Daca e August vin Perseidele – Ce este un curent meteoric, cum sa-l urmarim, ce vom vedea.
Perseidele sunt formate din minuscule particule de praf ramase in urma cometei Swift-Tuttle iar meteorii apar atunci cand Pamantul intersecteaza orbita cometei si deci aceasta dara de praf.
Marimea meteorilor: majoritatea sunt de marimea firelor de nisip si pot urca pana la cea a unui bob de mazare, insa viteza mare – 59km/sec – cu care ciocnesc atmosfera genereaza o energie termica enorma care vaporizeaza particula si totodata ionizeaza aerul pe o coloana lunga de multi km si formeaza acea dara luminoasa pe care o vedeti pe cer.
Ca sa va faceti idee, energia cinetica unui mic meteor de numai 0,1 grame echivaleza cu energia cinetica a unei masini de o tona care goneste cu 70km/h!
Altitudinea – la ce inaltime sunt meteorii?
Majoritatea meteorilor ard undeva intre 70 si 110km altitudine.
Numele – provine de la numele constelatiei de unde par sa izvorasca. Acel punct se numeste radiant, iar in cazul Perseidelor se afla in constelatia Perseu. Practic radiantul este punctul in care sfera Pamantului intra in contact cu linia curentului meteoric.
Cand si cum sa urmarim Perseidele:
Desi activitatea meteorilor se face simtita din 17 iulie si pana in 24 August, pe data de 12 August va fi maximul de activitate iar varful va fi in jurul orei 16, ora Romaniei. Noi nu vom fi avantajati de aceasta ora insa va recomand sa urmariti cerul in noptile de 11 spre 12 si 12 spre 13 August.
Ideal este sa iesiti dupa miezul noptii pana spre ora 4 dimineata, astfel ca radiantul sa fi urcat cat mai sus pe cer. Mai devreme nu prea veti avea ce vedea.
Cei mai multi meteori produc o lumina relativ slaba, deci neaparat mergeti undeva departe de luminile orasului. Sa fie cerul cat mai negru. Nu va asteptati sa stati 10 min, sa vedeti zeci de meteori si gata. In 10 min abia vi se obisnuiesc ochii cu intunericul. Fiti pregatiti pentru macar o ora de observatie. Cu noroc veti putea vedea 40-60 meteori.
Luati un sezlong, haine calduroase, un termos cu ceai sau cacao si nu uitati cateva spirale fumigene contra tantarilor.
Asezati-va comod cu fata spre nord-est si pregatiti-va tolba cu dorinte pentru stelele cazatoare.
Atentie: Nu va trebuie instrumente astronomice! Ba dimpotriva, ochiul liber si un orizont cat mai larg. Totusi un binoclu va fi placut de utilizat, dar nu pentru meteori ci pentru bucuria de a privi cerul.
In aceasta perioada Calea Lactee se afla deasupra capului si este o placere sa o scanati cu un binoclu de la un orizont la altul.
Insistati spre orizontul sudic unde se afla si centrul galaxiei, in zona constelatiilor Sagetatorului si Scorpionului. Acolo gasiti o bogatie de roiuri stelare si nebuloase care va vor incanta. Dar repet, neaparat departe de orice lumini! Cerul trebuie sa fie cat mai negru.
Curent meteoric sau o ploaie de meteoriti?
Daca dv veti vedea cam 50-60 meteori pe ora, in cazul
unei ploi de meteori, sunt zeci de mii pana la sute de mii de meteori pe ora, si arata exact ca o ploaie de stele cazatoare!
Celebru este cazul ploii de meteori produsa in 1833 (foto stanga) de catre curentul meteoric al Leonidelor.
A fost atat de impresionant incat a provocat scenarii despre sfarsitul lumii si a contribuit si la nasterea bisericii adventiste de ziua a saptea, fondata de catre cei care considerau ploaia de meteori ca pe unul din semnele celei de-a doua veniri a lui Hristos pe pamant.
De asemenea ploaia de stele din 1833 a avut un rol hotarator si in astronomie, s-a stabilit clar faptul ca meteorii sunt fenomene extraterestre si au legatura cu cometele, nu sunt fenomene atmosferice cum se considera pana atunci.
Meteor sau Meteorit? Ploaie de meteori sau ploaie de meteoriti? Diferenta este urmatoarea: meteor este cel care arde in atmosfera. Meteoritul este cel care ajunge la sol. O ploaie de meteori este superba, o ploaie de meteoriti ar fi ceva foarte nasol! 🙂
Eu avut norocul sa observ caderea unui meteorit, gasiti povestea aici: Meteorit cazut in Romania
Daca tot iesim noaptea, ce mai putem vede pe cer zilele acestea?
