Plasma sau LCD, LCD sau Plasma, functionare, sfaturi de cumparare

Coincidenta a facut ca trei foarte buni prieteni sa-si cumpere aproape simultan televizoare noi.
Doua Plasma si un LCD.  Desigur nehotararea a fost mare. Ce sa aleaga? Plasma sau LCD? Care e e mai bun , la care se vede mai bine, ce sa cumpar, LCD sau Plasma? Sa fie HD , Full HD sau doar HD Ready. Cum acesta este un subiect mult dezbatut, m-am gandit sa-l limpezesc pe cat se poate.
La inceput trec direct la concluzii dar pentru detalii tehnice lamuritoare, functionare plasma si functionare LCD, cititi partea a doua.

Varianta foarte scurta a sfaturilor: eu mi-as lua un Plasma de127 cm, la 1080p, preferabil Pioneer
De ce plasma? Vreau contrast bun, reactie rapida, negrul, negru, culori vii.

Plasma: culori mai multe si mai vii, contrast mai bun, negru mai pur, timp de reactie mic, avantaj de pret la dimensiuni mari ale ecranului. De asemenea unghiul de vedere este de 178 – 179 grade dar la cele noi unghiul nu mai conteaza, se vede la fel din orice unghi (mai putin din spate)  🙂
Dezavantaje Plasma: posibilitatea aparitiei efectului de umbire (intunecare, ardere) la pixelii folositi exclusiv cum ar fi in cazul imaginilor statice, sau dungile negre la filmele in format lat etc… dar a aparut tehnologia de pre burn in fabrica care elimina 95% din problema
La Plasme mai apare un bazait suparator daca e folosit la altitudini mari.

LCD: avantaje, rezolutie nativa mai buna, lipsa efectului de umbirire la imagini statice, avantaj de pret la rezolutii mari (HD, full HD)
Dezavantaje: imagini fantoma, remanente, la schimbari bruste de imagine,  contrast slabut, negru nu e chiar negru, timp de reactie scazut si blurare, incetosare sau contur la animatii, miscari rapide pe ecran. Teoretic, unghiul de vedere este in jur de 176 dar real, odata cu cresterea unghiului de vizualizare dincolo de 100 grade lateral sau vertical, pot apare modificari eveidente ale culorilor sau luminozitatii si contrastului.

Sfat de cumparare: In primul rand, nu va asteptati la imagini mai bune pe transmisiunile de pe cablu sau antena. Daca televizorul nu are si un tuner analogic bun, se va vedea chiar mai rau. Dar pentru transmisiile digitale, satelit, DVD, Blue Ray sau HDDVD e cu totul alta poveste!
IMPORTANT: luati televizorul in functie de distanta de la care priviti! Daca ecranul e mic si priviti de la distanta mare, nu merita sa dati banii pe Full HD 1080p, ochiul nu face diferenta, detaliile sunt prea fine. Mai bine dati acceasi bani pe un ecran mai mare dar nu Full HD ci doar HD ready 720p. Daca priviti de aproape, luati Full HD ca sa nu vedeti pixelii individuali.

Exemplu: pentru un TV ( Plasma sau LCD ) cu diagonala de 106 cm, distanta ideala de vizionare pentru HD  720p este de 2,5m dar pentru FULL HD  1080p distanta ideala este de doar 1,8m.  
La fel, pentru o diagonala de 127cm, distanta ideala de vizionare la 720p este de 3m dar pentru aceeasi diagonala 127cm, dar Full HD 1080p  distanta ideala de vizionare este de 2m.  (mai aproape vedeti pixelii, mai departe pierdeti detalii) Binenteles calculele au sens in cazul in care urmariti transmisii Full HD. Pentru semnal Tv normal sau DVD nu prea conteaza.

Daca puneti televizorul e intr-o zona in care bate lumina in ecran sau e foarte luminoasa, luati tv LCD deoarece imaginea pe un LCD se vede mai bine pe lumina puternica decat pe o plasma.
Insa, daca sunteti cinefil pasionat sau urmariti filme de actiune cu multa miscare rapida, sau urmariti documentare in care conteaza paleta si profunzimea culorilor, luati un display Plasma.

Dar in orice caz:
Daca va luati tv sub 100cm si priviti de la peste 2,5 m, nu va aruncati banii pe full HD pntru ca nu veti simti diferenta. Ba chiar se poate vedea mai rau. La dimensiuni mici un LCD hd ready e bun. La fel, daca il luati pentru o cabana la munte, tot un LCD este preferabil, la plasma poate apare un buzz.
Insa daca va luati tv peste 1 metru diagonala si sunteti pasionat tv, pentru calitatea imaginii, merita clar plasma. Pentru un TV Full HD nu merita sa investiti banii decat la diagonale peste 107 cm si doar daca veti mai cumpara si un Blue Ray Player si discuri Blue Ray HD. Emisii Full HD nu prea sunt inca, iar DVD-urile clasice sunt la 720 x 576 pixeli, departe de cei 1920×1080 full HD. Astfel, orice imagine mai jos de atat nu va fi decat largita, intinsa pe ecran, ceea ce nu e foarte placut la vedere. Blu Ray costa inca mult dar veti avea un adevarat Home Cinema.
Pentru diagonale de la 127 cm in sus, preferabil este full HD sau oricum rezolutii ridicate, altfel riscati sa vedeti pixelii individuali cand stati mai aproape de ecran. 

La cumparare indiferent ce alegeti, Plasma sau LCD, e important sa cautati unul cu rezolutia nativa cat mai aproape de cea a standardului HD, adica 1280×720 sau de cea Full HD 1920×1080
Din motive economice si de marketing, cel mai probabil ca nu veti gasi fix aceste rapoarte, dar cautati un raport cat mai apropiat, pentru ca televizorul oricum va deforma, va intinde imaginea pentru a se potrivi cu rezolutia sa proprie, deci e preferabila o deformare minima.
Cel mai bine sa fie 720p sau 1080p , cu p (progresive) la sfarsit nu cu i (interlaced). Nu va intereseaza un televizor care nu are capacitatea de a procesa rapid imaginea. Veti avea intarzieri sau fenomen de pixelizare cand procesorul Tv-ului nu tine pasul cu semnalul.
Nu uitati sa testati cu atentie ecranul pe alb total si negru total pentru a depista eventalii pixeli morti sau defecti.
Neaparat testati daca va place cat de repede schimba canalele. Sunt multe televizoare al caror tuner, fie tuner digital sau tuner analogic, este lent si devine enervanta latenta cu care schimba canalul.
Durata de viata nu mai este o problema, si la Plasma TV si la LCD TV producatorii dau circa 40.000 – 60.000 ore.
Nu prea cred in cifra asta, dar daca luam doar jumatate din acest timp, adica 30.000 ore, ar inseamna ca televizorul sa mearga zilnic, timp de 8 ore pe zi, zece ani. Cred ca 10 ani este suficient pentru toata lumea.
Consumul de curent este asemanator, eventual pana in 25% mai mult la plasma.

Preferabil noul tv sa aiba doua sau mai multe tunere pentru PIP, (picture in picture), imagine in imagine, pentru a putea urmari mai multe canale simultan. Un asemenea tuner se poate achizitiona si separat sau se poate conecta la un computer. Despre aceasta intr-un articol ulterior.

Dupa cumparare:
In primele 100 -200 ore de functionare, nu lasati imagine statica pe tv (meniu dvd, wallpaper) sau mult timp pe canale tv cu banda de stiri sau sigla fixa. Sfat util mai ales daca este plasma.

Detalii, tehnologie, constructie functinare LCD si Plasma
Tehnologia total diferita LCD vs Plasma aduce avantaje si dezavantaje:
Constructiv, la Plasma Tv lumina si culorile sunt obtinute prin fluorescenta unor mici celule care contin gaz. Fiecare pixel este compus din trei micro celule separate care contin un amestec de gaze rare (Xenon, Neon) iar peretii celulelor sunt acoperiti fosfor diferit colorat: rosu, albastru, verde. Cand gazul este ionizat, emite radiatie ultrvioleta care excita fosforul, care la randul lui emite lumina colorata. Este exact acelasi mecanism ca si in niste micronice tuburi de neon sau minuscule becuri economice. 

La LCD (Liquid Cristal Display ) pentru lumina si culoare, lucrurile sunt diferite. Lumina este alba, si provine de la o sursa din spatele ecranului. Lumina trece pe rand printr-un filtru de polarzare, apoi printr-un strat subtire de tranzistori (TFT Thin Film Transistor), apoi printr-un strat de cristale lichide, prin filtre colorate si din nou printr-un filtru de polarizare. Practic primul filtru polarizeaza lumina (rasuceste planul de oscilatie a luminii) in unghi drept fata de al doilea filtru, cel din exterior. Deci lumina provenita de la sursa din spatele ecranului este blocata de al doilea filtru si nu poate iesi in exterior. Dar, atunci cand un pixel este activat, cristalele lichide se aliniaza si polarizeaza lumina in acelasi plan cu al doilea filtru iar lumina iese in exterior.

