Patru comete si doua planete pe cerul diminetii!

Patru comete si doua planete pe cerul diminetii!

Patru Comete si doua planete. Harta cerului, cometa ISON, Lovejoy, Encke si Linear, plus Marte si Jupiter

Patru comete si doua planete pe cer – Harta cerului ora 6 dimineata (click pentru marire)

Daca sunteti amator de astronomie, zilele acestea merita sa va treziti de dimineata!
Puteti observa cometa ISON si plus nu una, nici doua, ci inca trei comete!
Dar stati, ca asta nu e tot!  Alaturi de ISON si celelalte comete, va mai oferim, total gratuit, inca doua planete! Da ati citit bine, patru comete si doua planete in acelasi pachet de dimineata! Nu ratati ocazia, sunati acum la numarul de pe ecran!
Sau puneti ceasul sa sune. Ora 5:30am. Atentie, oferta este valabila numai in perioada 8-15 noiembrie! Sunati acum! 🙂

Cometa ISON si Galaxia M95

Cometa ISON si Galaxia M95

Lasand gluma,  sigur ati auzit si ras-auzit de cometa ISON, cea care trebuia sa devina cometa secolului, si promitea sa ne ofere (poate
mai sunt sanse) un spectacol celest unic, in luna lui Decembre. Din pacate,  departe de asa ceva, mai degraba pare a fi o mare dezamagire. Insa nu se stie niciodata, cometele sunt impredictibile si pot oferi surprize neasteptate.
Alaturi de ISON (mag6,8-7), aflata in Fecioara, veti mai putea observa si cometele Lovejoy (C/2013 R1) cu mag.6,3 pozitionata intre constalatiile Rac si Leu, cometa LINEAR (C/2012 X1) mag 7.1, in Boarul si cometa Encke (2P/Encke) mag 7.3 aflata tot in Fecioara.
In harta de la inceputul articolului am simulat traiectoria si pozitiile aproximative ale acestor comete in perioada 9-15 noiembrie.
Dupa aceea, vor cobori prea jos spre orizontul estic si se vor pierde in lumina zorilor. De asemenea, mai incolo lumina Lunii aflata in crestere, va face foarte dificila observarea lor.

Despre planete: dimineata, imensul Jupiter aflat in Gemenii, galbui, foarte stralucitor deasupra capului, e imposibil de
ratat. (sau seara, daca va culcati tarziu, Jupiter se vede deja spre est, dupa orele 22:00) In stanga lui Jupiter, cele doua stele sunt gemenii, Castor si Polux. Cu un telscop sau chiar si cu binoclu bun veti putea observa si cei patru sateliti mari ai lui Jupiter, sateliti descoperiti de Galileo Galilei: Io, Europa, Ganymede si Calisto. Apar ca niste punctulete mici de lumina, langa Jupiter.
Marte aflat in Leu, desi mai slab ca stralucire este de asemenea usor de recunoscut, cu lumina lui usor rosiatica.

Folositi harta atasata mai sus pentru a recunoaste consteltiile si planetele vizibile pe cer la acea ora.

ISON alaturi de Marte si Regulus

Cometa ISON alaturi de Marte si Regulus

Ok, acestea au fost vestile bune. Acum urmeaza cele mai putin bune. Sa nu va imaginati cometele, ca pe niste, ma rog,  comete. Ca pe niste stele imense cu coada care trec in viteza pe cer. Nu sunt deloc asa. Apoi, desi teoretic macar doua comete (Enke si Lovejoy) pot fi observate si cu ochiul liber, in realitate neaparat va va trebui un binoclu sau telescop. Si rabdare sa le gasiti si identificati pe bolta. (harta printata ajuta!!) Si un cer intunecat, curat si fara lumini, cu vedere larga spre est.

Cometele le veti recunoaste deoarece arata ca o steluta mai pufoasa, ca un mic, foarte, foarte mic norisor, poate cu o mica alungire, cu o codita. (obs. in foto din stanga cat de mica e cometa fata de Marte).  Si nu se misca! Nu vizibil in orice caz. Deci cam atat. Nimic spectaculos. Ba dimpotriva. Fotografiile spectaculoase pe care le vedeti pe net sunt facute cu telescoape mari si expunere lunga. ISON va deveni spectaculoasa (poate) dupa ce trece de soare, dupa 28 nov, prin decembrie, cand caldura soarelui ii va creea imensa coama si coada din gaze si praf. Dar pana atunci, nu va asteptati la mare lucru.

Deci, daca aveti un binoclu (daca nu, asta e deja un motiv bun sa va luati macar un 10×50) incepeti cautarea cu cometa Lovejoy. Se afla sus pe bolta si e cea mai usor de gasit. Apoi Encke (atentie e jos spre orizont) iar apoi ISON. Pe LINEAR lasati-o ultima pt ca este cel mai greu gasit si observat.
Spor la observatii si nu uitati: nu e putin lucru sa vezi o cometa, dar patru comete intr-o singura noapte! 🙂

PS: Venus – Daca vreti sa o vedeti si pe Venus, inca se mai vede bine ca Luceafar de Seara. Deci, cam la o ora dupa apusul soarelui, destul de jos spre orizontul sud-vestic. Alb-galbuie si foarte stralucitoare, nu o puteti rata decat daca aveti vreun bloc, munte, deal etc, in fata.
Fotografie inedita –  Ursa Mare sau Carul Mare: in aceasta perioada a anului, in jurul orelor 18:30 – 19:30 spre nord, Carul Mare sta pe orizontala, parca asezat pe orizont exact ca un car. Si daca gasiti un loc cu o colina, si unghiul bun, puteti face o fotografie grozava cu Carul Mare asezat pe deal… Multa bafta si inspiratie.

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s