Tigani nu rromi

Urmaream aseara emisiunea lui Tuca pe Antena1 si mi-a placut. Mi-a placut in special atitudinea lui Tuca care a insistat ca tiganii sa nu fie numiti romi ci tigani. Desigur nu cu titlu peiorativ ci doar pentru ca asa se numesc si asa sunt cunoscuti. De secole. Si pentru a nu se mai naste confuzii cu romanii. Nu vrem sa fim confundati. Stim cu totii de ce.

Ce mai este si cu denumirea asta fancy, rromi?  Mai ales, fereasca sfantul sa le spui altfel ca sare CNA-ul si Romani Criss. Alti ipocriti care vad paiul din ochiul altuia si nu infractorii din ograda lor.  
Eu stiu de „Voievodul Tiganilor” a lui Strauss, Corul Tiganilor din Trubadurul, „Rondelul Tiganilor” (Macedonski ) sau Tiganiada, ca sa nu mai zic de telenovela Inima de Tigan. Peste tot, tigani nu rromi.
Ok, nu vrei sa fi numit tigan pentru ca acest cuvant te duce cu gandul la altceva….. Pai la ce? Cand spui tigan te gandesti la unii care stau in corturi, baraci sau carute, fara domiciliu si loc de munca stabil si traind din ce apuca. Nu spun furat…
Pai si ei nu sunt asa? Imensa lor majoritate cum e? Fix asa!
Desigur, sunt unii educati, curati, cu bun simt… Dar aceia sunt exceptia care confirma regula!  
Vrei sa-ti schimbi imaginea, schimb-o. Transforma porecla in renume. Se poate. In doar 50 ani. Poporul german a pornit doua razboaie, au murit milioane din vina lor, toate motivele sa fie urati, si totusi, acum sunt admirati, lucrurile germane sunt admirate, tara lor, comportamentul lor, pot fi date exemplu si lumea ii priveste cu respect. De ce? Sunt cinstiti, de cuvant si, foarte important au muncit enorm. Si nu, ei nu se supara daca le spui, nemti.
Aveti cantece frumoase, dansuri pitoresti. Schimbati-va naravul nu blana, transformati-va porecla in renume si peste ani copii vostri vor fi mandri sa fie numiti tigani.

Un comentariu

Din categoria Politica - Evenimente, Uncategorized

Un răspuns la „Tigani nu rromi

  1. Sunt de acord cu tot ce spui tu dar…fa un exercitiu de imaginatie: esti roman si despre poporul tau se spun atatea rele in lume, tu crezi ca esti altfel si , desi multi conationali de-ai tai seamana cu portretul -robot public, esti vazut/tratat aidoma lor .Cum te simti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s