Acestea sunt tehnologiile, sa vedem avantajele si dezavantajele lor:

La Plasma fata de LCD avantajele majore sunt contrastul, negrul mult mai intens si bogatia de culori.
La LCD acestea sunt problematice, deoarece intotdeauna va scapa putina lumina pe langa pixeli si negrul va fi mai putin negru. De aici rezulta si un contrast mai slab. Gama de culori este mai redusa, deoarece tranzistorii de pe fiecare culoare RGB pot fi reglati in doar in 256 de praguri de intensitate ceea ce limiteaza la 16,8 milioane de culori. (256x256x256) pe cand plasma ajunge la 65 de miliarde de culori.
Alt avantaj al plasmei este viteza de reactie si lipsa fenomenului de fantoma la schimbari bruste ale imaginii sau la animatie rapida pe ecran. La LCD cristalele lichide au un timp de reactie mai lent, iar o schimbare brusca a imaginii poate avea ca rezultat o suprapunere fantomatica, de scurta durata a imaginii anterioare. Tot la fel, in cazul miscarilor rapide pe ecran (minge de fotbal, de golf, masini, explozii, etc) contururile pot deveni cetoase datorita intarzierii reactiei LCD.
Dezavantajele majore ale plasmei.
Aparitia efectului de oboseala (arsura) a pixelilor. Daca este reprezentata mult timp aceeasi imagine (exemplu desktop-ul unui computer sau filme in format lat, care au dungi negre sus si jos, sau banda cu stiri sau bursa, gen CNN sau Relitatea tv  ) in acea zona datorita utilizarii exclusive a pixelilor, apare o umbra care poate persista pe ecran. Alt dezavantaj, este bazaitul displayurilor cu Plasma daca sunt folosite la altitudini mari datorata oscilatiei gazului din celule la presiune atmosferica scazuta. Alt dezavantaj sunt pixelii relativ mari. LCD -urile au avantajul ca se pot creea pixeli foarte mici si de aici rezolutii mari (HD, full HD) la ecrane cu diagonala nu foarte mare. Pentru Plasma TV, celulele nu pot fi oricat de mici si de acceea un ecran cu rezolutie mare, va fi si mare, fizic.
Durata de viata nu mai este o problema, si la Plasma TV si la LCD TV producatorii dau circa 40.000 – 60.000 ore.
Nu prea cred in cifra asta, dar daca luam doar jumatate din acest timp, adica 30.000 ore, inseamna ca televizorul sa mearga zilnic, timp de 8 ore pe zi, zece ani. Cred ca 10 ani este suficient pentru toata lumea.
Mai lasati televizorul si iesiti la aer.  🙂
Ca o nota de incheiere, trebuie mentionat, multi specialisti sustin ca imaginea cea mai buna este inca obtinuta de vechile tehnologii CRT ( Cathod Ray Tube ), adica vechile monitoare cu tub catodic. 😉

Alte tehnologii care vin din spate:  OLED (deja in telefoane sau playere portabile), Laser TV, si cea mai promitatoare, FED (Field Emission Display) de la Sony care pare sa aduca calitatea CRT la dimensiunile unui Plasma sau LCD in Full HD 1080p si un contrast nativ de 100.000 la 1!!

Reclame

216 comentarii

Din categoria Computere, Stiinta, Uncategorized

216 răspunsuri la „Plasma sau LCD, LCD sau Plasma, functionare, sfaturi de cumparare

 1. Andrei Viorel

  Vă salut.În căutarea unor informaţii privind televizoarele LCD am dat întâmplător peste articolul postat de dv şi pot să spun că m-a luminat cât de cât, dar mai am în continuare o mulţime de neclarităţi. Îndrăznesc să vă cer ajutorul pt că nu vreau să arunc banii pe orice. Mai exact, mă interesează un LCD de 66 cm (numai 66) şi nu ştiu ce să aleg din oferta (destul de slăbuţă la diagonale mici) existentă pe piaţă în acest moment. Asta datorită faptului că multe din specificaţiile tehnice postate pe internet de marii comercianţi nu-mi spun nimic. Să nu mai vorbim de faptul că nu întotdeauna aceste specificaţii sunt complete (mă refer la acel „p” (progresive) de care vorbeaţi dv, care nu este trecut în toate listele cu specificaţii tehnice). Cum aflu dacă tv-ul are 720i sau 720p? Nu mă puneţi să întreb vânzătorul, că am făcut-o şi în secunda următoare a dispărut ca măgarul în ceaţă. Personal sunt de părere că toate acele date tehnice ar trebui traduse cumva pe înţelesul tuturor, pt că nu toţi ne-am născut cu „Built-In Digital TV Tuner / Freeview” sau cu „Digital Noise Reduction, etc pe buze”. Credeţimă că habar nu am ce inseamnă sau care este diferenţa, sau ce e mai bun: Tehnologia DNIe de la SAMSUNG, sau Tehnologia Bravia Engine de la SONY. Necunoaşterea acestor termeni duce la imposibilitatea luării unei decizii. Pe scut, ce mi-aţi recomanda: SAMSUNG 26A450 sau 26A456 ; SONY KDL26V4500 sau 26V4000? Vă mulţumesc anticipat.

 2. Salut Andrei!
  Scuze de intarzierea raspunsului. Acum am ajuns in tara, ma voi uita la caracteristicile modelelor Samsung si Sony de mai sus si raspund daca nu e prea tarziu. Si voi detalia in articol termenii tehnici.
  Ca un sfat rapid, cereti sa vi se dea manualul sau citit specificatiile,(rezolutie, p, i) trebuie sa fie scrise destul de detaliat in manual sau direct pe cutie pe laterale.
  Important la alegere de LCD: priviti cat mai din lateral, vertical si orizontal, sa fiti multumit de imagine. La multe modele LCD mai ieftine, culorile sau contrastul se pierd dramatic la unghiuri mari, mai ales verticale. Cu atat mai evident daca o sa puneti LCD-ul undeva mai sus.

 3. Elena

  Aceasi problema am si eu in achizionarea unui lcd de 66,nu mai mare,Samsung 26A450 sau 26A456 ; Sony KDL26V4500 sau 26V4000;

 4. Catalin

  Ziua buna si sarbatori fericite!
  Eu sunt cam in situatia lui Andrei Viorel, cu specificatia ca eu caut o diagonala de 32″. Oscilez intre un lcd, Sony 32V4500, sau un 32D3010, doar pt ca e la 100Hz, dar ma cam nemultumesc dotarile lui, contrast mic, 8000:1, cateva minusuri pe la sistemul audio, si lipsa portului USB sau un Philips, din seria 5, zic eu pt ca nu vreau full hd, dar nu-mi prea convine rezolutia.
  Mai caut un sistem 5.1 bun pt a-l atasa viitorului tv. Nu vreau sa trezesc vecinii din somn ci fidelitatea redarii semnalului sonor.

  Crezi ca ma poti ajuta cu o idee de TV plus sistem audio?
  De precizat ca TV-ul il voi folosi in special pe transmisie prin cablu. As vrea sa ma folosesc totusi de proprietatile lui la maxim si intentionez sa achizitionez pachetul Digital de la UPC. Oare acest pachet va fi suficient pt un semnal digital bun?

  Multumesc de ajutor!

 5. Salut Catalin!
  Daca iti place cum se vede poti sa-l iei si la 8000:1 bine ca este la 100Hz. Pune-i sa ti-l testeze cu un DVD si un Blue Ray si fii atent la imaginile intunecate si cele in miscare rapida, sa nu fie intetosate. Iar important, la o panoramare, misacrea camerei intr-un peisaj larg, sa nu sacadeze imaginea.
  Pentru audio, e greu, depinde cati bani vrei sa bagi si cum vrei sa arate. Exista o solutie sony cu 7 canale, si e ok la 12mil. Apoi sunt sisteme de 17 mil destul de ok dar boxele nu arata grozav…. Ceva adevarat insa sare de 30-35 mil dar nu stiu daca chiar merita sa investesti atatia bani. Eu am avut aceeasi problema, si am optat pentru solutii separate. Vroiam boxele sa si arate bine in casa dar se si auda bine, si amplificatorul sa fie bun. Deci am luat boxe front si central, separat, rear-ul separat, si subwoofer-ul tot separat. Iar amplificatorul, 5+1 separat. De UPC am auzit lucruri bune, dar serviciul clienti ar fi dezastru. Eu am testat DOLCE si e foarte ok. Deocamdata…. 😀
  LA MULTI ANI si multe bucurii si un AN NOU Fericit!

 6. Catalin

  Multumesc frumos de informatii!
  Din pacate Domo sau Flanco nu au acest model in magazinele de prezentare, iar eu am testat un 32w4500. Stiu, e full hd, dar as face un efort sa-l iau totusi pe asta, macar l-am vazut la treaba. E pacat ca nu e la 100Hz. Am stat eu un pic stramb si am judecat drept si mi-am impus un nou obiectiv pt urmatoarele 14 luni, achizitionarea unui blu-ray. Vreau totusi sa ma bucur de rezolutia tv-ului. Tocmai de aceea voi urma si ideea ta, in speta imi voi intocmi propriul sist audio.
  Da-mi doar, te rog, inca un ajutor la capitolul amplificator si subwoofer. Daca imi poti recomanda un model ar fi super pt a-mi forma o parere in functie de caracteristicile lui.
  Varianta cu Dolce cade.
  Cunosc problema cu serviciul de relatii cu clientii a UPC-ului, insa nu am de ales, sunt de 5 ani abonatul lor si una peste alta ma declar multumit,pana acum.
  La multi ani!

