. pana îți dai seama care-i treaba cu ce ai citit, am sa îți spun că te iubesc. Yep, te iubesc! Sunt alături de tine oriunde ai fi și oriunde as fi; am fost întotdeauna și vom fi mereu, mereu. Cum? Nu știu sa-ti spun precis, insa chiar dacă am alt nume și tu altă înfățișare, nu suntem diferiți prea tare.. suntem creați de ceva; eu numesc Iubire. Suntem alături unii de alții prin ce încercam sa îți spun la inceput sub denumirea de conștiință colectivă. Te îmbrățișez cu drag!

 34. Viorel

  @The Vale prietene ..legat de „update-urile” puse la articol…

  Slujba de pomenire a mortilor .. chiar e „mica” ..:) in comparatie cu altele.. ..zic asta ptr ca din nefericire am participat la cateva.. Ce ai vrea sa o „lalaie „vreo 2 ceasuri?:)

  Rugaciunea e rugaciune .. indiferent ca e un preot sau 10.. depinde ce simti tu..ca om.. Dumnezeu e unul.. Duhul sau Spiritul (cum vrei sa-i spui..) e unul si e nepartinitor .. Nu trebuie sa fii teolog sa intelegi treburile astea.. e la fel la toate religiile crestine..

  Cu ce a fost de folos Robu ca a venit la Colectiv si a pus o lumanare.. ? .. in afara de faptul ca a dat bine la camere.. ? Ce a facut altceva decat altii de la alte culte? Prietene .. inca o data zic . Ne cramponam de vizual.. de etichete.. si pierdem esentialul..

  Din cate stiu eu.. slujbele astea se tin la Biserica ( ca de de asta avem biserici.. ca sa ase roage lumea in ele.. ) sau la cimitir .. Am trecut si eu prin cateva evenimente nefericite .. si alti prieteni ai mei… catolici.. ortodocsi.. si nu am auzit sa se fi tinut slujba la patul din spital unde a murit cineva .. sau la copacul in care si-a dat cu masina..

  Apropos de lacase de cult.. In frustrarea lui de a ajunge si el un politruc de bagat in seama .. Remus Cernea a scos niste aberatii in 2010 pe baza unor rapoarte de prin 2005 incomplete si irelevante, raportat la intreaga tara referitor la cate biserici se contruiesc pe zi si cate sunt ale versus spitale, pe care acum toti le citeaza fara se se documenteze catusi de putin.. Apropos 2: nu toate 18000 sunt ortodoxe.. (in jur de 12000 din care multe sunt monumente istorice si nu sunt neaparat functionale)..

  Nu avem spitale si scoli pentru ca nu se doreste asta.. Politrucii nu vor .. una peste alta mai scade si natalitatea.. Ai nostrii alesi se bat care sa ia comisioanele si spagile pentru contracte in sanatate, educatie.. si infrastructura.. si noi murim pe capete.. in accidente si prin spitale..

  Infrastructura: Stii cati oameni au murit in accidente rutiere, in Romania, in 2014? peste 1800 !!!!! , in 2013: 1.859 morti !!! Suntem la aproape dublu fata de media europeana .. ptr ca nu avem infrastructura ..!
  Prietene.. in fiecare am mor atatia oameni.. !!! Asta e GENOCID !! Cine isi asuma responsabilitatea? NIMENI !! De ce nu se ambitioneaza ziaristii .. televiziunile sa puna presiuni pe politruci sa nu mai existe atatia morti??

  Educatie: Cati bani s-au recuperat din dosarele „Microsoft” (dupa ultimele estimari.. prejudiciu de 1 miliard euro !!) , Siveco ..vre 10 mil .. etc?? Le-au mai si dat drumu la majoritatea..

  Sanatate: zeci de milioane de euro prejudicii la Ministerul Sanatatii si CNAS .. Cat s-a recupert??

  ..si din pacate mai sunt alte atatea hotii… de care nimeni nu mai zice nimic..
  Sunt dosare inchise in care ANAF trebuie sa recupereze 310 mil euro !! ..si nu face nimic..

  Macar daca ar fi la fel de inversunati cum sunt pe Biserici ar fi bine..!

