Observati-l pe Mercur – in aceste zile, cea mai buna ocazie sa observati eluziva planeta

Planeta Mercur - Observati planeta Mercur, Marte, LunaIn aceste zile pline de dragoste, de Sfantul Valentin aveti cea ma buna ocazie din 2013 sa observati planeta Mercur. (click foto )
Desi vizibila cu ochiul liber, datorita stransei apropieri de soare, Mercur este planeta cea mai „ratata” in observatii.
Planeta se ascunde mai mereu in stralucirea Soarelui, se pierde in lumina zorilor sau in cea a amurgului. Insa in aceasta perioada, 12-22 februarie, Mercur se va afla la cea mai mare elongatie (distanta aparenta ) fata de Soare din acest an. Daca aveti noroc de cer senin si absolut obligatoriu un orizont liber spre vest,  nu ratati sa observati planeta Mercur,  nu e ceva spectaculos, dar e rar. (merita o iesire din oras, sa urcati pe un deal sau pe un bloc).
Cand? Cam la 20-30 minute dupa apus, Mercur va fi incepe sa fie vizibil ca o steluta galbuie. Daca nu vreti sa admirati apusul si doriti doar o observatie rapida, atunci ora 18-18:30 este perioada ideala.
Si, desi nu e neaparat necesar, un binoclu va va fi de mare ajutor. Ca bonus veti observa si planeta Marte, mai jos si mult mai palida, Luna in crestere (vezi si foto) si mai deasupra capului, chiar si pe Jupiter, deci puteti vedea in total 3 planete+Luna!
Rezervati-va o ora pe la asfintit, (apusul e la 17:30),  gasiti un loc de unde se vede bine spre vest, luati-va iubita sau iubitul sa priviti romantic apusul si faceti-i cadou observarea acestei planete pe care putini au vazut-o si chiar mai putini stiu ce au vazut!

Cand, cum, unde sa observ planeta Mercur: spre orizontul vestic, in perioada 12-22 februarie, dupa apusul soarelui ( apusul este aprox. la 17:30) iar ora 18:00 – 18:30 este perioada ideala pentru observatia planetei Mercur.

TAGS: OBSERVTIA PLANETEI MERCUR, MERCUR, MARTE, JUPITER, LUNA, PLANETE PE CER

Publicitate

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s