 7. Catalin

  scuze, am gresit modelul, e 32w4000

 8. Catalin

  OAre pot verifica cumva din meniul tv-ului sau cu un cod destept cate ore de functionare are un lcd sony. Asta chiar ar fi o informatie de valoare pe care mi-ai furniza-o. Nu de alta, dar am ochit un tv iar ei mi-au spus ca nu are mai mult de 5 ore de functionare insa eu de cate ori intru in acel mag tv-ul este pornit.

 9. Salut Catalin.
  Sigur se poate afla, dar probabil doar cu scule de diagnosticare.
  Despre orele de functionare, nu stiu daca e cazul sa-ti faci multe probleme, e LCD.
  Afla cand l-au primit, si fa o medie de 8-10 ore pe zi. Si sa-ti faca reducere de macar 30-50% daca iei unul folosit.

 10. Toma

  Sal’tare folks !!!La Multi Ani !!!
  Am si eu o intrebare. Cica luna Ianuarie ar fi de obicei luna in care electronicele au cele mai mici preturi. Ca atare, as vrea si eu un ecran plat. Ca e LCD sau PDP, inca nu m-am dumirit. De aici si din alte articole am tras concluzia ca trebuie tinut cont de scopul pentru care cumperi ob’ectul. Aici e aici. Vine vorba de semnal. In principal ptr vizionare TV, am Dolce SAT. Dar va trebui sa fie si ptr un viitor blueray disc, ptr a rula filme de pe internet. Adica sa fie bun si ptr actualul semnal Dolce -care se lauda deocamdata cu niste peisaje FULL HD- dar si ptr tehnologia viitorului….Si fiindca veni vorba de tehnologia viitorului..parca imi vine deja sa mai astept un pic FED-ul de la Sony…. si sa stau frumos cu cele doua CRT-uri clasice ale mele…micutze da bune….
  Dar in fine pun si eu eterna intrebare…eu cu cine sa …votez….?!!! Ca LCD-urile au depasit multe din vechile obstacole…..sau cu plasma…?!!!

 11. Cu noile tehnologii nu mai e simpla intrebarea. Raspunsul scurt, afisaj publicitar, LCD. Tv mic, sub 90 – 100cm, orice, LCD sau Plasma. Dar pentru un televizor peste 100 cm si full HD eu zic ca plasma. Inca nu sunt batute la timpul de reactie, cam de 6 – 10 ori mai mic ca al unui LCD. Si culorile sunt mult mai naturale, iar contrastul nativ e faaar much better decat la un LCD. Nu va lasati pacaliti de „contrastul dinamic” bagat de marketing.
  Insa acum, adevarata problema e tehnologia de redare a imaginii, care depinde de model, producator. Muchiile, imaginile in miscare, semnalul tv, toate se vad foarte diferit, chiar daca display-ul e acelasi, fie el Plasma sau LCD insa partea electronica si softul difera.
  Si nu merita sa astepti. Pana apare, pana se maturizeaza tehnologia, pana scad preturile….si apoi va apare altceva si tot asa….

 12. Mio

  Intampin si eu aceeasi problema LCD sau Plasma? Vreau sa achizitionez unul de peste 100 cm, aprox. 120 cm, si am gasit in magazin un LCD LG avand codul 47LG6000. Am un spatiu mare cu foarte multa lumina, pereti de sticla si astfel dupa ce am citit comentariul de mai sus m-am indreptat spre LCD. Mi-e frica de 2 lucruri insa: timpul de raspuns intre schimbarea programelor si la programele sportive cu miscare ca ar fi cu raspuns intarzit. Oare asa este? In magazinul in care l-am gasit aveau doar imagine de pe dvd si nu am reusit sa imi dau seama de aceste doua aspecte iar in alte magazine din oras nu am gasit acest model. Raportul calitate pret mi s-a parut ok. Rog un raspuns cat mai repede. Multumesc.

 13. Salut!
  De obicei pentru TV peste 100cm recomand Plasma dar daca camera este luminata, LCD-ul e de preferat. Elimina reflexiile mai bine. Despre modelul de mai sus LG 47LG6000, de bine pot sa spun ca timpul de raspuns e relativ ok iar dotarile iar sunt ok. Din pacate nu are un PIP cu dual tuner. Ar fi fost super. Ce nu-mi place la el, in primul rand cum arata, forma, si in al doilea rand nuantele de negru nu sunt deloc ok. La LCD asta e problema oricum dar…. Trebuie calibrat bine si nici atunci…
  Mai mult…. depinde de ochiul privitorului.

  Ce recomand pentru toata lumea: Pentru ca dati bani multi pe un TV Plasma sau LCD nu va grabiti. Alegeti modelul cu grija, sa va placa cum se vede. Frecatii la cap pe cei din magazin sa va puna semnal TV clar pe el, sa va puna si un DVD si Blue Ray sa vedeti cum se vede si normal si Full HD. Priviti imagini in miscare rapida si in panoramare.
  Butonati telecomanda sa nu va enerveze latenta schimbarii canalelor. E dreptul dv si ei sunt obligati sa va ajute, iar apoi sunt baniii dv. .

 14. Bogdan

  Salut! Am si eu o intrebare as dori sa achizitionez un lcd sau o plasma de 106-107 cm si nu stiu ce sa fac. O sa rulez pe el si upc digital dar in special vreau sa vad si filme de pe pc dvdrip si hd 720 sau 1080 (in special 720). Ce sfat mi-ati putea da? Sa iau plasma sa nu iau? Sa iau o plasma cu rezolutie 1024×768? Sau un lcd full hd? sau sa incerc sa gasesc o plasma fullhd? Am vazut o oferta la metro acum la un lcd Samsung 40A536 FullHD dar ma nemultumeste faptul ca are doar 450cd fata de 500 nu are optiunea movie plus de la samsung si nici nu are 100HZ…Ce ma sfatuiti ce e mai bun pt pc? Este pt un dormitor obisnuit nu pt sufragerie. Ar fi mai bine sa iau ceva de 94cm mai bun?

 15. Salut Bogdan!
  In primul rand, dimensiunea. De la ce distanta il privesti? Conteaza distanta optima, pentru ca daca e prea departe pierzi detaliile fine de la full HD, iar daca nu e full HD, de mai aproape vezi pixelii si e nasol.
  Exemplu: la un display de 106cm distanta optima de vizionare este de 170 cm pentru FULLHD 1080p si de 250cm pentru 720p
  Acum, tipul. Daca e sub 107 nu are mare importanta, sunt ok fie Plasma fie LCD. Contrasul sa fie mare si probeaza-l pe negru sa fii multumit. Si movie plus e iar o chestie faina. Dar pentru ce vrei tu, recomand din inima, full HD si neaparat p (progresive) la 100Hz sau daca gasesti chiar 120HZ. Altfel o sa te necajesti de multe ori. Si de ce FULL HD este bun? Pentru ca-l vei putea folosi excelent ca desktop pentru PC -ul care iti ruleaza filmele, pozele si muzica. Plus ca mai poti pune un tuner cu PIP pe el. Cu o tastatura wireless te-ai scos. Faci totul din pat, internet, filme, jocuri.

 16. Bogdan

  Salut. Distanta la care o sa fie lcd-ul este cam 250-270cm. Am fost azi la carrefour…si am vazut ceva cam ce zici tu. 2 samsunguri din seria 6. 37A656 si 40A656. Amandoua au 100HZ. singura diferenta ar fi marimea si contrastul aproape dublu la cel de 40. Diferenta de pret ar fi in jur de 5 mil intre ele. Ce parere ai?

 17. Bogdan

  Contrastul nu e char dublu. La cel de 37 este de 35 000 dinamic si la cel de 40 este de 50 000 dinamic.

 18. Bogdan

  a si alta chestie care o vad diferita. la cel de 37 are panel ultra si la cel de 40 are ultra clear panel. adica este mai lucios. Asta ar fi un avantaj ca e mai lucios in genul plasmei?

 19. Da, sigur, dar sa nu ai geamuri care se pot reflecta in el. Oricum, din ce spui tu,(distanta) iti poti lua linistit si unul mai mare, pt full hd, nu va fi prea mare. Desigur, diferenta de contrast plus dimensiune merita diferenta de bani. Oricum contrastul dinamic e o gaselnita de marketing, important tot contrastul nativ ramane.
  Dar uite-te bine la el, butoneaza-l pe HD si pe semnal tv. Din pacate in lumina din Carrefour nu-ti vei putea da seama daca te satisface negrul sau nu.

 20. Bogdan

  Eu mi-as lua si mai mare 🙂 dar nu am un buget exagerat…pt 34 mil cu cat l-as luat pe 40a656 as face un efort…dar mai sus nu prea am cum…adica si cu 34 deja ma cam intind mai mult decat as vrea. Am mai vazut la oferta plasma Panasonic TH-42PV80 la 27 mil. Ce parere ai despre ea? Oricum mereu cat ai asteptat tot apar alte modele care sa-l placa si tot asa.

 21. Bogdan

  Tu ce ai alege intre Samsung 40A656 si Panasonic TH-42PV80? Sau crezi ca ar merita mai mult un sony bravia de 40?

