De vazut: Steaua de la Bethlehem – perechea Venus si Jupiter + Saturn bonus :)

Venus Jupiter Saturn harta cereasca

Harta Cerului – Venus si Jupiter,  click pentru marire

Daca va intrebati ce sunt cele doua stele luminoase apropiate care se vad spre vest, raspunsul este… nu sunt stele, sunt planetele Venus si Jupiter 🙂
In aceste zile de inceput de Iulie, mai puteti inca observa, spre vest, imediat dupa apus, frumoasa pereche de planete, de fapt o pereche a celor mai stralucitoare planete de pe bolta, Venus (Luceafarul) si Jupiter, gigantul sistemului solar. Va recomand sa iesiti seara, dupa apus, intre orele 21:30 si 22:00 intr-o zona cu deschidere larga spre vest si sa le admirati. Incercati si o foto. Aceste planete au avut conjunctia pe 29 iunie, cand au fost mult mai apropiate decat acum. Insa nici pe departe atat de apropiate pe cat au fost acum fix 2017 ani, mai precis 17 iunie anul 2 Inainte de Hristos, atunci practic au facut virtual un corp comun, extrem de stralucitor. Acea conjunctie poate fi una din explicatiile Stelei de la Bethlehem, perioada corespunde, iar o asemenea aparitie super spectaculoasa pe bolta, in mod cert a nascut legende.
Desi par apropiate, si cam la fel de mari, diferentele intre planete sunt enorme:
Venus se afla la „doar” 90 milioane km pe cand Jupiter se afla la 890 milioane km. Iar ca marime, Venus are cca 12000km diametru insa Jupiter este de peste 10 ori mai mare cu aproape 140000km diametru.

Daca aveti vederea libera si spre sud, tot pe la ora 22 il veti putea putea vedea si pe stapanul Inelelor, Saturn, aflat intre Balanta si Scorpion. Practic veti vedea usor trei planete, nu e chiar rau 🙂  Iar un mic telescop va va ajuta sa-i vedeti lui Saturn inelele, iar lui Jupiter cei 4 sateliti principali si poate chiar cateva benzi de nori.
In stanga lui Saturn veti recunoasete frumoasa constelatie a Scorpionului si pe gigantul rosu-portocaliu, Antares, o stea cu un diametru de 880 ori mai mare decat al Soarelui nostru. Diferita la culoare, albastra, o veti mai putea recunoaste pe steaua Spica din Fecioara.
Pentru a va orienta mai bine pe cer, sa recunoasteti usor planetele, constelatiile si cateva stele, ajutati-va de fotografia din acest articol. Tot pe fotografie am trecut alaturi de nume si distanta in ani lumina pana la cateva dintre stelele principale, usor vizibile. Exemplu: daca de la Venus lumina pe care o vedeti acum a pornit cu doar 5 minute in urma, de la Antares lumina pe care o vedeti in acest moment, a plecat spre dvs cam pe vremea lui Stefan cel Mare. Si totusi Antares aflat la cca 600 ani lumina, este relativ aproape, ca idee, centrul Galaxiei noastre este la 30000 ani lumina. 🙂
Deci nu stati in casa, daca aveti cer senin, iesiti sa va recunoasteti un pic din vecinii cosmici.

TAGS: PERECHEA VENUS JUPITER, SATURN, LUCEAFARUL, HARTA CERULUI, PLANETE PE CER, STEAUA DE LA BETHLEHEM, 

Un comentariu

Din categoria Astronomie, Stiinta

Un răspuns la „De vazut: Steaua de la Bethlehem – perechea Venus si Jupiter + Saturn bonus :)

  1. pralea

    Carul mare fiind in centru cu steaua polara in mijlocul imaginii care indica clar N, de unde pana unde este o vedere spre SV???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s