  Dupa cum ziceam si mai sus.. mi se pare ca ne cramponam de niste informatii pe care care nu le cunoastem .. nu le stapanim.. dar le dam drumu’ doar pentru ca atrag discutii.. creaza audienta..

  Si apropos de audienta:
  cat de afectati si cat de ingrijorati si cat de preocupati au fost jurnalistii zilele astea.. De ce? Ptr ca treaba asta „se vinde bine” treaba asta.. in primul rand.. In al doilea rand uite un raspuns aici:

  http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=515578&title=alo-antena-3-unde-sunt-banii-donati-ombladon-despre-barmanul-mort-ai-carui-parinti-nu-au-bani-de-inmormantare-unde-sunt-banii-donati-

  Ai idee ce inseamna sa tii in cont 1 mil euro.. chiar si numai pentru o luna?:)

  Prietene.. totul se reduce la bani.. si la aparente .. Sa dam bine „pe sticla”.. dupa ce trece „valul” .. nu ne mai intereseaza..

 35. Vly

  Dativa-n sloboz toti cei care comentati aiurea despre biserica

 36. Vai a cagare, dupa ce toti te-au hulit vrei sa faci eroi tu si cleasca ta de………fatte schifo in traducere faceti scarba.

 37. Dragos

  Nu inteleg de ce (aproape) toata lumea scrie despre patriarh si are pretentie ca el sa faca ceva in legatura cu evenimentele nefericite care au avut loc. Ce treaba are Patriarhul cu asta? De ce nimeni nu are pretentii de la directorul de la Dacia sau OMV sau Orange sau Carrefour? Toti conduc companii mari dar nu vad cum e patriarhul diferit fata de ceilalti in afara de faptul ca organizatia lui nu plateste taxe. De ce e lumea suparata ca sunt mai multe biserici decat spitale (comparatie de altfel aberanta) si nimeni nu se supara ca sunt mai multe benzinarii decat spitale. Sunt mai multe magazine de telefonie decat spitale. Sunt mai multe reprezentante auto decat spitale. Lumea se supara ca se construiesc multe biserici… E normal ca fiecare organizatie profitabila sa isi investeasca cum doreste banii cata vreme nu incalca legea. Avem si noi o problema cu Patriarhul si postam caricaturi si alte sloganuri dar uitam ca tara e plina de manageri de succes care conduc companii mari, unele dintre ele cu multe sucursale. Lumea e suparata ca patriarhul conduce Mercedes cu scaune incalzite… care e problema daca nu l-a furat? Compania lui a produs multi bani si isi permite. Inventati si voi o companie asa profitabila ca patriarhul si luati-va Mercedes.

 38. vă meritați soarta

  Nu ce a făcut s-au n-a făcut patriarhul sau biserica e problema. Marea problemă e URA din sufletele voastre. Ce treabă aveți voi cu acest om sau cu această biserică. Marea vină a lui este că e omul lui Dumnezeu chiar cu păcatele pe care doar voi le vedeți. Marea vină e că se roagă toată ziua pentru tot poporul român iar voi nu acceptați ca cineva să facă acest lucru. De ce nu vă vedeți voi de treburile voastre. URA din sufletele voastre vă va distruge…

 39. Daniel

  nu demisie as vrea ci sa dea bani, salarile pe care la luat in timpul mandatului in care a dat foc oamenilor si cum daca ai facut asta nu mai stai la lucru ia plateste ce platesti cu demisia… o vacanta bine meritata pe undeva.

 40. carmen

  din curiozitate, in timpul zilelor de doliu national, s-a lucrat la catedrala?

 41. carmen

  Va apreciez domnule Viorel pt cuvintele dumneavoastra,toti lovesc in biserica si in preoti cand toti politicienii au furat si nu au facut nimic pt noi nici nu avesu cum sa vina preotul intr_un loc unde in saptamana patimilor acolo au avut loc evenimente satanice,o slujba in biserica conteaza mult mai mult decat faptul ca iohanis a aprins o lumanare si a fost prezent preotii in biserici s_au rugat din suflet nu cum au facut altii de fatada,multi nu inteleg crestinismul dar se trezesc vb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s