 22. Sincer, eu as alege Panasonicul. E mai mare, calitatea imaginii e mai buna, are si 100.000 ore de functionare. Nu are 100Hz, dar trebuie sa-l vezi cum merge, sa-l testezi.

 23. dan the man

  Mi-am luat o plasma Pioneer Kuro PDP-LX5090. Cum pot sa verific orele de functionare? Am tot butonat prin meniu…dar n-am gasit nimic.

 24. Bogdan

  De ce zici ca nu are 100Hz ca are. Am vazut si pe cutia lui si scrie si pe site la Panasonic. http://www.panasonic.ro/Produse/Televizoare-cu-plasma/Th-42pv80/656.html . Eu am fost cam nedumerit in privinta plasmei deoarece am vazut-o la altex si la carrefour si se vedea cam intunecoasa. Oare asa era setata din fabrica?

 25. Woow, scuze, scuze!! Am confundat modelul, ziceam de PY nu PV. PV nu e full HD. Dar asa e, este 100hz

 26. Bogdan

  Vad ca nici tu nu ai somn 😉 Sa o iau pe asta TH-42PY8 la 33 mil. Este FullHD. 100HZ. Si contras 20 000:1 . http://www.panasonic.ro/Produse/Televizoare-cu-plasma/Th-42py80/707.html

 27. Bogdan

  Dar ca vad eu dezavantaj la plasme fata de lcd-uri ca, consuma destul de mult. peste 300w/h

 28. Salut Bogdan!
  Da, nici eu nu dormeam. 🙂 Nu preferi TH-42PY85 ?
  Are in plus intelligent frame creation.
  Despre consum, multa lume crede asa, dar diferenta e neimportanta. Daca iei doua televizoare Plasma si LCD la aceeasi diagonala diferenta de consum e de vreo 40W – 60W. Si nu merita diferenta de putere cand in majoritatea cazurilor la Tv Plasma contrastul nativ e mai mare decat gogorita de contrast dinamic la LCD? Iar contrastul dinamic la Plasma e de 10 sau 100 ori mai mare?

 29. Bogdan

  Eu as prefera TH-42PY85, iti dai seama, dar sub 41 mil nu o gasesti 😦

 30. Bogdan

  ti-am dat eu linkul aiurea mai sus. TH-42PY8 este 33 mil, TH-42PY80 este vreo 40 si TH-42PY85 este 41-42

 31. Allen

  Salut,

  Am fost foarte bucuros cand am gasit blogul si articolul si ulterior am revenit sa citesc pareri.
  Sunt si eu in cautarea „televizorului ideal” si va cer sfatul, ca deja am ajuns sa visez cristale lichide si celule cu gaz colorat.

  Am un buget de aprox 25 mil (2500 RON). Vreau un televizor pentru sufragerie, cu diagonala minim 94, la care urmeaza sa vizionez filme si eventual meciuri. Ma intereseaza si partea de conectivitate la calculator (pe care din cate inteleg o au ambele tehnologii), in ideea rularii de filme. Televiziunea o am prin Dolce.

  Din start recunosc ca nici macar daca vreau sa fie plasma sau lcd nu m-am edificat, avantajele si dezavantajele ambelor solutii facandu-ma sa imi schimb parerea de mai multe ori.

  Am patrulat pe la Altex (si surata Media Galaxy), Real, Carrefour si am aruncat un ochi la Metro. Va trimit mai jos ce am gasit, intre ele trebuie sa aleg. Rog ajutor.

 32. Allen

  – SAMSUNG LE 40A536 (lcd), pret 24 mil la Metro (in buy back)
  – LG 37LG3000 (lcd), pret 20 mil la Altex
  – SAMSUNG 37A330 (lcd), pret 26 mil la Media Galaxy
  – PANASONIC TH-42PV80 (plasma), http://www.mediagalaxy.ro/catalog/item/?categoryId=472&productId=&itemId=3189, pret 27 mil la Altex
  – PANASONIC TH37PX8 (plasma), http://www.mediagalaxy.ro/catalog/item/?categoryId=472&productId=&itemId=5768, pret 25 mil la Media Galaxy
  – LG 42PG200 (plasma), http://www.mediagalaxy.ro/catalog/item/?categoryId=472&productId=&itemId=5599, pret 24 mil la Media Galaxy
  – SAMSUNG 42A410C1 (plasma), http://www.sabinaelectronic.ro/product_info.php?products_id=830&osCsid=c98d738844dd10db8576ea0bfd768e87, pret 22 mil la Real

  Voi ce ati alege si de ce?

  Multumesc,
  Allen

 33. Allen

  Dintre toate, parca primul (care e Full HD) ma atrage mai tare, dar nu stiu in ce masura Full HD ma ajuta la partea de tv – Dolce.

  In plus, parerile legate de Samsunguri sunt cele mai diverse. Ba lumea ii ridica in slavi, ba aud ca au rata cea mai mare de rateuri si ca au inceput sa pice mai ceva ca teletechurile. Sursa: culmea, doi angatati media galaxy/altex, dintre care probabil ca doar unuia i se promisese celebrul comision samsung pt vanzatori – celalalt mi-a recomandat Panasonic sau LG.

  Pareri?

 34. Bogdan

  La bugetul de 25 mil. Am vazut la carrefour oferta la Samsung 37A551 FullHD. este 28 mil dar daca duci un aparat ceva electronic vechi iti scade 15%, deci ajunge la 2380 lei. Are contrast f bun.

 35. Allen

  Multumesc, Bogdan. Scrisesem inca un post cu o lista de televizoare pe care le-am gasit, dar e cu „awaiting moderation”. In lista erau:
  – Samsung le 40a536 (full hd), care la Metro in buy back e 24 mil; (aparent e o oferta mai buna decat 37a551 de la Carrefour)
  – LG 37LG3000 (lcd), pret 20 mil la Altex;
  – SAMSUNG 37A330 (lcd), pret 26 mil la Media Galaxy;
  – PANASONIC TH-42PV80 (plasma), pret 27 mil la Altex;
  – PANASONIC TH37PX8 (plasma), pret 25 mil la Media Galaxy;
  – LG 42PG200 (plasma), pret 24 mil la Media Galaxy;
  – SAMSUNG 42A410C1 (plasma), pret 22 mil la Real

  Aici am o problema. Daca ma iau dupa ce scrie pe hartie, 40a536 ar trebui sa fie alegerea. Problema e ca am fost azi la Metro si m-am uitat un pic pe la toate modelele de acolo. Am stat mai mult la televizorul asta si m-am mai jucat si pe la setari. Comparativ cu cele din jurul lui (printre care si LG 37LG3000) mi s-a parut ca are o niste probleme – contururile pareau „diluate”, albul nu era tocmai alb (asta suna ca in reclamele la detergenti, dar asa a fost – ala care folosea Bonux era pe televizorul LG 🙂 ). Ma bucur ca am mers la Metro, acolo toate televizoarele rulau acelasi program, aparent ceva de calitate echivalenta cablului TV. Oricat am butonat si am schimbat contrast/luminozitate/claritate/etc tot nu am reusit sa obtin imaginea dorita. Punand asta langa ce a zis tipul ala legat de problemele Samsungurilor, am un mare dubiu in a-l achizitiona.

  Orice parere mi-e de ajutor, asa ca va rog… shoot! Maine as vrea sa cumpar ceva. Multumesc!

 36. Bogdan

  Salut. Si eu vazusem 40a536 la metro dar nu mi-a placut la el ca are luminozitatea 450cd nu 500cd ca la restul si nu are optiunea Movie Plus de la Samsung ceea ce mi se pare un dezavantaj. Oricum dc este lcd sa fie Samsung si dc este plasma sa fie Panasonic. Panasonic sunt f bune la plasma. Si mie imi fugisera ochii la Panasonic TH-42PV80, pt ca e mare, are 100Hz si 100 000 ore de functionare. Ce nu mi-a placut la ea, dar e plosibil sa nu fi fost setata decat scoasa din cutie. La carrefour si la altex unde am vazut-o se vedea cam intunecoasa. Posibil sa nu fi fost setata. Daca alegi plasma chiar as fi curios sa aud parerea ta cum este. Dar sa ii pui pe cei de la altex sa ti-o puna pe un HD si sa te joci pe la setari sa vezi cum se vede. Oricum dupa cum spunea si The Vale si asta stiu si eu ca plasma se vede mai calitativ la culori decat lcd-ul.

 37. Salut Allen! Nu stiu ce sa spun, alegerea e dificila. Eu zic sa te orientezi pentru alegere si la eventualele functii PIP, multi-window, etc, care iti pot fi utile. Si mai conteaza distanta de la care te uiti, daca e diagonala mai mica si departe de ochi, nu merita full HD pentru ca nu vezi detaliile fine oricum. Ca sa fii sigur daca o marca e mai proasta, cel mai bine suni la suportul service al magazinului. Ei pot spune cel mai bine de unde apar probleme. Sa ne zici si noua ce ai ales, LCD sau PLASMA si ce marca, cum merge, etc. Bafta! 🙂

 38. Bubu

  Salutare!
  Am cumparat si eu un Samsung 40A536 de la Metro. In oferta de Metro scrie ca televizorul are PIP, dar in meniul lui nu am gasit nimic legat de PIP (de asemenea nici in carte tehnica). Poate sa ma lamureasca cineva despre asta?
  Merci

 39. Allen

  Va multumesc pentru sfaturi si ajutor.

