Construiti o casuta pentru insecte!

A venit primavara, e soare, cald, ies floricelele, fluturasii, albinute, love is in the air.  🙂
Casa_insecteSi daca tot au inceput sa apara insectele, vreau sa va dau o idee. Cum va puteti distra si totodata sa fiti prietenosi cu natura. E simplu, rapid si gratis: Construiti o casuta pentru insecte!
Nu va trebuie decat o bucata veche de lemn si imaginatie. Ok, si o masina de gaurit (sau niste cuie pentru a da gauri)

Casa hotel insecteCONSTRUCTIE: Luati bucata de lemn, o bucata de grinda sau o scandura groasa, e important sa aiba minim 7-8 cm adancime. Faceti cat mai multe gauri in ea, gauri cu dimensiuni cat mai diferite, de la 12mm la 1mm sau 0.5mm. Nu va fie teama sa faceti gauri subtiri, vor fi si ele locuite de gaze minuscule. Puteti vedea in fotografie cam cum trebuie sa arate. Lasati-le o distanta de 15-20mm intre gauri pentru intimitate. Atentie, foarte important, gaurile sa aiba 5-7 cm adancime si nu trebuie sa perforeze, nu trebuie sa treaca dincolo. Insectelor nu le trebuie un tunel, ci un adapost. La sfarsit mai puteti adauga si un mic acoperis, o aparatoare de ploaie si casuta e gata!
Montati-o intr-o zona protejata de ploaie si cu vedere spre sud sau sud est. O puteti pune in balcon sau in gradina, pe zidul casei sau pe un trunchi de copac. Important este sa bata soarele pe ea si fie protejata de ploaie.

Casa hotel insecte

Viitor locatar

LOCATARI: De la gaurile mari pana la cele de 1 mm, veti fi uimiti cate specii de insecte vor veni de-a lungul anului. De multe ori nici nu le veti observa, ci doar veti gasi gaurile zidite. Ele isi depun ouale in gauri, apoi zidesc intrarea. Este interesant de observat, pe parcursul anului, din aprilie pana in august, in functie de specie, diversitatea tipului de material folosit la zidire. De la ceara galbena sau portocalie la un fel de ciment gri sau negru si pana la fire verzi de iarba.

UTILITATE: nu numai ca va veti amuza observand si recunoaste diversele specii de insecte cum muncesc la zidit, dar veti avea polenizatori in gradina, veti ajuta albinele solitare (o specie diferita de cele de stup) gargaritele (si ele foarte folositoare in gradina, distrug daunatorii),  precum si o gramada de alte specii diverse, cum ar fi acea musculita cu care seamana bine cu viespea insa doar o imita. Musculita e total nepericuloasa si foarte folositoare la polenizare. Unele insecte isi vor depune ouale, altele vor ierna acolo. Nu va imaginati ca va vor deranja sau ca veti fi infestat sau bazait continuu. Nici vorba!
Ba dimpotriva, va veti bucura cand veti observa cum incep sa apara gazele, una cate una sau la cafeaua de dimineata veti obeserva direct noi gauri zidite.

PRECAUTII: aveti grija la pasarele! Pitigoii, mierlutele, vrabiile etc, sunt inteligente si se vor prinde repede de hrana bogata in proteine din gaurele. Vor veni si vor ciuguli in gauri si strica zidul creeat de insecte.

Au venit primii locatari!

Au venit primii locatari!

VARIANTE: aici am prezentat un exemplu simplu pe care l-am facut in 10 minute din ce am gasit. Insa puteti elabora oricat! Inspirati-va din pozele de mai jos. Nu e neaparat sa folositi un lemn. Puteti folosi un snop de bete, trestie sau bambus, o caramida gaurita sau toate la un loc … doar imaginatia va este limita.

Spor la construit!

.
.
Casa hotel pentru insectute

casuta insecte

TAGS: cum sa construiesti o casa pentru insecte, hotel pentru insecte, gradina

Scrie un comentariu

Din categoria Din Brasov, Stiinta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s