Pericol! Radiatii! – intre paranoia si realitate

Pericol RadiatiiMotto: Vesti proaste pentru planeta! Bruce Willis a refuzat sa raceasca reactorul de la Fukushima, iar japonezii au refuzat ajutorul lui Sylvester Stalonne si a lui Van Damme deoarece vor doar sa raceasca reactorul,  nu sa-l distruga.

De cand cu tsunami-ul din Japonia si avaria de la centrala nucleara, canalele de stiri fac audienta cu vesti alarmante despre reactorul de la Fukushima. Nu insista pe miile de morti si sinistrati, nici pe catastrofa umanitara, ei sunt preocupati de radiatii.
Nu mi-a venit sa cred cand am auzit oameni pe strada (in Romania) discutand ingrijorati despre ce alimente sa-si cumpere. Alimente ne iradiate!
Este incredibil cat de mult este intretinuta paranoia si cat de putina informatie reala exista. Pericolul nuclear a fost exacerbat datorita razboiului rece si a ramas in memoria colectiva.
Sa studiem un pic cifrele si sa comparam pericolul inchipuit cu realitatea:

Ce accidente nucleare importante au fost? In 1979 la Three Mile Island in SUA, 1986 Cernobal si acum, Fukushima.
In primul rand trebuie precizat, nicaieri nu a fost vorba de o explozie nucleara si nici nu are cum sa existe o explozie nucleara la aceste centrale.
Acum sa o luam pe rand:

Three Mile Island
topire partiala a miezului iar elibererea totala de material radioactiv a atins 480 Peta Becquereli* din care 500 GBq de iod radioactiv, vinovatul principal pentru cancerul de tiroida. Nu au existat victime directe, iar iradierea provocata a fost estimata intre 8 si 100 milirem la persoanele aflate pe o raza de 20km.
Statistic,  o estimare ulterioara aproximeaza ca ar fi putut exista 2 sau 3 decese cauzate de cancer.  Pentru comparatie, dv incasati 8 milirem la o radiografie sau 250-300 milirem* pe an din radiatia naturala

Cernobal – explozia reactorului – 31 decese imediat, urmate de inca 15 decese cauzate de cancer la tiroida iar in timp alte 216 decese confirmate.  Organizatia mondiala a sanatatii estimeaza ca in timp,  numarul total al deceselor cauzate de cancer ar putea ajunge la 4- 6000.

Fukushima – nu vreau sa va ametesc cu cifre si norme tehnice dar ca idee, nivelul de depuneri radioactive in zona Fukusima era la 22 martie in jur de 12 kBq/mp. Comparati cu Cernobal unde  a fost de 3700 kBq/mp.  Deci la Fukushima e sub 1% din Cernobal!
Si un alt amanunt important. Iodul radioactiv este principalul responsabil pentru cancerul de tiroida. Acesta are o perioada de injumatatire de aprox 7-8  zile, practic devine repede nepericulos.  Iar oricum la Fukusima iodul a fost in cantitati f mici, mult sub 1% din Cernobal

Ca sa realizati cat de mult este intretinuta panica, oamenii au fost sfatuiti sa nu bea apa deoarce este radioactiva.  Apa avea 200 Bq/litru.
Corpul uman are normal o radiatie de 50-100Bq/litru, deci acei 200Bq nu reprezintau in nici un caz pericol. Daca ati bea tot anul doar apa cu 200Bq at primi in plus cam 0,3 mSv.
Iar natural primiti oricum 2,5 mSv.
Va reamintesc, de exemplu, granitiul, in special datorita emisiilor de Radon* are o radiatie de 3000Bq (3kBq) / kg
Daca aveti in bucatarie un blat de vreo 2m si 100kg din granit natural, sunt sanse ca tocmai v-ati ales cu 30.0000Bq sau 30kBq.
Sa nu mai vorbesc de o pardoseala sau placare interioara cu granit. Iar daca e o camera neaerisita, radonul se aduna in casa…

Acum  sa revedem cifrele:
Three Mile Island intre zero si, teoretic 15 decese ulterioare,  Cernobal intre 216 si 4000,  Fukushima 5 decese si probabil inca 45 din cei 50 expusi masiv.  (alte estimari clare inca nu exista)
Acum sa comparam cifrele de mai sus cu alte accidente, non nucleare:
1942 China – accident minier 1549 decese
1932 Japonia – accident cu deversare de mercur – A contaminat zona pentru 32 ani si se estimeaza ca peste 3000 de oameni au murit sau au suferit intoxicatii severe invalidante.
1984 Bhopal – India –  scurgere de gaz toxic – 3787 decese confirmate imediat, iar estimari ulterioare apreciaza numarul deceselor intre 6000 si 30.000!!!