  Pana la urma am ales dupa un test comparativ, cel mai relevant criteriu (daca ma intrebati pe mine). Pentru asta m-am preumblat pe la mai multe magazine (Altex, Media Galaxy, Carrefour, Real, Metro, Domo). Problema majora a fost ca in aproape toate cazurile televizoarele nu erau puse unul langa celalalt, ruland aceleasi lucruri. (evident, diferentele sunt majore intre un tv care ruleaza pe semnal normal tv si unul care e pe HDMI). Iar daca ii rogi sa iti faca un test comparativ, stramba din nas.

  Senzatia pe care am avut-o a fost (mai ales Carrefour, Altex si Media Galaxy) ca se promoveaza barbar Samsung. Nu am nimic cu firma, am primit insa doua feedbackuri nasoale din partea oamenilor care se ocupa de service (care, neavand vreun interes, nu vad de ce m-ar fi mintit). La vedere, totul minunat – toate rulau filme de pe DVD-uri high definition, se vedeau bine.

  Singurul loc unde mi s-a parut relevant de studiat a fost Metro. Acolo, impartiali, legasera pereti de televizoare la acelasi semnal de tv normal. Puteai sa te joci la setari (cu exceptia modelelor de sus, la care nu am ajuns, dar printre care nu se regasea nici unul dintre „candidatii” mei – norocul meu).
  Vazandu-le asa, am putut sa compar mai bine imaginea, din punct de vedere al contrastului, culorii, latentei (timp de raspuns), … etc. Unde mi se parea ca as putea imbunatati ceva din setari, am incercat.

  In final am ales LG – 42LG3000, LCD. Plasmele, desi se spune ca sunt mai misto ca si culori, nu m-au convins. Sony-urile mi-au placut, dar sunt prea scumpe. LGul asta avea imagine foarte clara, contrast bun, tot ce am vrut. Am repetat testul la un alt magazin si mi-am confirmat rezultatul – se vedea la fel de bine.

  In plus, pretul la care l-am gasit a fost super pt un LCD cu diagonala de 106 cm – 2390 RON, la DOMO (pe net), cu bonus un Home Cinema (DVD cu 5.1 boxe de 300W). Nu aveam Home Cinema si desi asta pare cam mic e ok deocamdata – il iau in pretul in care imi propusesem sa imi iau doar tv-ul. M-a surprins, mai ales ca stiam ca Domo sunt scumpi la televizoare.
  Eu l-am comandat de pe net, nu era disponibil in Brasov, urmeaza sa imi vina in 3-13 zile (5-15 fusesera initial, acum numar ca la armata, AMR 🙂 ). Dupa ce il butonez in sufrageria mea, revin cu detalii.

  Cam asta ar fi.

  Multumesc, inca o data, pentru sfaturi si ajutor. Si spor celor care isi cauta!

 40. Din cate stiu asta nu are PIP. Poate cu doua intrari separate, TV si Computer, dar nu cred.
  Eu zic sa te duci cu el la cei de la METRO cu Tv si oferta, sa-ti arate cum merge PIP 😀
  Daca nu, fa scandal ca te duci la protectia consumatorului. Posibil sa obtii o reducere.
  Pe mine m-au tras in piept cu o oferta la echipament de ski.

 41. Felicitari Allen! Asa e, butonarea si testul comparativ sunt baza. (si pretul)
  Dupa butonare intensiva acasa, te asteptam cu detalii!
  PS: Plasmele nu conving multa lume deoarece sunt extrem dezavantajate in magazine, comparativ cu LCD datorita luminii puternice din magazin. La culori LCD le au mai violente, Plasma mai naturale. Deci LCD sare in ochi pt ca e pare f. colorat 🙂

 42. IonutMD

  Salutare,
  Si eu sunt in dilema intre o plasma Panasonic 40PY85 si un LCD Samsung 40A656
  Spuneai k nu e mare diferenta intre consumul la plasma vs LCD, dar am gasit altceva:

  470 W Putere nominala / 387 Wh- Uz normal – pt 42PY85
  http://panasonic.ro/Produse/Televizoare-cu-plasma/Th-42py85/703.html

  Operation Power Consumption 240W – pt 40A656
  http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/spec.do?group=television&type=television&subtype=tftlcd&model_cd=LE40A656A1FXXU&fullspec=F

  adik aproape DUBLU pt plasma!
  Singurele lucruri care nu ma atrag la plasma sunt consumul mare si pretul.
  LCD-ul samsung pot sa il achizitionez cu vreo 6-7 mil. mai ieftin decat plasma cu buy-back.
  Mentionez k distanta de vizualizare este de aprox 2,5 M iar incaperea este orientata spre N (deci nu prea luminoasa)
  Care e parerea ta?
  Merci!

 43. Salut!
  Da, consumul este mai mare la Plasma vs LCD, dar comparatia de sus nu e chiar corecta. LCD Samsung -ul e mai mic decat Plasma, si nici nu apartin aceluiasi producator.
  Acum, vis a vis de alegerea de mai sus, eu as alege Plasma Panasonic din urmatoarele motive:
  Principalul motiv: Este mai mare! 106 cm. Tu privesti de la 2,5m, iar conform formulei de vizionare in HD, la distanta asta, ca sa beneficiezi de detaliile fine full HD ti-ar trebui un tv de 137cm altfel ochiul nu face diferenta intre 720p sau 1080p Desigur la semnal non HD nu conteaza. Asta a fost o parere obiectiva. Acum vine cea subiectiva, care variaza de la om la om.
  2) Incapere mai intunecoasa, fara reflexii in ecran, beneficiezi de calitatea superioara a imaginii plasmei si naturaletea culorilor, si negrul profund.
  Important: indiferent de cel care il alegi trebuie sa-ti placa cum reda miscarea, fara blur. Atentie la contururile in miscare. Si la eventualii pixeli morti. Bafta si sa ne povestesti ce ai luat si cum merge! 🙂

 44. godzi-ninja

  Salut,a-s avea si eu o intrebare ,nu pot sa decid intre o PLASMA PANASONIC TH-50 PY 80P si SAMSUNG PS 50A551 care mai are in pachet un dvd 1080 P,daca ai putea sa ma ajuti ca sa iau o decizie

 45. Salut Godzi Ninja! 🙂
  Hmmm, grea intrebare, alegere dificila.
  Ambele sunt foarte faine si specificatii ok.
  Din pacate, nu am reusit sa le vad unul langa altul ca sa-mi dau seama de diferentele la imagine.
  Panasonicul pare mai ok la nuante de negru si cu facilitatea de stop cadru si ferestre multiple. Samsungul are facilitati dinamice la formarea imaginii si la culori…. e foarte greu de ales 😦

 46. Marius

  Salut! Dupa ce am ametit prin magazine si pe net am ramas la un lcd Samsung LE37A656. Imi poti da o alternativa mai buna sau pot merge pe acest Samsung? Din ce am vazut are un contrast destul de bun, la fel si luminozitatea.

  Multumesc!

  http://www.shopmania.ro/magazin~online-televizoare~produs-samsung-le37a656~p-3438727.html#pps

 47. Salut Marius!
  Alegerea ta este una foarte buna ca model pentru LCD. Seria 656 de la Samsung este reusita si poti sa-l cumperi linistit. Atentie la setari, are multe in meniu si fac diferenta la calitatea imaginii, mai ales samnal TV fata de DVD
  Acum, pentru cumparare am 2 pareri si depinde de bani. In priml rand, un LCD de 37 este destul de mic pentru Full HD. Ar trebui sa te uiti de la 2m ca sa vezi toate detaliile, deci daca privesti de la distante mai mari poti face economie si sa iei doar un HD ready.
  A doua opinie. Daca totusi vrei ceva mai bun, este modelul LCD Samsung LE40A656
  Este si mai mare, merita mai mult sa ai FullHD iar contrastul dinamic este de 50.000 :1 fata de numai 15.000:1 la LCD Samsung LE37A656
  Multa bafta!