Marte, Saturn si Spica – un triunghi pe cerul serii.
Triunghiul ar trebui il recunoasteti usor privind spre sud-vest la 45min dupa apusul soarelui, insa neaparat va trebuie un orizont larg deschis fara cladiri, munti, etc.
Saturn este sus, Marte la dreapta iar steaua Spica, jos.
Pentru a le identifica va puteti ajuta si de fotografia de aici. Este simulare pentru 10 august ora 21:15.
Cand veti privi pe cer, incercati sa observati diferentele de culoare. Saturn este bej, Spica alba iar Marte rosiatica.
Totodata triunghiul este si un exemplu de distante. Marte la 225 milioane km, Saturn la 1.5 miliarde de km iar Spica la 2.488.790.000.000.000km. Altfel spus, lumina pe care o vedeti a plecat de de la Marte de 13 minute, de la Saturn de 83 minute iar de la Spica acum 263 de ani!
Numele de planeta vine de la vechii greci, care numeau planetele stele calatoare – „planetes asteres” pentru ca „se plimbau” fata de stelele fixe. Puteti observa usor asta: Marte isi schimba pozitia de la zi la zi cu repeziciune, si merita urmarit. Astfel, daca acum este in dreapta, pe 14-15 August va fi intre Saturn si Spica formand o linie, iar prin 19-20 va fi in stanga lor. Iar pe 21 si 22 August, Luna le va tine companie. Notati in agenda, poate merita si o foto…
Desigur, si anul acesta este posibil sa va treziti cu email-ul care anunta ca in August Marte va fi cat Luna plina sau ca vom avea doua Luni pe cer. Desigur e o prostie uriasa: mai multe detalii aici: In August Marte cat Luna
Mai puteti observa: spre sud constelatia Scorpionului cu oranjul Antares, iar deasupra capului, triunghiul de vara, cu albastrele Vega, Deneb si Altair. Deneb se afla la 3200 ani lumina. Lumina pe care o vedeti acum, a plecat spre dv cu 1000 de ani inainte ca romanii sa cucereasca Dacia.
Cei care se trezesc foarte devreme (sau se culca tarziu), o pot observa la est, in jurul orei 5, pe Venus, foarte stralucitor ca Luceafar de dimineata, si de asemenea pe Jupiter, gigantul sistemului solar. Tot dimineata, spre est, il mai putem observa pe Orion, constelatia care ne va domina noptile de iarna, precum si Pleiadele – Closca cu Pui.
Spor la observatii si cer senin!
PS: Stiti ca pe 6 august, sonda Curiosity, a ajuns pe Marte. Acum priviti la Saturn sau la Marte. Sunt doar niste mici punctulete de lumina pe cer, dar poarta deja amprenta umanitatii. Am trimis aparate acolo, pe acele punctulete aflate atat de departe incat si lumina intarzie. Pe Marte misuna robotei, in jurul lui Saturn orbiteaza sonda Cassini. Ganditi-va un pic la tehnologia necesara si la oamenii care au conceput si realizat acele sonde care au ajuns si ne transmit date si imagini. E impresionant, nu?
TAGS: CUM SA VAD PERSEIDELE, METEORI, METEORITI, PLOAIE DE STELE, UNDE E MARTE, CUM SA O VAD PE MARTE, METEOR SAU METEORIT, CAND SE VAD PERSEIDELE,
Anul trecut am vazut cateva stele cazatoare, ies si anul acesta poate vad mai multi meteoriti din perseide, dar la ce ora si data trebuie? Sau sunt la fel ca anul trecut?
Pingback: Momente de revelatie sub stele, cerul in August, nu-l ratati pe Saturn, Perseidele, Venus si Luna… | Urbi et Orbi
Ultima data am vazut asa ceva pe un cer senin in toamna lui 2003; mai tarziu, prin 2009 ,la un spectacol asemanator cerul era intunecat la Giurgiu…era toamna tarziu. Imi amintesc de noaptea cand la tv ni s-a spus ca vom vedea planeta Marte…ne-am dus pe camp in afara orasului cu niste harti cam saracacioase si ne-am frant gaturile in asteptarea necunoscului…care necunoscut a ramas. De fiecare data cand merg la Baia Mare merg la Planetariul de acolo, tipii de acolo m-au invatat si in fiecare an ma incanta cu chestii noi gadilati de faptul ca eu casc ochii si gura si-mi arat fascinatia fata de cer…