Mai e cazul sa va spun cate milioane de decese provoaca fumatul, alcoolul sau circulatia cu masina? Anual!
Energia nucleara este un bau-bau spectaculos ca si rechinii. Tuturor le e frica de rechini si ii vad ca pe niste ucigasi nemilosi dar in intreaga lume anual, abia daca sunt  intre 4 si 6 decese provocate de rechini.  Comparati acum rechinii cu ceva comun,  sa spunem, violenta domestica, in familie. 15o decese anual numai in Romania!

Energia nucleara utilizata corect este sigura, curata si ieftina, dar mai ales necesara!
Nu ne putem baza pe carbune. Polueaza  si e pe terminate. Deseurile radioactive pot fi reprocesate. Nu la fel se poate spune despre combustibilii fosili si emisiile de carbon.
Energia eoliana sau solara, depinde de vreme, locatie, etc.  Iar energia obtinuta e scumpa si nu e constanta.  Hidro la fel, depinde de relief si precipitatii.
Prefer sa existe reactoare nucleare bine facute decat termocentrale. Desigur, daca am avea alternative mai bune, le-as sustine. Insa nu avem. Pana nu se vor pune la punct reactoare cu fuziune nucleara sau altceva, trebuie sa ne bazam pe uraniu. Radiatiile ne ajuta la tratarea cancerului, la radiografii si tomografii  si ne ofera energie ieftina.  Ar fi bine sa nu ne mai fie asa frica de radiatii si sa le intelegem.

*Explicatii tehnice: in lucrul cu radiatii sunt implicati o pleiada de termeni si unitati de masura care necesita explicatii ample, radiatii ionizante, neionizante,  doza echivalenta, doza absorbita, impactul cu tesutul biologic, nivelul de ratiatie, etc.
Dar ca idee, pe scurt:  radioactivitatea o puteti masura in Curie sau in Bequereli. Ceea ce inseamna 1 Bq = 1 dezintegrare radioactiva pe secunda.
Iar doza de iradiere primita de un individ, doza echivalent absorbita de tesutul biologic se considera in timp si se masoara in Sievert sau Rem.  1 Sv =100 Rem (roentgen equivalent man)
De exemplu o calatorie cu avionul peste ocean va incarca cu 100 micro Sievert sau 10 milirem din radiatia cosmica,  sau o tomografie incarca 6000 microSv.
Iar anual primiti natural  2500-3000 microSv sau 250-300 mrem
Doza considerata limita de la care radiatia incepe sa devina  periculoasa,  incepe de la 50mili Sievert pe an.
O doza de 1000 mSievert pe primita in termen scurt provoaca boala de iradiere (greturi, varsaturi, ameteala)  dar este improbabil un deces.
Peste 1000 mSv creste riscul de cancer pe termen lung iar doze de la 10.000 mSv in sus provoaca rau imediat, urmat de deces in cateva zile/saptamani,
*Radon: gaz radioactiv aparut natural din descompunerea uraniului. Se poate acumula in beciuri sau incaperi neaerisite si e considerat pericol pentru sanatate.

TAGS: RADIATIE, RADIOACTIVITATE, NUCLEARA, CERNOBAL, FUKISHIMA, IRADIERE, PERICOL, DOZA DE RADIATIE, PERICOL NUCLEAR, PERICOL DE IRADIERE, RADIATIE NATURALA, RADIOACTIVITATE NATURALA

2 comentarii

Din categoria Politica - Evenimente, Stiinta, Uncategorized

2 răspunsuri la „Pericol! Radiatii! – intre paranoia si realitate

 1. clara

  Aveam de gand sa-mi fac rost de o placa de granit pentru pizza.:(
  Super articol!
  Optez pentru Margherita fara Bequereli…prea era diavolo treaba:(
  Ma bucur pentru reabilitarea rechinilor…prietenii stiu de ce.

 2. Cameea

  Japonezii ar fi putut apela la Szobi Cseh !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s