 48. godzi-ninja

  Salut,nici eu nu am putut alege din aceste doua marci cu usurinta,dar am cumparat PANASONICUL si pe linga el am cumparat si un BLU-RAY PLAYER tot PANASONIC si merge super,dar sper ca in curind pot prinde programe FULLHD. Sper ca nu te-am pus intro situatie nasoala ca s-ami dai un sfat intre cele doua produse faine ? Oricum iti multumesc ca te-am pus s-ami alegi un televizor dintre cele mai bune , si nici tu nu ai putut face o alegere,fiind amindoua perfecte ,pentru buzunarul meu.Sa stii ca am auzit de la mai multe persoane ca daca vrei sa cumperi un produs nu prea conteaza marca,dar eu am alta parere,am avut combina DAEWO si multe altele dar acum vreo patru ani m-iam cumparat un sistem PANASONIC HIFI 5.1 si este beton nici o problema cu el.Asa ca este si marca care conteaza ca produs, si nu cred ca este valabil acea vorba ca platesti numai firma stiu eu cit.Multumesc oricum . sALUT

 49. Felicitari pentru achizitie si vizionare placuta la Blue Ray Full HD 🙂
  Buna idee, cumpararea unui BlueRay Player. Daca ai prieteni / rude in USA, vorbeste cu ei, pentru ca iti vor putea trimite filme HD, pe discuri BlueRay la echivalentul a 30RON. Mai greu cu subtitrarea, insa daca stii engleza e ok.
  Si daca ai probleme sau nemultumiri revino cu detalii. Sa stim si noi ce sa ne luam sau sa nu ne luam. 🙂

 50. godzi-ninja

  Multumesc pentru felicitari si sa fiti siguri ca a-m sa va informez cu orice problema

 51. Bogdan

  Buna, am si eu o intrebare. Vreau sa-mi achizitionez un LCD (sau plasma) la un pret pana in 4.000 lei, diagonala peste 100 cm (102, 107). Am tot cautat si comparat, dar as vrea o parere avizata. Am gasit ceva ce imi place si care l-as lua la vreo 4.160 la ceva oferta. E un LCD PHILIPS 42PFL7603 (http://www.mediagalaxy.ro/catalog/item/?categoryId=471&productId=&itemId=5402). Sunt curios daca merita sa dau atatia bani, daca se justifica o astfel de suma investita in acest TV. Daca nu, imi puteti propune alte variante, eventual mai ieftine, in jur de 3.500? Multumesc mult.

 52. Dragos

  Salut,

  Am citit ce s-a scris pana acum si mi-am dat seama ca raspunsurile sunt competente si argumentate. Bineinteles ca am si eu o intrebare.
  Doresc un tv full HD si m-am oprit la doua modele cu tehnologii diferite : panasonic LCD TX 37 LZD85 si panasonic plasma TH 42 PY85.

  Pe net am citit nenumarate review-uri, cunosc caracteristicile modelelor, dar nu am reusit sa le pot vedea nicaieri unul langa altul, in aceleasi conditii de functionare pentru ami putea forma o parere finala.

  Mentionez ca sunt un amator de filme si sport ceea ce cred ar insemna achizitia plasmei, insa sunt un pic descumpanit de faptul ca acest model TH 42 PY85 este comercializat doar in Europa de Est. In Europa de vest se vinde TH 42 PZ85 dar care la noi are un pret cu 25 de milioane mai mare decat TH 42 PY85. Este justificata diferenta?

  In schimb LCD-ul se afla pe site-ul Panasonic in toate tarile din vest si exista pareri pe toate forumurile de specialitate.

  va multumesc,

  Dragos

 53. Allen

  Ramasesem dator cu concluzia.
  Sunt super-multumit de achizitie. Se vede minunat pe Dolce. Ma uit de obicei la filme si la sport. Desi am fost un pic ingrijorat de timpul de raspuns (6.5 ms, din cate stiu eu, desi la Altex scria 5 ms), nu am observat ceva deranjant nici macar la competitiile de schi alpin, unde fondul este alb (chiar acum ma uit la Campionatul Mondial).
  Un alt motiv de incantare a fost si sistemul home-cinema care a fost cadou in pachet. Planuiam sa il dau cadou mamei mele si sa imi iau ceva mai puternic (cele 5 boxe, daca le privesti in poza par ridicol de mici), insa dupa ce le-am instalat am fost uimit de calitatea si puterea pe care le ofera (credeam ca „specially tuned by Mark Levinson” e doar o chestie de marketing).

  Una peste alta, sunt doarte multumit de calitatea/pretul LG. Recomand pentru cei care vor ceva in sub 25 mil.

  Ah, era sa uit. Desi e doar HD-ready, calitatea imaginii/detaliului cand m-am uitat la un DVD cu o competitie sportiva (in conditiile in care conexiunea nu era nici macar HDMI ci SCART) m-a uimit. Dar e posibil sa am si eu standarde mai „joase” decat fanii full-HD.

  In final, multumesc pentru sfaturi si indrumari!

 54. Salut Dragos!
  Eu as prefera TH 42PZ85. Sincer, diferenta intre cele doua, TH 42PZ85 si TH 42PY85 pare data de generatia mai noua a displayului. Dar nu sunt sigur. Eu as suna la Panasonic sau as trimite un email la suport pentru info.
  Allan, merci pentru info si felicitari.
  La vizionarea de pe DVD, un Full HD nu ti-ar aduce nici un avantaj, rezolutia normala DVD este 720×480, diferenta e sesizabila doar la Blue Ray.

 55. Serban

  Salut,

  Si eu caut de vreo luna un aparat care sa se incadreze in paleta de utilizare la parametri cat mai buni.
  Am sa-l folosesc in proportie de 80% la transmisiile cablu tv RCS si in special la cele sportive si filme pe HBO.Multi spun ca pentru atat nu-mi trebuie Full HD dar daca ies din aceasta zona observ ca pierd enorm la alte criterii : 100 Hz,contrast.Am gasit la un moment dat un LCD Samsung 40a786 care nu apare pe site-ul oficial al firmei si nu-mi explic de ce ? In schimb e de gasit in multe alte locuri unde se comercializeza.vreau sa va spun ca se vede extraordinar insa nu l-am vazut si pe Cablu Tv.probabil ca acolo devine la fel de anost ca si un LCD de 1500-2000 RON.Voi ce ma sfatuiti sa iau pana la urma,accept si varianta plasma,pot investi pana in 5000-5500 ron dar cel mai bine ar fi sa iau ceva care sa-mi foloseasca exact la ceea ce v-am spus undeva la 3000-4000 ron

 56. anca

  Buna,
  Am si eu o nedumerire.Daca am sa folosesc un LCD pentru programele provenite pe cablu analogic iar acesta este un Full HD o sa am neplaceri mari cu rezolutia ? Mai bine ar merge unn HD Ready in nacest caz ? Nu discutam problema „diferentei de bani nejustificate”…Daca imaginea programelor tv cablu este mai buna cu Full Hd sau nu.Va multumesc

 57. Servus Serban!
  Intr-adevar, nu ai deloc nevoie de Full HD pentru ce spui. Insa, ideea este sa privesti in viitor. Daca nu ai de gand sa-ti mai cumperi un tv peste cativa ani, ca sa tii pasul cu blue-ray -urile care vor apare si transmisiile HD, te poti limita la ceva mai simplu.
  Pe de alta parte, televizoarele mai scumpe, in afara de contrast, frecventa, etc, au tehnologii de imbunataire a imaginii chiar si de pe cablu, (atat ct se poate).

  Servus Anca!
  Raspunsul este simplu, indiferent de HD Ready (adica 720p) sau FullHD (1080p) semnalul TV normal (cu doar 526 linii vizibile) se va vedea la fel de rau.
  Nu doar pixelii vor fi mariti, dar si formatul imaginii va fi deformat de la 4:3 la 16:9.
  Iar daca tinem cont ca de obicei un display full HD este mai mare, imaginea va fi si mai intinsa, latita.
  Din acest motiv, o solutie ar fi sa privesti de mai departe, pentru a compensa pixelarea, insa pt deformarea imaginii nu ai ce face, doar daca alegi formatul 4;3 dar vei avea dungi verticale negre..
  Ca sa complice lucrurile, mai intra in joc tehnologia de conversie a semnalului si rezolutia reala nativa a display-ului, insa acestea depind de la aparat la aparat si trebuie sa-l vezi personal.

 58. Serban

  servus Vale,

  Multumesc mult pentru sfat,intre timp am mai studiat si m-am oprit sa optez intre un Philips Ambilight FullHD 37PFL7603(37PFL9603 este mai bun dar si mai scump,are 100 Hz) si o plasma Panasonic TH-37PV80. Din cate am vazut Philips-ul castiga lupta in magazin,se vede diferenta intre Full HD si HD Ready…la pret diferenta e de vreo 9 milioane dar promotia DOMO de 15% reducere cu un tv vechi(sau monitor) la schimb ajunge la vreo 32 mil ceea ce pt un Ambilight,Full HD si cu aspectul caracteristic Philips eu spun ca merita dar pentru ca nu eu sunt specialistul aici te intreb si pe tine daca am ales bine. Multumesc

 59. Daaa, sigur Philips -ul. Alegerea e foarte buna.
  Ambilight-ul e fain desi s-ar putea cateodata sa te enerveze. Sa nu fii dezamagit acasa de semnalul tv, asta avem deocamdata. 😦 Insa pe net gasesti torrente cu filme HD, deci, vizonare placuta. 🙂
  Felicitari.

 60. Serban

  Multumesc Vale,

  poate ca par picat din cer dar pana acum n-am descarcat si n-am vazut niciun film pe net…stiu,par de pe alta lume dar cred ca odata ce voi avea un astfel de televizor o sa incerc sa caut si pe net acele filme…le gasesc eu cumva Sa fii fericit Vale,multumesc pt consultanta

 61. anca

  Vale ai dreptate,multe converg catre a lua o decizie buna.De „timpul de raspuns ” ce stii ? Unul de 8 ms e bun sau este mare ? Multumesc

 62. Servus Anca!
  Doar pentru vizionare normala TV, diferenta intre 5ms si 8ms e nesemnificativa. Dar, daca vei folosi display-ul pentru jocuri pe calculator, atunci orienteaza-te spre 5ms, altfel va apare fenomenul de remanenta a imaginii pe ecaran, umbra sau imagine fantoma (ghosting)
  Atentie la marketing. Nu cumva timpul de raspuns sa fie trecut „de la gri la gri” sau G2G. Atunci cel real (de la negru la alb) este triplu.
  Desigur, cele de mai sus sunt valabile doar pentru LCD. La Plasma timpul de raspuns este infim.

