Paste Fericit – Cum se calculeaza data Pastelui

Paste Fericit si Sarbatori Fericite!

Anul trecut am scris despre ce inseamna mesajul Urbi et Orbi transmis de Papa. Traducerea si semnificatia mesajului Urbi et Orbi le gasiti aici.

Paste Fericit - Hristos a Inviat

Paste Fericit si Hristos a Inviat

Anul acesta vreau sa raspund altei intrebari.
De ce data Pastelui cade diferit la Biserica Ortodoxa fata de Biserica Catolica si cum se calculeaza Data Pastelui.
Pentru mine biserica are niste obiceiuri oarecum ciudate.
Serbam nasterea Domnului de Craciun, pe data de 25 Decembrie desi Iisus Hristos se pare ca s-a nascut prin septembrie octombrie si probabil in anul 4 AC
Dar mai curios, data cand a inviat e diferita in fiecare an si chiar mai ciudat, data invierii difera in functie de religie.
Pentru mine ramane o enigma de ce mai marii bisericii nu stabilesc data exacta a Invierii printr-un simplu calcul astronomic si istoric si nu se pun de acord asupra unei datei exacte sau macar comune a Invierii Domnului, respectiv data Pastelui. Eu cred ca data exacta a Invierii probabil ar cadea in jur de 28 Aprilie.
Dar sa vedem acum
CUM SE CALCULEAZA DATA PASTELUI ?
Raspunsul la aceasta intrebare il avem de la Chris, careia ii multumesc si o voi cita:

In anul 325, in cadrul Sinodului I Ecumenic de la Niceea, s-au stabilit 3 reguli pentru calcularea datei Pastelui. Astfel, Pastele se sarbatoareste intotdeauna:
1. In zi de duminica.
2. Dupa prima luna plina a primaverii, adica dupa echinoctiul de primavara.
3. Daca prima luna plina de dupa echinoctiu este duminica, atunci Pastele se tine in urmatoarea duminica, pentru a nu se sarbatori odata cu Pastele iudeilor.

Diferentele intre datele la care se sarbatoreste Pastele sunt datorate calendarelor folosite pentru calcul.
Spre deosebire de celelalte sărbători creştine care depind numai de mişcarea soarelui, ziua de Paşte depinde atât de mişcarea soarelui (de care depinde echinocţiul de primavară) cât şi a lunii. Bisericile Apusene (catolica, protestanta, evanghelica, etc.) folosesc calendarul Gregorian (adoptat in sec. VI), in timp ce Biserica Ortodoxa foloseste calendarul vechi, Iulian, pentru calculul datei Pastelui. (Desi in anul 1923, la un congres tinut in Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe au hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian, totusi data Pastilor se calculeaza inca pe baza calendarului Iulian – pentru a pastra unitatea intre bisericile ortodoxe , in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu).
Asadar, cand prima Luna Plina de dupa echinoctiu este in intervalul 21 martie pana in 21 martie + 13 zile (conform calendarului Iulian ne aflam inainte de echinoctiu!),  Pastle ortodox este dupa urmatoarea Luna Plina.
Data Pastelui ortodox nu poate fi inainte de 4 aprilie, in timp ce data Pastelui Catolic (protestamt, evanghelic, etc) nu poate fi inainte de 22 martie.
In acest an (2010) cele doua date s-au suprapus. Datele Pastelui Ortodox si Catolic vor mai coincide si anul viitor, 2011 apoi in 2014 si 2017

Pun aici si o lista cu datele la care va cadea Pastele in urmatorii 10 ani pentru Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica:

Anul
     2011    2012     2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020  

Catolic
 

24
apr
8
apr
31
mar
20
apr
5
apr
27
apr
16
apr
1
apr
21
apr
12
apr

Ortodox

24
apr
15
apr
5
mai
20
apr
12
apr
1
mai
16
apr
8
apr
28
apr
19
apr

Sarbatori Fericite la toata Lumea, Paste Fericit si Multa Lumina!
Hristos a Inviat!

TAGS: CUM SE CALCULEAZA DATA PASTELUI, DE CE PASTELE CADE DIFERIT LA BISERICA ORTODOXA FATA DE BISERICA CATOLICA, DATELE LA CARE CADE PASTELE, DATA EXACTA A PASTELUI, DATA EXACTA A INVIERII, CAND CADE PASTELE IN ANUL , PASTELE ORTODOX , PASTELE CATOLIC

11 comentarii

Din categoria Uncategorized

11 răspunsuri la „Paste Fericit – Cum se calculeaza data Pastelui

 1. Pingback: Urbi et Orbi – traducere, semnificatii. « Urbi et Orbi

 2. Anonim

  Să ştii că şi eu m-am întrebat de ce nu se pun de acord asupra datei Învierii

 3. Dumi

  Salut
  Pentru calculul pastelui ortodox exista un numar de 558 de stilpi care in functie de fazele lunii ne da data in care cade sarbatoarea, cit tine postul etc. dupa care totul se repeta. acuma suntem la a 15 intoarcere (reluare a calendarului). La data obtinuta de la acele tabele trebuie facuta corectia la calendarul gregorian.
  as putea sa iti spun in ce an doresti cum cade pastele, dar sa nu ma pui sa iti trimit tabelele ca sunt in chirilica si am cam mult de scris.

 4. daniel

  as dori sa completez articolul de mai sus. Calendarul gregorian este in vigoare nu din sec. VI ci din sec.XVI. In februarie 1582 papa Grigore al XII-lea – consiliat de astronomii vremii – a stabilit ca dupa ziua de 4 octombrie 1582 sa urmeze ziua de 15 octombrie. Asa se face ca in ziua de 4 octombrie 1582 a murit sfânta Tereza de Avila si a fost inmormantata a doua zi, în 15 octombrie 1582 🙂

 5. Chris

  Ups! Ai dreptate Daniel, acum vad… sorry…typing error.
  Il rog pe Vale sa faca modificarile in acest post si, daca e posibil, si in cel initial, pentru a nu crea confuzii mai departe.

 6. Pingback: Paste Fericit! « Urbi et Orbi

 7. IOAN

  Sunt doua variante de calcaul dar Domnul Iisus Hristos odata a inviat deci una din solutii este gresita. Intrebarea este care? iar raspunsul ni-L da chiar Sfantul Duh care se pogoara prin Sfanta Lumina la mormantul Domnului in fiecare an chiar de pastele ortodox si vine numai la ortodocsi. Fiecare deaici va trage o concluzie iar de nu veti crede,internetul va va ajuta cautand istoria Sfintei Lumini. Unul este Hristos si una Sfanta Biserica, nu exista mai multe. Restul sunt imitatii si iubire de putere

  • Da, dar daca e dupa mine, ambele gresesc: Exact cum spuneai, o data a inviat. Intr-o anume zi, x. Si e o prostie sa serbezi Invierea in fiecare an la alta data, diferita de fiecare data.

   • vivi

    Daca ai stiinta de Sfinta Lumina , NU constiinta… atunci ti-ai da seama ca gresit e doar cel care vrea sa adopte greseala ca stil….

 8. lupu

  multumesc ptr explicatie.

 9. vivi

  Daca ai stiinta de Sfinta Lumina , NU constiinta… atunci ti-ai da seama ca gresit e doar cel care vrea sa adopte greseala ca stil….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s