Trio planetar – Fenomen Astronomic interesant

– Atentie nu ratati: in data de 1 Decembrie intre ora 17:30 si ora 19:00 priviti spre apus, la SW pentru un trio planetar de exceptie, Luna, Venus si Jupiter
Daca in ultimele saptamani ati prins perioade fara nori si ati privit dupa apus bolta cereasca, sigur ati observat spre orizontul vestic doua stele foarte stralucitoare.
Este vorba de planetele Venus, sau Luceafarul, cea mai dinspre vest, iar ceva mai la stanga, vedeti planeta Jupiter. Datorita miscarii Pamantului pe orbita ele par sa se apropie una de alta culminand cu o conjunctie, o apropiere maxima pe data de 1 Decembrie. Norocul face ca exact in aceeasi zi la ora 19:00 si Luna sa fie la mai putin de un grad langa Venus, oferind un spectacol celest superb. Un binoclu e util pentru spectacol, dar nu necesar. Insa daca aveti un telescop sau luneta, veti putea observa cei patru sateliti mari ai satelitii lui Jupiter, Io, Europa, Ganymede si Callisto, descoperiti de Galileo Galilei in 7 ianuarie 1610 .

English: Do not miss, on 1 december a beautiful celestial show! Planetary trio, The Moon, Venus and Jupiter toghether on the south western horizon.
Look in the dusk, just after sunset towards SW and you will see two large very bright stars. They are Venus and Jupiter, and, on the 1 December the Moon will join them at 17:00 GMT. Do not miss photo oportunites.

Fotografii – cu un aparat foto mai ok, veti putea face fotografii interesante. Nu il tineti in mana ci asezat stabil pe ceva si folositi expunere lunga sau Night Shot. Neaparat temporizatorul pentru a nu-l misca deloc atunci cand apasati pe declansator. Zoom-ul e util daca aveti zoom optic, dar nu folositi zoom digital.
Idee de fotografie: Doar cerul cu Luna e totusi sec, incercati de la departare sa prindeti un oras pe fundal si planetele deasupra si apropiati totul cu zoom.

– Deci atentie nu ratati: in data de 1 Decembrie intre ora 17:30 si ora 19:00 priviti spre apus SW pentru un trio planetar de exceptie, Luna, Venus si Jupiter
– Jupiter si Venus vor fi apropiate si cateva zile inainte si dupa 1 decembrie dar Luna va fi la peste 10 grade distanta. ( 10 grade pe cer este aproximativ egal cu latimea unui pumn la lungimea mainii intinse)

Un comentariu

Din categoria Din Brasov, Politica - Evenimente, Stiinta, Travel - Excursii - Aventuri, Uncategorized

Un răspuns la „Trio planetar – Fenomen Astronomic interesant

  1. felicia

    Saluuut,ai reusit sa faci poze?La noi a fost o ceatza deasa si n-am vazut nimic.Nu uita sa-mi trimiti si mie foto.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s