 63. victorch

  as dori sa stiu daca folosesc contrastul la maximum la un lcd philips 42PFL7603 timp mai indelungat scade in timp luminozitatea ecranului??…. sau aud tot felul de idei ca e bine sa dai contrastul la 50% ca sa nu se strice tv-ul???……….multumesc anticipat

 64. g_cornel

  Monitorul SAMSUNG SYNCMASTER T260 are toate caracteristicile unui LCD?
  Merita sa fie cumparat cu functie principala de TV?

  Multumesc!

 65. gabilan

  un sfat va rog,ce sa aleg : Lcd Samsung 37A430 Diagonala (cm): 94 Contrast: 8500:1 Aspect imagine: 16:9 Rezolutii suportate (pixeli): 1366 x 768 HD Ready: Da Full HD: Nu
  PIP: PIP 1 tuner Teletext: Da, TTX Level 1.5 ,
  sau Plasma Panasonic TH 42PV8 106 cm contrast dinamic 1.000.000:1 + contrast nativ 10.000:1 + timp de raspuns 0,001 ms + panou cu durata mare de viaţă 100.000 ore
  + 100Hz pentru scanare dublă+ 2 HDMI + redare 24p + panou Viera rezistent la lovituri + rezolutie 1024x768pixeli

 66. Salut!
  Victorch – la LCD contrastul functioneaza diferit de tv -urile normale, CRT. Nu este nicio problema, poti seta linistit contrasul la 100%. La Plasme si CRT insa este cu totul alta poveste, intr-adevar contrastul mai puternic reduce durata de viata.

  G_Cornel – monitorul SAMSUNG SYNCMASTER T260 depaseste chiar ca rezolutie un TV LCD, insa atentie, nu il poti folosi ca TV decat legat de un TV tuner sau computer cu Tv tuner cu riscuri asupra calitatii imaginii TV.

  Gabilan – Plasma Panasonic as alege eu. LCD -ul Samsung era o optune daca avea PIP cu 2 Tunere, sa poti viziona doua canale TV simultan. Eventual te-ar mai putea interesa daca conectezi simultan un DVD player si urmaresti in fereastra o emisune TV. Dar trebuie testat daca permite asta.
  Important la alegerea ta este si distanta de la care privesti. Daca distanta e relativ mica, la cel de 106 cm se pot vedea pixelii deranjant.

 67. gabilan

  o sa privesc de la mai mult de 3 m si programe tv sau filme de pe dvd

 68. tudor

  salut!
  as vrea sa’mi cumpar si eu un televizor…si nu stiu ce sa iau…plasma sau lcd….ptr sufragerie .
  M’am gandit la un lcd full hd la 106 cm.ar merita sau mi’ai recomanda alceva?
  de exemplu o plasma?

 69. victorch

  multumesc mult ……eram in dilema cu contrastul la lcd si eram tentat sa dau crezare atotstiutorilor si sa nu folosesc contrastul la maximum niciodata desi fiind microbist altfel se vede un meci cu contrast 80-90 sau 50 in format hd receptinat de pe un receiver satellite hd ……la contrast mai mare iarba e mai cruda…..

 70. tudor

  distanta maxima de la care ma voi uita la tv este de 3.50 metrii

 71. Salut!
  Ca idee generala, pentru a te bucura de o vizionare optima la TV wide screen, unghiul sub care apare ecranul trebuie sa fie de minimum 30 grade.

  Gabilan – e ok, distanta de 3 metri este optima pentru un Plasma sau LCD HD Ready de 106 cm. HD Ready adica rezolutia mai slaba si pixelii mai mari. Daca stai mai aproape risti sa vezi pixelii si este suparator.

  Tudor – la tine avand Tv Full HD daca distanta de 3,5 metri este cea maxima, este ok, dar daca este cea medie, poti merge si spre un display Full HD cu diagonala mai mare sau eventual poti sta mai aproape, pana la min 1,5 m.

  Oricum in ambele cazuri discutia are sens doar pentru continut HD, receptie HD sau DVD sau Blue Ray.
  Transmisile tv normale pe cablu sunt la rezolutie slaba deci cu cat mai mare distanta cu atat mai bine pentru a nu vedea artefactele transmisiei.

 72. cosmin

  Sal am si eu o intrebare . vreau cat de curand sa achizitionez o plasma sau un lcd 107cm , magazin carffour. Problema e ca vreau sa il pun un bucatarie deasupra frigiderului si nu glumesc :). Distanta e cam de 2 m …si inaltimea 2.30 …. lumina prea puternica nu e ….. posibil de fie probleme de la aburi , fum ? Imi poti recomanda ceva avand in vedere ca este asezat destul de sus ? concluzia lcd sau plasma in situatia asta ? Vreau ceva pana in 25 mil .

 73. Salut Cosmin.
  Scuze de intarziere dar am fost plecat.
  Desigur, umezeala si aburul nu fac bine deloc. Chiar deloc.
  Insa in bucatarie, daca ai si hota buna, nu o fi dracul asa negru.
  Ca recomndare, ma gandesc la un LCD, ar fi mai putin sensibil la umezeala, fum si la inclinatie. Plasmele nu se recomanda sa fie montate inclinat. Iar particulele de fum, in timp, pot crea un bazait. Iar daca privesti de la o atat de mica distanta, 2m, clar full HD sa nu vezi pixelii.
  DAR… un mare DAR… la un LCD unchiul din care privesti conteaza. Iar daca privesti de Jos in Sus conteaza mult.
  Va trebui neaparat sa te uiti atent cand alegi, sa privesti de jos in sus, si de aproape. La LCD variaza foarte mult tipul de display. Unghiul nu e asa ascutit la tine, dar sa fii atent la asta.

 74. Buna ziua. Ma puteti ajuta si pe mine sa ma decid care din cele 2 tv sa il cumpar:
  1. LCD TV Samsung FullHD 37A551 3000 lei http://www.domo.ro/Audio-Video/Televizoare/LCD_TV/Samsung/LCD_TV_Samsung_FullHD_37A551

  2. PLASMA LG 42PG6910
  rezolu\ie 1.024×768 pixeli,
  luminozitate 1500 cd/m2
  Backlight Scanning – 600 Hz
  Dual XD Engine
  sunet Mark Levinson – 2500 lei (buy back) http://www.mediagalaxy.ro/media/content/?mediaName=Catalog-MediaGalaxy-5-2009.pdf

  Mentionez ca distanta de vizionare este aprox 3,8 m, voi folosi UPC Digital si filme de pe laptop.

  Va multumesc anticipat.

 75. scuze… am mai gasit o varianta…super pret

  3. plasma lg 3000 de 106 cm – 2000 lei

  http://www.carrefour.ro/index.php?pg=vcatalog&catalog=004

  multumesc

 76. Buna Monica!
  Avand in vedere ca distanta e destul de mare, nu are rost sa cumperi LCD-ul mic din Domo, chiar daca este Full HD.
  La banii aceia mai pui un pic si cumperi un LCD full HD de 106 cm, este modelul din catalogul Carrefour, insa cel de sub modelul Plasma ales de tine, si anume LG6000 Scarlet

  Revenind, dintre modelele propuse de tine, desi modelul LG3000 este tentant ca pret si ar fi si o alegere buna, eu as opta pentru televizorul din Mediagalaxy, care desi nu este full HD are Harddisk incorprat care va fi util pentru inregistrare de filme sau foto, precum si o tehnologie ok de redare a imaginilor, deci PLASMA LG 42PG6910.

  Insa, dupa cum am mai spus, frumusetea este in ochii privitorului, fa-ti un pic de timp si incearca sa le vezi „cum se vad” fiecare din cele 2 modele, si sa butonezi telecomanda sa vezi daca nu te deranjeaza ceva.
  Multa bafta si vizionare placuta!

 77. g_cornel

  Chiar daca e un pic cam tirziu de cind mi-ai raspuns , cum eu abia azi am intrat din nou pe net vreau doar sa spun :

  Multumesc!

 78. Multumesc mult de ajutor dar mai ales pentru promptitudinea raspunsului. Sper sa fac alegerea buna pret -calitate.
  O zi buna!

 79. CataIon

  Salut,

  Am tot citit discutiile si tot nu pot decide.
  3 produse, acelasi pret, acelasi producator (Panasonic) :
  -TX32LX85 – LCD HDready 100 Hz
  -TX37LZ8P – LCD FullHD 50 Hz
  -TH37PV80 – Plasma HdReday(1024/768) 100 Hz

  Ca si grad de utilizate CaTv 70%, restul prin calculator (filme)

  Merci!

 80. Salut CataIon!
  Intr-adevar grea alegere.
  Eu nu m-as baga la LCD -ul Full HD la 50 HZ pentru ca s-ar putea sa nu faca fata imaginilor foarte animate, cu foarte multa miscare.
  Si desigur, depinde de la ce distanta privesti. La un HD ready de 94 cm se pot vedea pixelii de la mai putin de 2,5 m
  Plasma ar fi o alegere buna, deoarece este succesorul lui TH37PV70 care a fost un succes. Depinde si de diferenta de pret dintre televizoare. De obicei pretul este un factor important in alegere.

 81. mik66

  salut in sfarsit am mai inteles ceva . daca poti sa ma ajuti si p mine …. oscilez intre un lg ( 42lg3000) si ceva plasma de 127 de la myria despre care nu stiu nimik decat ca are 1366/768 . si ca e la aceeasi bani cu lgul …. distanta de vizionare e undeva la 3m 3.5m . a si inca o intrebare semnalul video la ce conteaza ( la lg este de 480i /480p dar am observat ca alte lcduri au mai multe ) mersi

 82. laura

  foarte interesante precizarile. de mult cautam informatiile acestea.
  si eu sunt in cautare de Tv… plasma sau LCD, inca nu stiu.
  ideea e ca nu as investi in el mai multi bani decat merita.
  o sa studiez variantele discutate aici de voi.

 83. laura

  Ce parere aveti despre Plasma de la Samsung 42A410?
  Exista acum in oferta Carefour la 22 milioane.

  Diagonala 107 cm, Rezolutie HD Ready 1024×768, Contrast dinamic 100.000:1,
  Luminozitate 1500 cd/m2, Timp de raspuns 0.001 ms, Unghi de vizualizare 175 grade,
  SRS TruSurround XT 2×10 W, Megateletext Level 1.5, Intrare PC, 2xHDMI

 84. laurescu

  Samsung PS 50 A 656 T 50 Zoll / 127 cm „Full HD” Plasma
  4 HDMI-Schnittstellen, 1 USB 2.0-Anschluss, 100Hz-Technologie, Bildformat 16:9, Auflösung: Full HD 1080 Pixel

  merita 950€???(e redus cica de la 2600, dar eu nu ma pricep deloc) distanta de vizionare ar fi de ca. 2.5-3.0m..
  mulumesc anticipat 🙂

 85. Salut Laurescu!
  Scuze pentru intarziere dar am fost plecat la mare. 🙂
  Da, tv plasma Samsung PS50 A 656 T merita banii astia linistit.

 86. Felix

  Salut The Vale. M-am mutat si eu la casa noua si nu stiu ce televizor sa imi cumpar. Distanta e cam de 4.5-5 m de la canapea la masa unde-mi pun televizorul. Deci imi trebuie ceva mare ca sa pot distinge ceva. Ce-mi propui sa-mi cumpar in raport bun calitate pret? Am citit pe aici ca nu are rost sa-mi iau FULL HD pt ca nu se observa detaliile minutioase pe care le arata de la 5 m. Deci ceva care se gaseste prin Romania de preferabil pana in 6000-7000 de ron daca-mi propui as fi profund recunoscator.

 87. Salut Felix!
  Felicitari pentru noua casa!
  Din pacate in ultimul timp nu am mai apucat sa evaluez ce au astia pe piata, dar, la 7000 ron cred ca deja poti sa-ti iei un Tv cu diagonala de 137cm sau mai mare, iar atunci evident merita FULL HD. Era unul la vreo 6800 si cu PIP (picture in picture) dar nu mai stiu modelul. 😦
  Daca esti cinefil, preferabil plasma. Daca te uiti la stiri si/sau ai camera luminata, LCD.
  Mai nou a aparut si LED TV. E super dar inca e ffffffffff scump.
  Un sfat, daca ai cumva drum spre Vest, ia-ti TV din Germania, Oferta e muuuullt, muuullt mai bogata, si faci economie de 200 pana in 600 euro.

 88. camelia

  buna ziua!!! am o plasma samsung model ps42a410 si nu imi dau seama cum pot sa activez functia pip de fapt nu pot intra in acest meniu puteti sa ma ajutati cumva? va multumesc

 89. WeeD

  M-a ajutat enorm acest articol. Acum stiu cu siguranta ca imi doresc o plasma. Multumesc mult 😀

 90. Salut WeeD
  ma bucur daca am putut fi de folos. Si eu tot fan TV Plasma sunt.
  Atentie, cei care doriti LCD, alegeti un LED TV.
  Este mai bun decat un LCD obisnuit, deoarece iluminarea din spatele cristalelor lichide se realizeaza cu leduri nu cu o lampa, egal consum mai mic si contrast mai bun decat la un LCD normal.

 91. WeeD

  The Vale, nu uita ca suntem in Romania :)) Un LED TV costa de la 4.000 lei in sus… pe cand LCD-urile incep de la 2.000 lei 😀 Numai bine 😀

 92. Luca

  Salut

  Super tare topicul felicitari The Vale este un raspuns complet la framantarile la multi oameni si fiindca vad ca esti inca activ te rog sa imi dai si mie un sfat in legatura cu tv LG 50PQ200 plasma pentru ca este convenabil ca pret dar nu stiu daca merita si acuma as putea sa il achizitionez la oferta dar daca nu se merita mai astept si iau altceva dar acum am multe cheltuiele de renovare si mobila la casa si nu imi permit. Stii vorba aia ca sunt prea sarac sa imi permit lucruri ieftine pentru ca apoi se strica repede si cheltuiesti mai mult.Mersi anticipat pentru raspuns si daca ai ai alte variante astept sa mi le zici.
  Mentionez ca distanta de vizionare ar fi cam de 3 metri in sus si as viziona mai putin la tv si foarte mult la laptop jocuri si streamuri de meciuri de fotbal din toata lumea.(desi nu cred ca o sa se vada bine datorita calitatii slabe a streamurilor) stii tu mai bine.

 93. Salut Luca
  Scuze pentru intarziere dar am fost plecat.
  Televizorul de care spui, daca nu il confund, este unul bun, imagina, contrast, etc… insa stiu ca nu este FullHD.

  Ori pentru un TV de 127cm vizionarea de la doar 3 metri plus ca il vei utiliza ca monitor, as spune ca FullHD e mai recomandat. Insa totul depinde de pret. Daca pretul e bun, merita. Oricum, pentru ce spui tu, stream nu conteaza si HD ready e prea mult 🙂

 94. Luca

  Mersi pentru raspuns The Vale da pretul e k pentru ca unul Full HD ar fi cam cu 40% mai mult dar intradevar ar fi mai bun pentru folosire ca monitor dar nu inteleg daca pun un film in format mkv la 1080 nu se vede sau se vede prost pe plasma cu HD Ready ?

 95. Salut Luca!
  Ba se vede, dar pierzi detalii.
  Ideea este ca la un HD Ready, rezolutia nu e decat pe la 768 – 800 pixeli (se ia pe verticala) iar un 1080 este de … 1080. 🙂
  Deci clar pierzi cel putin 20% detalii. Acum nu toate filmele la 1080 sunt real la 1080. Unele trase de pe torrent sau de pe net sunt recomprimate de la o rezolutie mai slaba si atunci nu pierzi nimic.
  Dar am vazut pe fuga in Carrefour un TV Plasma Full HD de 127cm si aveau buy back vreo 10 milioane, ieseai cu el la vreo 40-48.
  Din pacate nu am apucat sa-l analizez dar la prima vedere parea foarte ok.

 96. Alx

  Aloha, despre acelasi LG 50pq200 vreau sa cer si eu o parere. Este acum la oferta la 3000ron… pt 127cm e beton pretul. Dar nu e fullhd dar parca nici nu as da inca 1500-2000 ron pt diferenta. El va merge la un 2.5-3m si 50-50 filme cu stiri. Ce zici?

 97. Aloha Alx!

  Fara discutie, la banii astia 3000 ron, televizorul plasma LG 50PQ2000 merita. Cu doua conditii, una, sa stai destul de departe de el (3m) sa nu vezi pixelii, pentru ca la 127cm si doar 728 pixeli, risti sa vezi pixelii individuali daca stai relativ aproape. Iar a doua, iti trebuie un sistem audio gen Home Theater sau ceva asemanator, pentru ca sonorul la televizor nu e grozav.
  De asemenea, ii lipsesc multe facilitati insa repet, la banii astia e super.
  Un FullHD ieftin nu e recomandat pentru TV normal. Procesorul de imagine are mult de muncit la redimensionarea imaginii TV obisnuite pana la 1080. Iar daca procesorul de scalare e unul prost, iti poate apare o imagine urata cu artefacte. Desigur la o imagine FullHD nu sunt probleme.
  Oricum merita sa te uiti si la LG 50 PS 3000 aici: http://www.debo.ro/lg-50-ps-3000-127cm.html dar atentie seria PS de la LG e mai slaba decat seria PQ.
  Aici ai un TV Plasma Panasonic: http://www.debo.ro/panasonic-tx-p-50-c-10-e-127cm-negru.html cu doar 3200RON
  Vizionare placuta si sa revii cu parerea despre TV-ul care ti l-ai luat. 🙂

 98. Ion

  In sfarsit m-am lamurit!
  Eu mi-am luat un LCD de la LG cu urmatoarele specificatii tehnice: http://www.price.ro/specificatii_lg_42lf76_118542.htm
  Intial m-am uitat la o plasma tot de la domo si acum citind sfaturile tale ma simt cam dezamagit…
  Spune-mi te rog daca in ceea ce priveste Lcd-urile alegerea mea nu este din cele mai nefericite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s